Hauraat vanhukset ja muistisairaat ovat kotonaan Anneli Koivusen mielestä heitteille jätettyjä. Siksi hän ryhtyi kansalaisaktivistiksi ja pelasti ensin äidilleen onnellisen loppuelämän. Kansalaisadressiin hyvän hoidon puolesta vain ei tahdo kertyä riittävästi nimiä.

Anneli Koivunen taisteli Impi-äidilleen tämän viimeisiksi vuosiksi pitkäaikaishoidon laitospaikan, jossa äiti viihtyi ja sai tarpeittensa mukaista hoivaa. Hoitolaitoksessa äiti sai vielä kokea myös rakkauden.

–Mies, johon äiti rakastui, kärsi myös muistisairaudesta. Kun äiti joutui välillä pariksi viikoksi sairaalahoitoon, olin varma, että he unohtaisivat toisensa. Mutta äidin palatessa takaisin, he kapsahtivat toistensa kaulaan.

– Laitoksessa äiti ja hänen miesystävänsä pitivät hyvää huolta toisistaan. Ruokailussa heillä oli tapana katsoa, että toinen varmasti saa riittävästi syödäkseen. He myös esittivät yhteistuumin vaatimuksia ruuan laadusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoitoa piisaa – jos on rahaa

Turvallista loppuelämää Anneli toivoo monille muillekin – myös itselleen. Sen takaamiseksi hän kerää nimiä kansalaisaloitteeseen, jotta laki turvaisi sairaille ja hauraille varallisuudesta riippumatta arvokkaan vanhuuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Annelia huolettaa, kun laitospaikkojen määrää karsitaan kovalla kädellä. Tilalle tarjotaan kotihoitoa tai sellaisia pitkäaikaishoidon paikkoja, joihin monenkaan varat eivät riitä.

Vanhuspalvelulaki tui voimaan vuonna 2013. Lain mukaan kunnan on toteutettava iäkkään henkilön pitkäaikainen hoito ja huolenpito ensisijaisesti hänen kotiinsa.

– Kukin kunta saa itse päättää laitospaikkojensa määrän. Olin äskettäin Eläkkeensaajien keskusliiton järjestämässä vanhuspalvelulain seurantaseminaarissa. Sosiaali- ja terveysministeriön luennoitsija kertoi, että laitospaikkojen määrä rajataan vain kolmeen prosenttiin eläkeläisten määrästä.

23 tuntia vuoteen vankina

Sisustus- ja remonttisuunnittelijana omaa yritystään pyörittänyt Anneli, 60, on nyt työkyvyttömyys-eläkkeellä. Selässä on niin rappeumaa kuin ahtaumaakin.

Ennenaikainen eläköityminen leikkasi kolmanneksen eläkkeestä.

Anneli laskee, ettei hän tuhannen euron eläkkeellään tule pääsemään yksityisiin hoitokoteihin.

– Monelle vanhukselle tai muistisairaalle  koti on nykyisin hengenvaarallinen paikka. Jos kotipalvelu käy hoitamassa vuodepotilasta kolme kertaa päivässä 15 minuutin ajan kerrallaan, tämä joutuu makaamaan vuoteensa vankina 23 tuntia 15 minuuttia. Onko se ihmisarvoista elämää, Anneli kysyy.

Kansalaisaloitteella muutos lakiin

Annelin kansalaisaloite vaatii vanhuspalvelulakiin muutosta, joka velvoittaisi kunnat ylläpitämään riittävän määrän pitkäaikaishoidon laitospaikkoja niitä huonokuntoisia ikääntyneitä henkilöitä varten, jotka eivät selviä kotona kotipalvelun turvin.

Aloite on nimeltään Arvokas vanhuus 2, sillä yritys on jo toinen. Ensimmäisellä kerralla kertyi noin 12 000 määräajassa eli puolen vuoden sisällä. Kansalaisaloitteeseen tarvitaan 50 000 allekirjoittajaa, jotta se tulisi käsittelyyn eduskunnassa.

Toisen aloitteen takaraja on 10.5. ja nimiä on vasta noin 4000, mutta Anneli on toiveikas.

– Tiedän, että ajan tärkeää asiaa. Saan paljon yhteydenottoja ihmisiltä, joilla on kova hätä omaisistaan.

– Suomen rahat kyllä riittävät vähävaraisista vanhuksista huolehtimiseen, jos vain tahtoa on.

  

Arvokas Vanhuus 2 - Anneli

Anna siis kannatuksesi; https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1672
Kun saamme Kansalaisaloitteelle Arvokas vanhuus 2 sen tarvitsemat 50.000 kannatusta, voin taata, että hallitus ja eduskunta pakotetaan osallistumaan arvokeskusteluun ikäihmisten hoidosta, hoitajamitoituksista, omaishoitajien avuista, kotihoidon työtaakasta ja vähävaraisten maksujen riittämättömyydestä. 
Kannattakaa siis aloitettamme, jonka ovat laittaneet alulle tava kansalaiset; eläkeläiset ja hoitajat ympäri Suomen, ilman politiikkaa.... Kannatusaikaa enää 10.5 2016 asti...
Aikaisemmat kannatukset edelliselle Arvokkaalle vanhuudelle eivät periydy tälle uudelle, joka aloitettiin 10.11 2015. 
Jos olet epävarma, oletko kannattanut aloitetta, käy laittamassa kannatuksesi, jos olet aikaisemmin kannattanut, niin et pääse uudestaan kannattamaan. Helppoa tarkistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla