Geriatrian professori Jaakko Valvanne puolustaa dementiakyliä. Hoivakodeissa liikkumista ja elämänlaatua rajoitetaan välillä perusteettomasti.

Ylen Hoivakoti kuntoon -sarjan asiantuntija, geriatrian professori Jaakko Valvanne kertoo, että Suomeen on suunnitteilla Hollannin mallin mukaisia, vapaan liikkumisen ja "normaalin elämän" sallivia vanhusten dementiakyliä. Näissä kylissä hoitajat ja vapaaehtoiset tukevat asukkaiden omia elämänvalintoja ilman laitosympäristöä ja asukkaat asuvat kuin missä tahansa pikkukylässä tai korttelissa, omissa kodeissaan, tuetusti. Dementiakyliä suunnitellaan mm. Helsinkiin ja Tampereelle.

Hollannin malli on pitkälle viety: Muistisairaiden kylään tullaan vartioidun oven kautta aukiolle, missä suihkulähde solisee ja alppiruusut kukkivat toukokuussa.

Asukkaat saavat liikkua alueella vapaasti, he käyvät yksin tai avustajan kanssa kävelyllä, ostoksilla, kampaajalla, fysioterapeutilla tai matkatoimistossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Kylässä" on myös kerhoja ja harrastuspisteitä. Asukkaita ja lähinaapureita palvelevat ravintola, pubi ja teatteri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuodepotilaita ei dmentiakylässä ole eikä laitosmaista hoitoa. Henkilökunta yhdessä vapaaehtoisten avustajien kanssa siivoaa, pesee pyykit, tekee ostokset, laittaa ruokaa ja tiskaa astiat. Asukkaat voivat osallistua kodin töihin kuntonsa mukaan.

Hoivakoti kuntoon kaikkialla

Hoivakoti kuntoon -tv-sarjassa on syksyn ja alkutalven ajan seurattu ja kohennettu somerolaisen Tervaskannon hoivakotia. Tulokset ovat olleet niin kannustavia, että ohjelmassa ja uudistuksissa mukana ollut professori Jaakko Valvanne vaatii muutoksia julkisen hoivan laitoksiin.

- Yksilöllisiä toiveita täytyy olla mahdollista toteuttaa! Olennaista on, että asukkaat saavat elää omannäköistään elämää, sellaista kuin ovat aina eläneet.

- Hoivakodeissa tulisi olla mahdollisuus sisätiloissa liikkumiseen vapaasti mihin vuorokauden aikaan tahansa ja vapaus toteuttaa itseään ja tehdä mielihyvää tuottavia asiota, kuten kuunnella levyjä tai radiota, käydä ravintolassa syömässä - käydä vaikka ongella.

Aikuinen ei makaa vaipoissa

Valvanne korostaa erityisesti sitä, että iso muutos elämänlaadussa tehdään jo sillä, että hoitajat ja potilaat suhtautuvat toisiinsa ihmisiä, samanarvoisina.

- Asukas tulee kohdata tasavertaisena aikuisena. Liikkumista ei saa rajoittaa fyysisin keinoin. Ei magneettivöitä, ei geriatrisia tuoleja vöineen, eikä korotettuja sängynlaitoja. Sen sijaan esimerkiksi normaalia vessassakäymistä tulee tukea.

Samaa mieltä on toinen sarjan asiantuntijoista, vanhusten taidetyöhön erikoistunut hoitoalan vaikuttaja Taina Semi. Semin mielestä hoitokulttuuri periytyy sukupolvelta toiselle. Moni myös uupuu sen takia, ettei pääse vaikuttamaan työhönsä.

- Itse pidän vanhus- ja muistityötä luovana työnä, hoitotaiteena. Meillä on "materiaalina" ihminen. Kaikki taide kumpuu ihmisistä ja ihmisyydestä. Erityisesti kun ajatellaan muistisairaita ihmisiä, heidän minuus rakennetaan joka päivä uudelleen toisten ihmisten kautta, Se minkä arvon ja aseman hoitajat antavat muistisairaalle oman käyttäytymisen, puheen ja kohtaamistaitojensa kautta.

 Hoivakoti kuntoon, viimeinen jakso 19.1.2015 Yle TV1:ssä klo 21.00

Lisätietoa sarjasta ja mukaan ilmoittauduneista hoivakodista löydät täältä.

Hei!

Kuka tietäisi, onko Hollannissa mahdollista päästä dementiakylään asumaan jokaisen joka sinne haluaa, vai minkälaiset kriteerit on? Ja minkä verran hoito ja asuminen siellä maksaa?

 

Palvelutalosta kunnan kautta saatava asunto ei ole aina ratkaisu ongelmiin. Siellä keskiasteisesta muistisairaudesta kärsivä ikäihminen yksin istuu asunnossaan ja pelkää, kun tuntuu että talossa ei muita olekaan, hiljaista on, rappukäytävästäkään ei kuulu mitään. Hoitajat piipahtavat vain hoitosuunnitelmaan kirjatut minuuttimäärät tuomassa lääkkeet. Aika kuluu hitaasti. Ohjelmaakin talossa on, mutta kun ei muista lukea asuntoihin jaettavaa paperinippua eivätkä hoitajat ehdi hakea mukaan. Hoitajat eivät ruokailutilanteissa yhytä samanhenkistä väkeä keskenään vaan hiljaisemmat asettuvat aina pöytäpiirien ulkopuolelle.

Missä viipyy kohtuukuntoisten ikäihmisten "soluasuminen", joka yhdistäisi palveluasumisen ja ryhmäkotien parhaat puolet samalla poistaen suurimman mörön, yksinäisyyden? Oma lukittava huone tai asunto, josta ovi aukeaa viihtyisään yhteiseen tilaan, jossa ruokaillaan, rupatellaan, vietetään aikaa, ja mistä aina löytyy hoitaja. Halutessaan voi lähteä ulkoilemaan ilman, että törmää lukittuun oveen. Turvaa, hoivaa, seuraa ja yhteisyyttä, mutta myös vapautta ja yksityisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla