Tämän maljakon ensimmäinen omistaja oli isotätini. Maljakon korkeus on 18 senttiä, signeerausta ei ole. Onko tämä tehty Suomessa? Näitä ei usein näe. Onko maljakolla rahallista arvoa?Elina

<ET kuva smallarticle />

Totta, näitä tulee harvoin vastaan, 1980–90-luvuilla sentään silloin tällöin. Signeerauksia näissä ei ole, signeeraaminen ei ollut ajan tapa esineissä, jotka miellettiin koriste-esineiksi. Maljakot ovat suomalaisia.

Itävaltalainen taiteilija Diessner alkoi maalata näitä Nuutajärven lasitehtaalla vuonna 1910. Maailman­sodan puhjettua 1914 hän joutui lähtemään Itävallan joukkoihin. Sodan jälkeen Diessner palasi Suomeen, mutta nyt Riihimäen lasitehtaalle, jossa hän jatkoi suurin piirtein samanlaisten maljakoiden maalaamista. Kuva-aiheita olivat paitsi puut, myös perhoset, kielot ym. kukat. Valokuvasta en voi täysin varmasti sanoa, onko tämä tehty Nuutajärvellä vai Riihimäellä. Veikkaisin Riihimäkeä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näitä maljakoita ei ole juuri osattu arvostaa. Vain harvat tietävät niiden historian, vaikka se joissakin alan kirjoissa mainitaan. Nykyhinnat ovat 50–100 e, mikä on turhan vähän. Varmaan Diessnerin vaasit saavat niille kuuluvan kunnian joskus tulevina aikoina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla