Leila Kiiskinen muutti Italiaan yli 20 vuotta sitten ja jäi, vaikka lapset lähtivät Suomeen etsimään juuriaan ja vaikka parhaat kaalikääryleet odottavat yhä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

1 Kirjoitat blogia Terkkuja Leilalta Italiasta. Blogi on yllättävän suosittu! Mistä kirjoitat ja miksi?

Kirjoitan elämästäni ja italialaisesta elämänmenosta kotikylässäni, Isä Matteon pienessä Spoletossa. Spoleto sijaitsee Umbrian ja Toscanan rajalla. Kirjoittaminen on vienyt minut mennessään ja pidän siitä. Samalla saan pitää yhteyden auki myös suomalaisiin juuriini ja suomen kieleen. Joulukuussa 2014 julkaistiin kirjani "Terkkuja Leilalta Italiasta". Käännän italialaisten kirjailijoiden runoja suomen kielelle.

2 Miksi muutit Italiaan?

Tulin parikymppisenä Italiaan opiskelemaan ja jäin vahingossa tänne asumaan. Rakastuin ja perustin perheen. Italian aurinko lämmitti niin mukavasti, pasta maistui ja rento, välitön ilmapiiri sopi hyvin vilkkaalle karjalaisjuuriselle luonteelleni. Koin tulleeni kotiin.

3 Olet kotoisin Tampereelta. Oletko vielä tamperelainen?

Tamperelaisuus ei lähde ihmisestä. Murre ja puhumisen tapa nousevat pintaan, kun käyn Suomessa. Käyn Suomessa muutaman kerran vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4 Miksi Italiassa aikuiset lapset asuvat niin pitkään kotona?

Osittain siksi, että siellä ei ole samanlaista asumistukijärjestelmää kuin täällä ja nuorisotyöttömyys on todella korkeissa luvuissa. Ei ole yksinkertaisesti rahaa lähteä omilleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Poikani muutivat Tampereelle, koska kokivat, että Suomessa on helpompi itsenäistyä kuin Italiassa."

Mutta ei lapsia siellä ”hyysätä” tällä tavoin.

5 Mitä kaipaat Suomesta?

Suomesta kaipaan karjalanpiirakoita ja kaalikääryleitä. Kun siskoni hakee minut Helsinki-Vantaalta, pyydän häntä ottamaan jo autoon mukaan kääryleitä, joita sitten ahmin kylmänä matkalla. Toisinaan kaipaan järjestelmällisyyttä ja sitä, että asiat tapahtuvat nopeasti ja sovitusti.

6 Mitä arvostat Italiassa?

Italiassa pidän vanhojen naisten nauttimasta arvostuksesta ja heidän elämänasenteestaan. Koen sen omakseni. Eläkkeellä olevat vanhemmat naiset esimerkiksi auttavat työssäkäyviä lapsiaan hoitamalla lastenlapsia. Vanhemmat naiset ovat perheen johtohahmoja, joita kunnioitetaan. Naiset tekevät kotityöt kuitenkin unohtamatta itseään ja synnynnäistä italialaista eleganttia: Viikkoon mahtuvat yhtä lailla jumpat, posliininmaalaukset ja englannintunnit sekä iloiset pyrähdykset tanssilattialla. Korkokengissä tietysti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla