Tanssija Kare Länsivuori oppi tyylitajun isältään, joka oli hautausurakoitsija. Kun Kare jäi eläkkeelle 44-vuotiaana Kansallisbaletista, hän vaihtoi jalkatyön käsityöhön.

”Minulle on mysteeri, miksi nuorena savolaispoikana kiinnostuin baletista. Kerran vanhempani kysyivät, haluaisinko osallistua Kuopio tanssii ja soi -festivaalin kurssille. Ehkä he näkivät, että minussa voisi olla fyysisiä ominaisuuksia alalle.

Kurssilla päätin, että minusta tulee balettitanssija. Oopperan balettikoulun silloinen johtaja seurasi harjoitteluani ja pyysi minut Helsinkiin. Isosiskoni Sini oli ollut jo vuoden balettikoulussa, ja muutin hänen ja kahden muun tanssijatytön kanssa samaan vuokra-asuntoon.

Olin vasta 14-vuotias. Olen vitsaillut, että lähdin maailmalle suoraan hiekkalaatikolta.

Päivällä kävimme koulua, illalla treenasimme balettia. Kotona olimme tottuneet, että kaikki tuli valmiina. Nyt meillä ei ollut ketään aikuista, johon turvautua arjessa. Se oli hyvin opettavaista.

Kyynärsauvoilla treeneihin

Urani pettymykset liittyvät loukkaantumisiin. Polvet ovat rikkoontuneet useita kertoja, samoin nilkat. Välilevy on revennyt tai pullistunut varmaan kymmenen kertaa. Selkää ei onneksi ole tarvinnut leikata, mutta olen kärsinyt kivuista vuosikausia.

Kerran oikean käden hauis repesi kesken harjoituksen. Lihaksen alapää rapsahti kiinnityksistään, ja jänne keriytyi muhkuraksi ihon alle. Jatkoin harjoitusta jonkin aikaa, mutta sitten se kävi mahdottomaksi.

"Nilkutin kyynärsauvojen kanssa treeneihin."

Loukkaantumisten jälkeinen kuntoutumisvaihe on aina turhauttava ja vaatii kovaa motivaatiota. Yhden vaikean polvileikkauksen jälkeen en saanut astua jalallani. Minun piti kuitenkin heiluttaa sitä ilmassa monta tuntia päivässä, koska nivel vaati liikettä.

Sinä talvena lunta tuli metrikaupalla. Nilkutin kyynärsauvojen varassa autolle, kaivoin sen esiin hangesta ja ajoin Mäkelänrinteen uimahallille vesijuoksuun. Lähdin hallilta, putsasin auton uudelleen lumesta ja menin Oopperalle toiseen treeniin. Sen jälkeen puhdistin taas auton ja ajoin kotiin.

Tätä tein kuusi viikkoa. On ihme, etten satuttanut jalkaani lisää.

Ikimuistoiset jäähyväiset

Työskentelin Kansallisbaletissa 24 vuotta. Urani huippu oli, kun ranskalainen tähtitanssija Sylvie Guillem tuli Helsinkiin tekemään romanttista Giselle-balettia. Hän valitsi minut parikseen.

Tanssimme Giselleä Helsingissä, minkä jälkeen veimme esityksen Pariisin Châtelet-teatteriin.

Guillemin kanssa esiintyminen oli ainutlaatuista. Kaiken kruunasi Châtelet, jossa ovat vaikuttaneet Vatslav Nižinskin kaltaiset baletin legendat.

"Meikäläistä kunnioitettiin aplodein kahdesti."

Toinen mieleenpainuva kokemus oli jäähyväisnäytökseni keväällä 2012. Minulla oli Bajadeeri-baletissa pieni rooli, mutta jouduin yllättäen paikkaamaan miespääosan esittäjää, joka loukkasi jalkansa.

Olin tehnyt pääroolin viitisentoista vuotta aiemmin, mutta muistin sen kyllä. Hyvin harjoitetut liikkeet jäävät muistiin. Tilanteessa tuli sen verran kiire, etten ehtinyt edes jännittää.

Jälkeenpäin ajatellen dramaattinen tapaus huipensi jäähyväiseni. Meikäläistä kunnioitettiin aplodein kahdesti, ensin pikkuroolissa ja sitten pääosassa.

Suutareiden opissa

Ammatinvaihto taiteilijasta kenkien valmistajaksi voi vaikuttaa huimalta loikalta. Näen kehityksessä kuitenkin tietyn jatkumon.

Olen aina ollut kiinnostunut vaatteista, kengistä ja muodista. Se tulee vanhemmiltani, joiden hautausurakoitsijan työhön kuului huoliteltu pukeutuminen. Isäni oli aina supertyylikäs. Muistan tarkasti hänen pukunsa, kenkänsä ja hattunsa.

Kun tein solistihommia, minulle valmistettiin moniin teoksiin tanssisaappaita ja muita jalkineita. Tunsin konkreettisesti, miten hyvin mittojen mukaan tehdyt jalkineet istuvat. Vuonna 2008 minulla oli parin kuukauden sairausloma muistaakseni selän takia. Kysyin työpaikkani suutareilta, voisivatko he opettaa minulle kengäntekoa. He suostuivat.

"Ajattelin, että kenkien valmistaminen voisi olla uusi alku."

Aamuisin kävin kuntosalilla ja sen jälkeen menin verstaalle tekemään ensimmäisiä kenkiäni. Luin myös alan kirjallisuutta.

Ajattelin jo silloin, että kun joudun jättämään tanssin, kenkien valmistaminen voisi olla elämässäni uusi alku. Niin kävikin. Heti tanssiuran päätyttyä hakeuduin Sataedu Kankaanpään ammattioppilaitokseen jalkinealan oppiin. Muutin Kankaanpäähän yksiöön, ja perhe jäi Helsinkiin.

Unelmien harjoittelu

Koulutus kesti vuoden. Opiskelin tiiviisti 12–13 tuntia päivässä. Tuntien jälkeen jäimme vielä muutaman kaverin kanssa koululle, koska halusimme ottaa opiskelusta kaiken irti. Yksi kavereista oli Johan Mikkonen, jonka kanssa jaan nykyisin työtilan.

Koulutukseen sisältyi kolmen kuukauden työharjoittelu. Hain ja pääsin kuukaudeksi Lontooseen John Lobbille. Se on maailman tunnetuimpia mittatilauskenkien valmistajia, kuninkaallinen hovihankkija, jolla on 150-vuotiset perinteet.

Lontoossa minulle kristallisoitui, että haluan tehdä miesten jalkineita, reunoskenkiä. Ne tunnistaa pohjan ommelkiinnityksestä. Opin kuukaudessa valtavasti. Ilman intohimoa ja Lontoon-vaihetta en varmaan olisi tässä.

Yksi onnenpotku oli työharjoittelu jalkinemestari Otso Mäensivun opastuksessa. Hän opetti minulle lestin muotoilun, jota koulussa ei käsitelty ollenkaan. Se on kengänteossa tärkeintä.

Jaoimme vuoden verran työhuoneen, ennen kuin Otso siirtyi Oopperan suutariksi. Hän teki naisten jalkineita ja minä miesten, joten meillä ei ollut kilpailua.

"Vaimo soitti ja kysyi, muistanko, että kotona odottavat perhe ja koira."

Pitkiä päiviä

Teen joka päivä töitä niin kauan kuin jaksan. Viikkotunteja kertyy 45–50. Pienyrittäjyys ja ammatissani kehittyminen vaativat sinnikkyyttä.

Eräänä iltana vaimoni soitti ja kysyi hyväntahtoisesti, muistanko, että kotona odottavat perhe ja koira. Minun tehtäväni on ulkoiluttaa lemmikki iltaisin.

Ajattelen nyt, että uutta ammattia olisi pitänyt ryhtyä opiskelemaan jo silloin, kun vielä olin tanssija. Olisin saanut opintorahaa ja asumistukea, joita minulle ei eläkettä nauttivana myönnetty.

Minusta olisi tärkeätä tukea ihmisiä vastaavassa tilanteessa. Minähän olisin voinut vain olla seuraavat 40 vuotta tekemättä mitään.

