Viiden lapsen isoäiti, psykoterapeutti Eija Honkala pohtii blogissaan suhdettaan iäkkääseen äitiinsä, joka asuu 500 kilometrin päässä. Uusi blogistimme kokee nyt elävänsä rohkeammin kuin koskaan.

 

Kirjoitat blogissasi 70-vuotiaan naisen arjen paineista. Miksi?

– Olen 91-vuotiaan äidin ainoa tytär. Samalla olen aviovaimo, kolmen aikuisen lapsen äiti ja mummo. Pian syntyy viides lapsenlapseni. Blogikirjoitukseni ovat itsetutkiskelua tässä tilanteessa, mutta samalla etsin vastakaikua ja samaistuspintaa muilta, samassa tilanteessa eläviltä.

– Haluaisin olla lastenlasteni kanssa. Samalla oma äitini odottaa minua luokseen 500 kilometrin päässä. Haluan myös ehtiä elää omaa elämääni, ennen kuin se päättyy.

Mitä ajattelet luopumisesta?

– Elämä on vähittäistä opettelua luopumiseen. Luopumista oman kehon voimasta, kauneudesta, tulevaisuuden monista mahdollisuuksista. Valmistautumista luopumaan äidistä ja vanhemmista sukulaisista. Ja lopulta omasta elämästäni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä nautit juuri nyt?

– Rohkeus olla oma itsensä on huipussaan. Uskallan ilmaista itseäni ja tunteitani, olla se mikä olen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olet työskennellyt psykoterapeuttina. Miten se näkyy blogissasi?

– Toivottavasti ymmärryksenä toisia ihmisiä ja itseäni kohtaan. Meillä kaikilla on samat tarpeet, toiveet ja pelot: halu tulla hyväksytyksi, tarve läheisyyteen ja pelot menettämisestä. Itselleenkin saa olla armollinen ja omaa ärtymystään voi yrittää ymmärtää.

Käsittelet kirjoituksissasi myös suhdetta äitiisi.

– Äitini on vain 20 vuotta minua vanhempi. Hänen elämäänsä seuratessani näen samalla sen, mihin itse olen menossa. Ainoana lapsena minulla on häneen läheinen suhde, josta aiheutuu myös tunteiden vuoristorataa.

– Huomaan itsessäni paljon samaa kuin äidissäni ja näen, mistä tunteeni ovat peräisin. Läheskään aina nuo piirteet eivät ole myönteisiä.

Miten äitisi on muuttunut?

– Kun katson äitiäni 91-vuotiaana, hän on minusta ennen kaikkea sama ihminen kuin ennenkin. Hän on edelleen nainen, yksilö ja persoona kaikkine piirteineen. Odotukset, toiveet ja pettymykset vaikuttavat hänen mielialaansa samoin kuin muihinkin.

Lue Eijan blogia täältä.

Eija Honkalan haastattelu on julkaistu ET-lehdessä 14/2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla