Oopperalaulaja Anu Komsi ja anoppinsa pianisti Liisa Pohjola arvostavat toistensa vahvoja luonteita.

Rehellisyys on läheisen ihmissuhteen tunnuspiirre. Niin sanovat taiteilijat Anu Komsi ja Liisa Pohjola, miniä ja anoppi.

– Silloin saa huutaa, jos siltä tuntuu, räiskähtää iloissa ja suruissa. Meillä on sallivat välit, sopraano Anu Komsi ja anoppinsa, pianisti-professori Liisa Pohjola luonnehtivat toisiaan.

Naisilla on ikäeroa kolmekymmentä vuotta ja luonteetkin toisistaan poikkeavat: Anu on hersyvä suorasuu, Liisa tyynempi. Mutta naisia yhdistää intohimoinen antautuminen musiikille. Musiikin avulla he purkavat omat ja toistensa tunteet: surut, kriisit ja riemut. Kun toinen avaa suunsa, toinen säestää - ja päin vastoin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Liisa muutti vuosia sitten uuteen asuntoon ja muistan, miten hän ensimmäisenä aamulla hyppäsi yöpaitasillaan flyygelin ääreen ja rupesi soittamaan asteikkoja. Muuttolaatikot olivat purkamatta, puuro paloi pohjaan, Anu nauraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Anu on ihmeellinen. Kun hän laulaa, liikutun kyyneliin, Liisa lisää.

Taiteellista kateutta - eikä edes anopin ja miniän kateutta - nämä naiset eivät tunne. Rakkaus kapellimestari Sakari Oramoon, Liisan poikaan ja Anun puolisoon, on sekin eräänlainen yhteisen intohimon osa - ja musiikillisia piirteitä siinäkin. Anu puhuu Liisasta mummina ja esikuvana, Liisa Anusta niin rakkaana, että kun tämä joutui opiskeluaikoina vakavaan auto-onnettomuuteen, Liisa ei tiennyt, miten olisi tuskastaan selvinnyt.

– Ihailen Anun ja Sakarin suhdetta. Miten ainutlaatuisesti he ovat rakentaneet perheensä ja saaneet täysin itsenäisesti toteuttaa omia ammatillisia intohimojaan, Liisa kuvailee ja nauraa:

– Kerran, kun riitelimme Anun kanssa huusin, että Taavi-poikanne on ainut järkevä koko perheessä. Te muut olette toista maata!

Elämä kuljetti naiset yhteen kiehtovasti. Anu ja Sakari leikkivät ja soittivat yhdettä lapsina Lapuan musiikkileirillä, jota Liisa veti. Liisa konsertoi Anun kotikaupungissa Kokkolassa, kun Anu oli 10-vuotias konsertin kukkaistyttö.

– Liisan elämä on kuin Hollywood-filmistä. Köyhistä oloista nousi luova, rohkea nainen, joka myöhemmin, kahden pienen lapsen yksinhuoltajana, hoiti merkittävän professuurin, antoi yksityistunteja ja säilytti intohimon musiikin lisäksi myös elämään. Eikä hän koskaan sano olevansa väsynyt, Anu kertoo.

– Aina, kun minulle iskee taiteellinen epäusko ja tunnen huonoutta, ajattelen Liisaa. Hän saa minut taas luottamaan itseeni ja ymmärtämään, että ilman lujaa uskoa omiin tekemisiin ei ole syytä tehdä mitään.

Anu Komsi ja Liisa Pohjola perheineen esiintyvät Riihimäen kesäkonserteissa 3.-8.6.2014

Riihimäen kesäkonserttien ohjelma

Sisältö jatkuu mainoksen alla