Käsityöllä on hintansa

Tanssijan ammatti on tietyllä tapaa jalkatyötä. Voi siis sanoa, että vaihdoin jalkatyön käsityöhön.

En kuvaile itseäni suutariksi, koska sillä sanalla tarkoitetaan yleensä kenkien korjaajaa. Korjauksia en tee. Englanninkielinen toiminimeni bespoke shoemaker tarkoittaa juuri mittatilauskenkien valmistajaa.

Jotkut asiakkaistani tietävät heti, mitä haluavat. Toisten kanssa keskustelemme aluksi vaihtoehdoista. Olen koonnut nettiin kuvia erimallisista kengistä.

"Kerroin lähtöhinnan. Mies lähti eikä ole tullut takaisin."

Työvaiheita on ainakin kolmesataa, ja prosessi vie neljästä kuuteen viikkoa. Paljon riippuu siitä, kuinka monta kertaa joudun muokkaamaan sovitusjalkinetta, mikä on haastavin ja tärkein vaihe.

Jotkut yllättyvät käsityön hinnasta. Eräs mies tuli liikkeeseeni ja ilmoitti, että kengät pitäisi saada, ja vaimolle ja lapsille myös. Ajattelin, ettei kaveri taida tietää, mitä ne tulevat maksamaan.

Kerroin lähtöhinnan, 2 200 euroa.

Yksi kenkäpari! mies huudahti ihmeissään. Hän lähti eikä ole vielä tullut takaisin.

Vau-elämys palkitsee

Tanssiin liittyy estetiikkaa, samoin mittatilausjalkineisiin. Molemmissa pyritään tekniikkaa hiomalla mahdollisimman hyvännäköiseen lopputulokseen. Erilaista on vain tapa tuoda kauneus esiin.

Palkitsevinta on asiakkaan palaute. Näen itse, sopiiko kenkä ihmisen jalkaan, mutten tunne enkä koe sitä. Jotkut ovat saaneet oikein vau-elämyksen pukiessaan jalkaansa mittatilauskengät.

Palaute, oli se sitten myönteistä tai kielteistä, tekee minusta entistä paremman tekijän.”

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 1/2017.

 

Kare Länsivuori

Syntynyt: Kuopiossa 1968. Asuu Helsingissä.

Työ: Eläkkeellä balettitanssijan työstä. Valmistaa mittatilausjalkineita toiminimellä Kare Länsivuori bespoke shoemaker.

Perhe: Vaimo, kaksi tytärtä.

Harrastukset: Vanhan kyläkoulun kunnostaminen, savusauna, ruuanlaitto, melonta.

Vuodet Etiopiassa muuttivat Pirkko Tuppuraisen  suhdetta Suomeen. Pirkko on työskennellyt sairaanhoitajana, diakonissana ja terveydenhoitajana. Hän asui Etiopiassa lähetystyöntekijänä vuodet 1981–87, 1990–91 ja 2003–2017.
Vuodet Etiopiassa muuttivat Pirkko Tuppuraisen suhdetta Suomeen. Pirkko on työskennellyt sairaanhoitajana, diakonissana ja terveydenhoitajana. Hän asui Etiopiassa lähetystyöntekijänä vuodet 1981–87, 1990–91 ja 2003–2017.

Pirkko Tuppurainen, 64, teki vuosikymmenet lähetystyötä Etiopiassa. Nyt hän totuttelee eläkkeellä olemiseen ja Suomeen, jonka vauraus tuntuu vieraalta Afrikan köyhyyden jälkeen.

"Suomessa vallitseva yltäkylläisyys ei lakkaa ihmetyttämästä minua. Kerran lihatiskillä hieno rouva valitsi nirsoillen kissalleen lihaa. Halusin itkeä: on maita, joissa lapset kuolevat nälkään, ja meillä mikään ei ole kyllin hyvää kissalle.

Tein itse 20 vuotta lähetystyötä Etiopiassa ja näin siellä äärimmäistä köyhyyttä.

Kasvoin ajatukseen lähetystyöstä yhdessä mieheni Aki Tuppuraisen kanssa. Tulimme molemmat uskoon nuorena, ja tapasimme vuonna 1974, kun Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys järjesti nuorille leirejä Italiassa. Vuotta myöhemmin menimme naimisiin.

Lähetystyö oli meille mahdollisuus auttaa ja levittää Jumalan sanaa. Uutiset Biafran nälänhädästä koskettivat, mutta yksin en olisi uskaltanut lähteä. Olemme olleet Akin kanssa aina toistemme tukena: jo matkustaminen yksinäisenä naisena olisi ollut Etiopiassa vaikeaa.

Ennen lähtöä kävimme kielikurssilla Englannissa, ja opiskelimme Kansanlähetyksen valmennuskurssilla. Lähetystyöntekijällä on aina oltava ammatti. Mieheni on autonasentaja ja sai töitä Etiopian kristillisessä koulussa mekaniikan opettajana 1981. Minä olen koulutukseltani sairaanhoitaja ja diakonissa, mutta päädyin Etiopiassa käsityön­opettajaksi samaan kouluun.

Poikamme oli lähtiessämme nelivuotias ja tyttäremme kahden vanha. Vanhempani olivat huolissaan muutostamme, mutta me lähdimme levollisin mielin. Olimme tavanneet muita lähetystyöntekijöitä ja kuulleet heidän kokemuksistaan. Nyt rohkeutemme hämmästyttää minua – emme tienneet Etiopiasta etukäteen juuri mitään!

Olimme tehneet sopimuksen neljän vuoden lähetyskaudesta. Koska Etiopiasta ei saanut länsimaalaisia hyödykkeitä, pakkasimme mukaan sampoota, lasten polkupyörät ja vaatteita. Piti miettiä tarkkaan, mitä lapset kasvaessaan tarvitsevat. Lennot olivat silloin kalliita, eikä Suomessa käyminen ollut mahdollista ennen kauden loppua.

Asetuimme alkeelliseen 10 000 asukkaan kylään lähelle Sudanin rajaa. DembiDollon kylän asukkaat asuivat savimajoissa, kauppoja tai luotettavia lääkäreitä ei ollut.

Koko arki piti rakentaa alusta. Kun kaasu loppui, ruokaa laitettiin nuotiolla. Suomalaisia ruoka-aineita ei saanut, joten opettelin uudet reseptit. Sairastaessamme oma sairaanhoitajan tutkintoni toi turvaa, ja meillä oli mukana Where there is no doctor -kirja.

Asuimme koulun yhteydessä neljän muun suomalaisen lähetystyöntekijän ja etiopialaisten opettajien kanssa. Vaikka kulttuurisokki oli suuri, totuimme hiljalleen uuteen elämään, kiitos vieraanvaraisten kyläläisten. He kutsuivat koteihinsa ja juhliinsa. Lapsen synnyttyä kylän naiset kokoontuvat tanssimaan ja syömään puuroa. Ilokseni sain olla mukana.

Eksoottisesta elämästä tuli pian omaa arkeamme. Lapset nauttivat lämmöstä ja juoksivat pihalla päivät pitkät. Iltaisin pelasimme lautapelejä ja viikonloppuisin teimme luontoretkiä. Vieraat halusivat tunnustella lasten vaaleaa ihoa ja tukkaa. Lapsia uteliaisuus ärsytti.

Lauantain tori oli viikon kohokohta. Isommat hankinnat ja ruokaostokset piti tehdä pääkaupungissa kerran puolessa vuodessa. Sinne oli 500 kilometriä, ja koska teitä ei ollut, matkaan kului maastoautolla sadekautena viikko.

Etiopia oli tuolloin kommunistinen maa, ja kirkkoa vainottiin. Etiopialaisia työtovereita pidätettiin ja kristillinen työ oli meiltä kiellettyä. Se oli pettymys, mutta myös teot ovat keino kertoa Jumalasta.

”Nyt en lähettäisi lapsiani kauas kouluun.”

Vuonna 1990 muutimme Airan pikkukaupunkiin. Sain vihdoin työtä sairaalasta ja elin innostavaa aikaa. Hoitohenkilökunnasta oli pulaa ja tein töitä, joihin koulutukseni ei olisi riittänyt. Olin jopa kätilö! Vastuu kauhistutti, mutta pidän haasteista. Iltaisin ahmin Suomesta tuomaani ja Addis Abebasta ostamaani ammatillista kirjallisuutta ja yritin oppia lisää.

Koska Airassa ei ollut kouluja, lähetimme 14-, 11- ja 8-vuotiaat lapsemme suomalaiseen kouluun toiselle paikkakunnalle. He asuivat siellä viikot suomalaisissa perheissä. Se tuntui silloin oikealta ratkaisulta, mutta nyt tekisin toisin: vanhempien ja lasten on hyvä olla yhdessä. Lapsetkin kokivat eron ikävänä. Nuorena äitinä ei ollut samaa ymmärrystä kuin mummina.

Seuraavana vuonna Etiopiassa puhkesi sisällissota. Olimme pahassa paikassa rintamalinjojen välissä. Lähtöpäätös takaisin Suomeen tehtiin nopeasti ja jouduimme pakkaamaan koko kodin yhden yön aikana. Päätiet oli suljettu, joten matkustimme sivuteitä pitkin. Se oli pelottavaa. Ehdimme onneksi pois alta ennen taistelujen yltymistä.

Suomeen asettuminen oli vaikeaa. Palasimme kesken lähetyskauden ja kotimme oli vuokralla. Akilla ei ollut töitä ja minun diakonin virassani oli sijainen. Oli lama-aika ja työllistyminen oli hankalaa.

Lasten piti luoda kaikki ystävyyssuhteet alusta. Etiopiassa teini-ikäiset ovat vielä lapsia, ja suomalainen teinikulttuuri tuntui vieraalta. Sopeuduimme pikkuhiljaa.

Kun lapset olivat lentäneet pesästä, Kansanlähetys pyysi meitä palaamaan Etiopiaan. Päätimme lähteä sinne vuonna 2003.

Maailma ja Etiopia olivat reilussa kymmenessä vuodessa muuttuneet paljon. Addis Abeba oli moderni kaupunki ostoskeskuksineen ja kaupunkijunineen. Etiopiassa oli uskonnonvapaus toisin kuin ennen vuotta 1991 ja ääri-islam nousussa. Nyt kulkuyhteydet ovat parantuneet ja jopa maaseudun ihmisillä on kännykät, vaikka köyhyys on yhä syvää.

Työskentelin Kansanlähetyksen esimiestehtävissä ja mieheni Lähetyksen ja Ulkoministeriön kehitysyhteistyöhankkeissa. Koulutuksen tukeminen on minusta parasta apua. Eräs Lähetykseltä koulustipendin saanut poika on Etiopian parhaita silmälääkäreitä ja toisesta tuli oikeusministeri.

Yksi suuri ilon aiheeni on ollut vuonna 2008 käynnistämäni Nuttu-hanke. Pyysin tuttuja Suomessa kutomaan keskosvauvoille sadekautta varten villanuttuja. Tavoitteena oli kerätä niitä 50. Sana projektista levisi ja siitä innostuttiin Suomessa. Nyt nuttuja on kerätty 130 000 ja niitä viedään moniin maihin.

Maailman muutosta kuvaa se, että tällä kertaa kävimme Suomessa joka vuosi ja pidimme yhteyttä lapsiin Skypellä. Ennen kirjoitettiin kirjeitä ja puheluihin oli varaa vain jouluna.

Paluu eläkepäiviksi Suomeen oli itsestään selvä, sillä täällä ovat lapsemme ja kuusi lastenlastamme. Suhde heihin syntyy vain yhdessä olemalla.

"Nyt Suomessa huomaan, että olen osittain etiopialaistunut."

Tulimme tänne heinäkuussa 2017. Toisin kuin sodan keskeltä lähtiessämme saimme nyt hyvästellä Etiopian ja ystävät rauhassa. Pakkasimme tärkeimmät muistot mukaan. Lentokoneessa ­tunsin haikeutta, mutta myös helpotusta. Ystäviä ja työtovereita tulisi ikävä, mutta heitä voimme palata tapaamaan. Työ antoi paljon, mutta oli käynyt myös raskaaksi.

