Tämä on tuttu mantra: Pese kätesi usein, syö terveellisesti, vitamiinejakin, ja nuku tarpeeksi. Silloin flunssa ei voi iskeä. Eihän?

Väärin. Omilla elintavoillaan voi toki vaikuttaa ja vahvistaa puolustustaan ennen flunssakautta, mutta vastustuskyky on koetuksella koko ajan.

Se joutuu taistelemaan viruksia vastaan varsin vimmatusti varsinkin näin kylmän ja pimeän aikaan. Stressaantunut ja uniongelmainen on aina suuremmassa vaarassa kuin hän, joka nukkuu yönsä hyvin ja elää muutenkin hyvinvoivaa elämää ravinnon, liikunnan ja hygienian suhteen.  

Lue myös: Iskikö flunssa? Lukijoiden 40 parasta häätöohjetta

Elintapoihin on hyvä kiinnittää huomiota, jos flunssa jatkuu ja jatkuu vaan tai tulee uudestaan.  Niiden lisäksi täytyy muistaa, että flunssalla on yllättäviä tapoja levitä. Canadian Living -lehti listaa kuusi vähemmän tunnistettua taudin lähdettä.

1. Kasvojen kosketteleminen

Nenänpäätä kutittaa, leuka tarvitsee lepoa ja nojaa käteesi, hius vaeltaa huulille. Tällaiset pienet jutut kehossamme ovat arkipäivää; tuskin mietimme kahdesti, kun reagoimme näihin asioihin. Jos käsissäsi on bakteereita tai viruksia, ne siirtyvät samalla kasvoillesi ja altistavat sinut flunssalle – tai jopa rajummalle kausi-influenssalle.

Ennen kuin kosketat kasvojasi, kannattaa kädet pestä hyvin ja desinfioida lopuksi kauttaaltaan sormen päitä myöten alkoholia sisältävällä käsihuuhteella.

2.  Alle kahden metrin väli

Kyynärpäätaktiikka on hyvä keino flunssaiselle olla tartuttamatta kanssaihmisiään. Mutta tiedätkö mitä sinun pitää terveenä tehdä, että vältät taudin?

Kanadalaislääkärit suosittelevat ”kahden metrin sääntöä": jos ympärilläsi on flunssaisia ihmisiä, on syytä pysyä vähintään kahden metrin päässä heistä. 

Varmimmin yskäisijän flunssapisarat lentävät juuri kahden metrin päähän, mutta uusimpien tutkimusten mukaan yskästä ja aivastuksesta syntyvät näkymättömät kaasupilvet voivat matkata jopa viisi kertaa luultua pidemmälle.

3. Hissipainikkeet

Open Medicine -lehti kertoo, että suuressa sairaalassa vain kolmannes hisseistä ovat puhtaita. 61 prosentista löytyi bakteereita ja viruksia, tutkimus paljastaa. Jopa sairaalan vessan pinnoilta löytyi vähemmän taudin aiheuttajia.

Jos vain pystyt, käytä kynää tai avainta painaessasi seuraavan kerran hissin painiketta. Tai pese kätesi kunnolla hissimatkan jälkeen. Sama neuvo kannattaa ottaa käyttöön, kun käy pankkiautomaatilla sekä tarttuu ovenkahvoihin julkisissa liikennevälineissä ja kaupoissa.

4. Tupakoiminen

Ei ole mikään salaisuus, että tupakointi tekee yleiskunnolle pahaa. Mutta usein siihen yhdistetään ”ainoastaan” pitkäaikaisia vaikutuksia ja niistä johtuvia sairauksia, kuten lisääntynyt riski keuhkosyöpään ja keuhkolaajentumaan. Itse asiassa tupakoijalla on kuitenkin suurempi riski saada pienempikin infektio, juuri tällä hetkellä.

Tupakointi heikentää keuhkojen toimintaa, mikä tarkoittaa, että tupakoitsijoiden on vaikeampi taistella vilustumista ja flunssapöpöjä vastaan. Tämäkin on yksi tärkeä syy lopettaa tupakointi!

5. Rokotusten vanhentuminen

Rokotteiden uusiminen ei ole vain pikkulapsien tai matkailijoiden hommaa. Monilta unohtuu tämä homma, sillä aikuisen on turha odottaa kutsua perusrokotusten saamiseksi. Oman lääkärin kanssa on hyvä selvittää tietyn väliajoin, että mitä rokotteita tarvitset.

Influenssarokotettakin on hyvä miettiä ja keskustella asiasta lääkärin luona. Kausi-influenssarokotteen saavat kaikki ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan, kirjoitti ET-lehti jo aiemmin. Influenssa voi tarttua niin ikään hengitystie-eritteiden välityksellä joko pisara- tai kosketustartuntana.

6. Liiallisen alkoholin juominen

Kaamosaika – mikä ihana syy nauttia kotona viiniä tai cocktaileja juhlissa. Sopivina annoksina alkoholi tuottaa kaivattua mielihyvää.

Tähän ajatukseen ei kannata kuitenkaan tuudittautua, etenkään flunssa-aikana, sillä alkoholin juominen hidastaa elimistön aineenvaihduntaa. Samalla se vaikeuttaa kehon kykyä torjua infektioita. Tämä ”hidas tila” voi olla päällä jopa 24 tuntia humalan jälkeen ja näin tarjoaa otollisen tilaisuuden flunssaviruksille.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju