Kesän aikana kirsikkapuustamme kuivui ja lakastui kokonaisia oksia. Mikä tuhon aiheutti, pitääkö koko puu sahata poikki? Onko sama vaiva lamohietakirsikassa?

Kirsikan haitallisin tauti on versotauti (Monilia laxa). Se on sienitauti, joka leviää kukkien kautta versoihin. Viime vuonna oli melko paljon taudin vioittamia oksia, lieneekö syynä aiempi kuiva kesä, jota seurasi sateinen vuosi.

Monesti taudin saanut puu kasvattaa paljon juuriversoja, jotka ovatkin puun pelastus, mikäli kyseessä on omajuurinen lajike. Kuivuneet oksat sahataan pois, koska torjunta-ainetta tautiin ei ole. Hyvinvoiva puu jää yleensä henkiin. Jos lähistöllä on luumupuita, sienitauti saattaa tarttua myös niihin.

Lamohietakirsikka on aurinkoisen paikan kasvi ja tyytyy kuiviin olosuhteisiin. Varjoisassa paikassa kasvista tulee harva. Kasvusto leviää nopeasti suotuisassa paikassa, mutta rikkaruohot on pidettävä loitolla, muuten ne tukahduttavat kasvin ja kasvupaikka heinittyy helposti. Lamohietakirsikka viihtyy eteläisessä Suomessa ilman lumisuojaa, mutta pohjoisempana se tarvitsee havukatteen, ellei lumipeite suojaa riittävästi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi syy versojen kuivumiseen voi myös olla versotauti, joka vaivaa muitakin kirsikkalajeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla