Oletko parisuhteessa itseäsi reilusti nuoremman tai vanhemman kanssa?

Aiheuttaako ikäero ongelmia vai helpottaako se parisuhdetta? Miten lähipiiri on suhtautunut yhteiseloonne? Lue kommentteja ikäeroista ja osallistu keskusteluun.

ET-lehdessä 8/2014 kolme pariskuntaa, joilla on iso ikäero, kertoo tarinansa. Kokosimme kommentteja heidän haastatteluistaan sekä Ilta-Sanomien ja  Suomi24:n keskusteluista. 

* Menin 30-vuotiaana naimisiin 50-vuotiaan miehen kanssa, jolla oli jo aikuisia lapsia. Hankimme yhdessä yhden. Halusin toisenkin, mutta sain neljä vuotta puhua miestäni ympäri. Nuorimmaisen syntyessä hän oli 58 ja minä 38. Tämä oli suurin kriisi suhteessamme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

* Melkein 20 vuoden ikäero ei 30/50-vuotiaana merkinnyt mitään, mutta nyt olemme yli 60- ja 80-vuotiaita. Mies on dementiakodissa ja minä yksin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

* Avioiduin itseäni 12 vuotta nuoremman miehen kanssa. Meillä meni hyvin 25 vuotta, saimme kolme lasta ja olimme onnellisia. Mehelleni tuli viidenkympin villitys ja hän löysi minua parikymmentä vuotta nuoremman naisen. Näin olisi toki voinut käydä, vaikka olisin ollut nuorempikin. 

* Nuorena 15 vuoden ikäero ei haitannut. Nyt sen huomaa erilaisina harrastusmieltymyksinä ja mielipiteissä. Haittaa jopa yhteiseloa, koska toinen ei ymmärrä toisen harrastuksia. Toisaalta tuntuu, että mies ei ”aikuistu” koskaan,  vaikka onkin minua vanhempi.

* Mieheni on minua 11 vuotta vanhempi. Aluksi kummankin äiti vastusti naimisiinmenoamme. Anoppi piti minua nuorena ja haihattelevana, äitini sanoi miestäni vanhaksi, joka pian kyllästyy nuoreen ja kokemattomaan. Kahden viikon päästä meillä on hopeahääpäivä.

* Suurin haitta on eläkkeelle siirtyminen ja sukupolvenvaihdos maatilalla. Mieheni on pian eläkeikäinen. En haluaisi siirtyä maatilalta hoitoalalle enkä kaupankassalle, kuten monet kuuttakymppiään lähenevät naismaanviljelijät ovat joutuneet tekemään tehdessään tilaa seuraavalle sukupolvelle.

* Olen harrastanut seksiä itseäni 30 vuotta vanhemman miehen kanssa. Meillä oli pari vuotta kestänyt on-off-suhde. Olin aina uskonut, että vain vanhempi mies voi olla vetovoimainen. Nyt neljänkympin kynnyksellä olen kokeillut seksiä myös 10 vuotta nuoremman kanssa. Seksuaalinen vetovoima ei mielestäni katso ikää. Parisuhteeseen kuitenkin kaipaisin rinnalleni samanikäistä.

* Nuoren naisen ja vanhemman miehen suhdetta katsotaan suopeammin kuin vanhemman naisen ja nuoren miehen. Ikäero on vanhemman osapuolen näkökulmasta positiivinen asia. Moni nainen on vasta yli 40-vuotiaana seksuaalisuutensa kukoistusvaiheessa. Raskas pikkulapsivaihe on ohitettu ja suhde omaan vartaloon on mutkaton. Samanikäinen mies saattaa kokea seksielämän parhaiden vuosien jo menneen.

 * Noin 25-vuotias mies kokee usein olevansa seksielämänsä huipulla. Samanikäinen nainen ei ole usein vielä sinut kroppansa kanssa. Yli 40-vuotiaan naisen ja kolmeakymmentä lähentelevän miehen seksihalut voivat kohdata erinomaisesti. Naista kiehtoo viriiliys, miestä kokemus, varmuus ja halukkuus.

 * Parisuhteen jatkuvuuden kannalta samanikäisyys on suositeltavaa. Silloin on melko samanlainen kokemusmaailma.

 * Yli 30-vuotiailla 10–15 vuotta alkaa olla jo iso ikäero. Eri sukupolvet ovat kasvaneet erilaisessa yhteiskunnassa.

 * Jos tähtäimessä on kestävä ihmissuhde, on hyvä miettiä, miltä ikäero tuntuu viiden, kymmenen tai jopa 15 vuoden päästä. Onko esimerkiksi valmis siihen, että kumppani jää 15 vuotta aiemmin eläkkeelle? Tai kestääkö toinen sen, että puoliso on vielä elämänsä vedossa, kun ikääntyminen alkaa vähentää omia voimia?

* Usein samanikäisillä on keskenään tuttuja yhtymäkohtia elämän varrella, mikä lisää samanhenkisyyttä. Suurin osa tapaa kumppaninsa sellaisissa sosiaalisissa tilanteissa, joissa tavataan samanikäisiä ihmisiä.

* Perheen perustaminen nousee usein kynnyskysymykseksi, kun kohtaa huomattavasti eri-ikäisen kumppanin. Joskus nuoremman puolison hankkiminen on mahdollisuus uudelle alulle. Uusi perhe ja pikkulapsiaika antaa mahdollisuuden korjata ne virheet, joita teki vanhempien lastensa kanssa teki.

Osallistu keskusteluun ikäeroista parisuhteissa tästä.

Komemusta on

Jos mies on hieman vanhempi (ikäero alle 10 v.), ei tule ongelmia koska miehet nyt vaan kehittyvät henkisesti hitaammin. Mutta jos on niin päin, että mies on vaikka 7 vuotta nuorempi niin homma kaatuu aikanaan. Kukaan järkevä nainen ei vaan jaksa miehen "lapsellisuutta" montaa vuotta ja nuorempi mies, viimeistään kuusissakymmenissä, alkaa katsella nuorempaa hoivaajaa, halukkaampaa seksikumppania. Yleensäkin, loppupuolella elämää, miehet eivät ole halukkaita hoitamaan itseään vanhempia vaimojaan hautaan asti kun taas nuorempi vaimo ei yleensä häivy vanhemman puolison luota ennen puolison kuolemaa.

ihan järkyttävä ikäero, melkeen 40 vuotta. ei niillä voi olla mitään yhteistä. ja vielä lapsia tehdää vaikk miehel on melkeen toinen jalka haudas. ei nuo voi olla järjissää, ei millään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla