Haluatko hyvän yleiskunnon? Huolehdi C-vitamiinista. Se hidastaa muun muassa solujen vanhenemista ja ehkäisee sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja. Lisäksi vitamiinia tarvitaan raudan imeytymiseen.

Etenkin näin flunssa-aikaan C-vitamiinin saantia kannattaa tarkkailla huolella. Vaikka flunssaa se ei veisikään, joidenkin tutkimusten mukaan C-vitamiinin avulla flunssaa voi lyhentää ja vastustuskykyä parantaa.

Tätä vitamiinia ei ole syytä kuitenkaan hamstrata apteekista, vaan parhaimmat hyödyt siitä saa irti silloin, kun nauttii C-vitamiininsa vihanneksina ja marjoina. Samalla hyötyy näiden luonnontuotteiden muistakin terveyspuolista – sekä säästää vitamiinilisään menevät rahat vaikkapa hyvänmakuisiin ruokiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä Ceetä saa?

C-vitamiinia on reilusti paprikassa, kaaleissa, pinaatissa, lantussa ja nauriissa. Tyrnimarjat, mustaherukka ja appelsiini ovat niin ikään loistavia C:n lähteitä. C-vitamiini tuhoutuu helposti kuumennettaessa, joten tuoreissa ja mahdollisimman vähän käsitellyissä kasviksissa sitä on eniten. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useammat C-vitamiinia sisältävät ruuat ovat erittäin vähäkalorisia. C on myös vesiliukoinen vitamiini, joten se ei varastoidu elimistöön.

Kannattaa huomioida myös annoksen koko. Esimerkiksi isosta kokonaisesta appelsiinista saa jo noin 100 milligrammaa C-vitamiinia. Mansikoita samaan C-määrään saa syödä melkein pari desilitraa ja paprikaa noin neljä leveää viipaletta. Alla olevassa listauksessamme C-vitamiinin määrä on esitetty sataa grammaa kohti.

C-vitamiini on toiselta nimeltään askorbiinihappo. Ikääntyvät ihmiset tarvitsevat sitä päivittäin vähintään 75 milligrammaa. Tupakoitsijoilla ja stressistä kärsivillä tarve voi olla suurempi. Jos olet jatkuvasti väsynyt ja altistut tulehduksille, voi se kieliä C-vitamiinin puutteesta.

12 erinomaista C-vitamiinin lähdettä

 1. Keltainen paprika 205 mg/100 g
 2. Persilja 200 mg/100 g
 3. Mustaherukka 120 mg/100 g
 4. Lehtikaali 100 mg/100 g
 5. Kiivi 67 g /100g
 6. Kukkakaali 61,5 mg/100 g
 7. Mansikka 60 mg/100 g
 8. Pinaatti 60 mg/100 g
 9. Appelsiini 51 mg / 100 g
 10. Lanttu 40 mg / 100 g
 11. Juuriselleri 20 mg /100 g
 12. Tomaatti 14 mg/100 g
  Lähde: Fineli
   
Sisältö jatkuu mainoksen alla