Vanhustenhoitajia on liian vähän. Olisiko ratkaisu se, että työntekijöiden kelpoisuusvattimuksia lievennettäisiin?

Vanhusten ympärivuorokautisissa hoitolaitoksissa ja kotihoidossa on liian vähän henkilökuntaa.

MTV Uutiset on selvittänyt, että jopa viidesosassa vanhustenhuollon yksiköistä on liian vähän hoitajia. Suositus on, että  yhtä vanhusta kohti pitäisi olla 0,5 hoitajaa.

Nyt myös Valvira on aloittanut tutkimukset vanhusten hoidon nykytilasta ja aikoo julkaista mustan listan ongelmapaikoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhusten tilanne on synkkä

- Tilanne on huono, jopa synkempi kuin kuvittelin. Tämä ei ole kuitenkaan ihan odottamaton uutinen. Kunnissa säästetään ja se näkyy. Rahakysymyshän tämä on, sanoo Pirkko Karjalainen Vanhustyön keskusliitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monien kuntien talous on niin ahtaalla, että takia joustovaraa ei ole. Sijaisia ei ehkä palkata ja saattaa olla niinkin, että henkilökuntaa on vaikea saada.

- Työ on vaativaa ja raskasta. Asukkaat sekä omissa kodeissaan että myös vanhuspalveluyksiköissä ovat entistä huonokuntoisempia. Saattaa olla, että joka paikkaan ei saada työntekijöitä. 

Hoitajamäärä kirjattava lakiin

Vanhuspalvelulain säätämisen yhteydessä hallitus totesi, ettei yksikään hoitopaikka vuoden 2014 lopussa saa alittaa vähimmäismitoituksia. Lakiin asiaa ei kirjattu kirjattu.

- Kuviteltiin, että tilanne olisi hoidettavissa muutenin. Ehkä lakiin täytyy kirjata henkilöstömitoitus, jos tilanne ei muutu, Karjalainen pohtii.

Kyseessä on hänen mukaansa kaikkien poliittisten päättäjien yhteinen asia.

- Jos ei ole rahaa, ollaan kyllä aika vaikeassa jamassa.

Vähempi koulutus riittäisi?

Pirkko Karjalainen ottaa esille myös työntekijöiden kelpoisuusvaatimusten lieventämisen.

- Minun miletäni vähemmälläkin koulutuksella pitäisi päästä töihin hoitamaan vahuksia.

Karjalainen tietää, että tällaiset ajatukset herättävät kiivasta keskustelua SuPerissa ja Tehyssä.

- Liitot haluavat pitää omiensa puolta. Minä en vastusta koulutetun väen palkkaamista, mutta nyt pitäisi ottaa järki käteen.

Avuntarve lisääntyy

Tällä hetkellä henkilökutavahvuuteen lasketaan pääasiassa pitkän koulutuksen saaneet hoitajat. Karjalaisen mielestä vanhusten hoitoon pitäisi saada enemmän myös avustavaa henkilökuntaa. Heitä ei lasketa päteväksi henkilökunnaksi.

- Heitä tarvitaan enemmän jo senkin takia, että terveydenhuollon ammattilaiset pystyisivät keskittymään oman alansa töihin. Vanhukset tarvitsevat yhä enemmän apua.

Näyttää olevan vanha keskustelu, mutta nostan sen silti.

Tuossa lyhyellä tai lähes olemattomalla koulutuksella vanhusten hoitajiksi on ainakin yksi ongelma ja se on palkka. Jos palkka maksetaan suhteessa koulutettuihin työntekijöihin, ei se ole edes minimipalkkaa ja kuka tulee sillä töihin. Jos taas maksetaan työn vaativuuden mukaan, joudutaan koulutetuille ihmisille nostamaan palkkaa reilusti ja sitä taas ei kukaan tee. Eli ollaan suossa joka tapauksessa.

Minäkin kävin nuorena  sairaala-apulais kurssin kolmekuukautta ja myöhemmin kotipalvelu-vammaistenavustaja kurssin myös  kolmekuukautta kovasti pidin tuosta viimeisestä kurssista sai paljon tietoa ja opettajat olivat erittäin ammattitaitoisia ja kuuntelivat tukivat meitä jo vanhenpia opiskelioita Moni siitä jakoi lähihoitajakouluun Hyvä pohja olikin jatko opinnoille

Sisältö jatkuu mainoksen alla