Etiopiassa emme ikinä olleet sulautuneet täysin joukkoon: valkoinen iho erottaa ja kielii vauraudesta. Nyt Suomessa huomaan, että olen osittain etiopialaistunut

Etiopialaiset ovat huomaavaisia. He eivät kieltäydy suoraan – ”ehkä” tai ”huomenna” ovat tapoja sanoa ei. He eivät myöskään kimpaannu julkisesti, sillä suuttuva menettää kasvonsa. Toivon oppineeni Etiopiassa kärsivällisyyttä ja kykyä huomioida muut.

Työneuvotteluja edeltää Etiopiassa aina yhteinen ateria, ja tuttavia tervehditään kadulla kättelemällä ja kuulumiset perusteellisesti vaihtamalla. Suomeen palattuani kättelin aluksi jopa pankkivirkailijaa tiskillä. Se ihmetytti.

Etiopia tuo perspektiiviä kaikkeen. Vaikka elintaso kohosi Etiopiassa kohisten, myös elintasoerot kasvoivat. Kaupunkien laidalla ihmiset asuvat pahveista kyhätyissä kodeissa yllään pelkkiä riepuja. Kerjääviä lapsia on paljon ja vanhukset ovat ilman suvun tukea heitteillä. Opin vuosien varrella, ettei kaikkia voi auttaa. Kestävintä on tukea rakenteiden muutosta. Köyhyyden näkemiseen en silti tottunut koskaan.

Paluun jälkeen olimme Kansanlähetyksellä Suomessa töissä tämän vuoden helmikuuhun asti. Kerroimme seurakunnissa kokemuksistamme. Se oli keino käsitellä paluuta ja toi puuhaa päiviin. Todellinen muutos alkaa nyt, kun jäämme eläkkeelle.

Pidämme silmiä auki sopivaa avustusprojektia varten. Pienet asiat ilahduttavat: kotiovelta alkava metsä, uimahalli ja mökki. Kärsin lukupulasta vuosia, ja nyt kirjastot ovat ilo. Yhteys moniin ystäviin on säilynyt, ja he auttavat sopeutumisessa.

Mies haluaa matkustaa eläkkeellä, mutta minä nautin kotona olemisesta. Paikkani on nyt täällä."

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2018.

Juttu on julkaistu ET-lehdessä 6/2018.

 

Pirkko

Tuppurainen

Syntynyt: 1953 Eurassa, jossa jälleen asuu.

Työ: Sairaanhoitaja,

diakonissa ja terveyden­hoitaja. Lähetystyön­tekijänä Etiopiassa 1981–87, 1990–91 ja 2003–2017.

Perhe: Aviomies, kolme lasta ja kuusi lastenlasta.

Harrastukset: Uiminen, lukeminen, käsityöt ja mökkeily.

Salatut elämät -ohjelman Seppo Taalasmaana tunnettu näyttelijä Jarmo Koski rakastaa leikkimistä ja ruuanlaittoa. Yksinäisinä hetkinä syntyy abstraktia taidetta. Juttusarjassa tuttu kasvo kertoo elämänsä tärkeistä numeroista.

2516 jaksoa

Esiinnyin tv-sarjassa Salatut elämät yhtäjaksoisesti 14 vuotta. Joukossa oli hyviä vuosia, mutta myös kyllästymistä.

Kun lopetin 2013, oli jännittävää päästä toteuttamaan itseään vapaammin taiteilijana. Tein dubbauksia eli jälkiäänityksiä ja vierailin eri teattereissa. Esitin muun muassa Mielensäpahoittajan pääosaa Porin teatterissa ja olin mukana Seinäjoen Kaupunginteatterin Kvartetti-näytelmässä.

Salattuja elämiä kuvataan minuuttiaikataululla. Vielä kaksi vuotta lähtöni jälkeen saatoin herätä yö- ja päiväunilta kauhun sävähdykseen: Pitäisikö minun nyt olla jossain? Olenko ehtinyt harjoitella vuorosanani?

