Mikä on tämän sormuksen rahallinen arvo? Rasian päällä on nimi.Markus

Yleensä jalometalliesineitä koskeviin kysymyksiin on miltei mahdoton vastata ellei mukana tietoja leimoista. Tässä kysymyksessä oli poikkeuksellisesti mukana selkeä kuva esineen leimoista, joten otetaanpa esine mukaan.

Kyseessä miesten monogrammisormus, jonka on tehnyt Tammisaaressa kultaseppä Martin Broman 1907. Sormus on 18 karaatin kultaa.
Rasian kannessa oleva (etu)nimi ei välttämättä liity sormukseen lainkaan, koska rasian sisällä on lappunen, jonka mukaan sormus on annettu (uudestaan) 1935 tässä rasiassa. Sormuksen sisäkaiverrus taas on tekovuodelta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos ja kun sormuksella ei ole kysyjälle tunnearvoa, sen arvo on raadollisesti jalometallin arvo, koska koruna se ei monogrammeineen kiinnosta muita kuin korkeintaan alkuperäisen omistajan sukua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jalometalliarvokaan ei ole vähäinen, koska sormus näyttää melko painavalta. Sormus siis tarkalle vaa'alle ja paino muistiin.

Päivän hinnan laskemiseksi muutamia lukuja: Puhtaan kullan hinta vaihtelee päivittäin suunnilleen haarukassa 1700–1800 dollaria/unssi. Kultaunssi (troy ounce) on noin 31,1 grammaa. 18 karaatin kullassa on puhdasta kultaa 75 %. Euro maksaa noin 1,25 dollaria.

Kaikkien laskutoimitusten lopputulema siis on kutakuinkin muistoarvoa vaille jääneen kultaesineen hinta.

Kultasormusten arvon määrittäminen kotikostein onnistuu jotenkin, mutta usein kannattaa turvautua ammattilaisen apuun. Kullan hinnan näkee esimerkiksi http://www.myykultasi.fi/kullan-hintavertailu/ sivulta, mutta tietysti se koskee vain puhdasta kullan osuutta, eikä suinkaan kultakorun designia puhumattakaan tunnearvosta. Toisaalta jos kultakoru on itselle tarpeeton, en näe mitään syytä sitä välttämättä säilyttääkään. Kulta on kuitenkin arvokas alkuaine ja sen jälleenmyyminen on suhteellisen helppoa. Sillä miten hyvässä kunnossa koru on ei ole niinkään väliä, sillä kullan voi aina sulattaa ja siitä voi tehdä uuden korun. Kultakoruista löytyy takaa karaatimerkintä, mikä osoittaa kuinka puhdasta kulta on. Suomalaisista kultaleimoista löytyvät usein promilleluvut 375, 585, 750, 916 tai 999, jotka vastaavat 9, 14, 18, 22 ja 24 karaattia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla