Nenäni on vuotanut jo kolme vuotta. Aina kun syön tai juon, puuhaan sisällä tai ulkona, nenäliinat on oltava mukana. Erite on kirkasta eikä nenä ole tukossa. Mitä tämä oikein on, kun koira­nikin nuuskii nenääni joskus tosi tarkkaan? Niiskurouva 51 v.

Voit kertoa hauvallesi, että sinulla on idiopaattinen nuha. Ei sen vakavampaa. Kukaan ei tarkkaan tiedä, miksi tavalliset hengitysilman ärsykkeet, kuten lämpötilaerot, kosteusmuutokset, hajut ja pölyt, tai vaikkapa sanomalehden lukeminen saavat nenän vuotamaan.

Idiopaattista nuhaa ei aina ole helppo erottaa allergisesta nuhasta. Viimeistään silloin, kun paraskaan allergiseen nuhaan tähdätty hoito ei näytä tepsivän, hoksataan, että kyse on idiopaattisesta nuhasta. Sana tulee kreikasta: Idios ja Pathos. Joku kielitieteilijä on antanut sille tulkinnan ”omanlaatuisensa sairaus”.
Omalaatuinen hoidettava se ainakin on. Atrovent Nasal -nenäsumute (reseptilääke) on usein hyvä lääke, mutta hoidon hintana voi olla kuiva suu. Allergialääke-turvotuslääkeyhdistelmät (reseptillä) tepsivät joskus. Jos nenäsi olisi tukkoinen, kortisonisumute olisi silloin ykköslääke.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samat oireet ovat hyvin tutut. Lieneekö jotain yhteistä siinä että minulla on erittäin hyvä hajuaisti esimerkiksi haistan tupakoijan usean metrin pääst vaikka ei poltakkaan. Ohikulkijan vanhan viinan haju leijailee. Olen osin uskonut ruokaillessa mausteet saavat nenän vuotamaan,poikkeuksetta ruokaillessa alkaa nenä vuotamaan. Taskuni on täynnä käsipyyhkeen siivuja,joista joskus jää pyykkiin jolloin saan huutia. Mikä mieltäni askarruttaa antaako vuotaminen erikoisen hajun kun kukkakärpäset pyrkii lentämään suoraan nenään sisälle ,vaikka kukkien astioissa on vettä.Terveise muille muhanenille YRKKA.

Sisältö jatkuu mainoksen alla