3 lasta

Lapseni, joista nuorin on 30-vuotias, ovat elämäni tärkeimmät ihmiset. Kun he olivat pieniä, työskentelin lastenteatterissa, joten pääsin päivänäytösten jälkeen hakemaan heidät hoidosta ja koulusta. Laitoin heille ruokaa ja leikin heidän kanssaan. Leikkimiseen en ikinä kyllästy. Jos olin väsynyt, saatoin kertoa tarinan jäälautalla nukkuvasta isäjääkarhusta ja vetää lapset samalla lautalle nukkumaan. Välillä oli tietysti sukellettava meren syvyyksiin saalistamaan hylkeitä.

Lapset olivat usein mukanani teatterissa ja äänistudioissa. Kun dubbasin lastensarjoja kuten Alfred J. Kwakia ja Matkaa maailman ympäri, katsoin usein kotona piirrettyjä käsikirjoitus kädessä. Lasten kaverit olivat ihastuneita. "Teidän isällä on maailman mahtavin työ. Saa katsoa koko päivän piirrettyjä!"

22 astetta

En suostu uimaan, ellei vesi ole vähintään 22-asteista. Mitä sitä itseään kiusaamaan kylmässä järvivedessä. Kaukaa etelästä löytyy lämpimiä, kristallinkirkkaita vesiä, joskus niin suolapitoisiakin, että uimari pysyy pinnalla.

4 perusväriä

Olen nuoresta saakka maalannut paljon. Teen vesi- ja akryyliväreillä abstraktia taidetta. Maalaamisessa on minusta kyse oman mielenmaiseman hahmottamisesta. Rakastan yksinäisiä hetkiä, joiden aikana maalaan kankaalle sen, mitä mielessäni on. Se on vastapainoa sosiaaliselle näyttelijäntyölle.

Vuosia sitten istuin eräänä yönä keittiönpöydän ääressä ja huomasin, että tussini piirrosjälki näytti erityisen hyvältä vaalealla pöytälevyllä. Yön aikana luonnostelin pöytämme täyteen erilaisia kuvia. Kun muu perhe aamulla heräsi, oli selvää, että minun oli pestävä kuvat pois.

Nuoruudentöistäni on tallella enää yksi vuonna 1967 tekemäni öljymaalaus. Kaikki muut tuhoutuivat, kun kellariimme tuli vesivahinko.

8 hengen yleisö

Olen perheen kuopus, ja minulla on kuusi sisarusta. Totuin pikkupoikana viihdyttämään heitä ja vanhempiani.

Asuimme Keuruulla Otavan asuinalueella. Isäni työskenteli Otavan kirjapainossa latomon faktorina, ja me pääsimme mukaan järjestämään Otavan pikkujoulujuhlia lapsille. Siskoni kuuluivat järjestystoimikuntaan.

Kun ohjelmaan jäi tyhjä tila, sisareni ratkaisivat tilanteen työntämällä minut lavalle. "Puhut vaan niitä samoja höpöjuttuja, joita puhuit eilen illallakin", he käskivät. Vedin lonkalta oman stand up -esitykseni, jossa olin kaalimaan myyrä hyviä juuria etsimässä.

142 kopsautusta

Rakastan ruuanlaittoa, ja valmistan yleensä perheemme ruuat. Olen kokeileva kokki, en annostele mausteita mittalusikoilla. Tällä hetkellä olen innostunut sumac-nimisestä mausteesta.

Minulla on ruokaa laittaessani hassu tapa. Jos pilkon jotakin, lasken pilkkomiseen käytetyt veitsenkopsautukset. En yleensä muistele jälkikäteen niiden määrää, mutta veikkaan, että hyvään sipulikeittoon menee noin 142 kopsautusta.

Luulen, että tapa on peräisin lapsuudestani. Kun kävelin Otavantieltä Keuruun kirkonkylän kansakoululle, viihdytin itseäni yleensä laskemalla, kuinka monta askelta on haapapuiden luota suurelle kivelle ja montako sieltä koululle.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 15/2017.

Syntynyt: 1951 Imatralla. Asuu Helsingissä.

Työ: Näyttelijä ja käsikirjoittaja.

Perhe: Naimisissa, kolme lasta.

Harrastukset: Ruuanlaitto ja maalaaminen.