"En ole tyttärelleni vihainen. Vihalla ja katkeruudella myrkyttäisin vain koko elämäni", Hannu miettii.
"En ole tyttärelleni vihainen. Vihalla ja katkeruudella myrkyttäisin vain koko elämäni", Hannu miettii.

Hannu Perkiselle tapahtui jokaisen vanhemman pahin painajainen. Hän päätti puhua asiasta avoimesti.

"Tyttäreni Päivi tappoi itsensä toukokuun toiseksi viimeisenä päivänä, juuri kesän kynnyksellä. Hän oli 31-vuotias.

Päivi soitti minulle aamupäivällä kymmenen aikaan ja kyseli kuulumisia. Puhuimme aika pitkään niitä näitä. Hänen piti tulla käymään loppuviikosta, ja teimme vähän suunnitelmia vierailun ajaksi. Puhelumme jälkeen Päivi soitti äidilleen. Myöhemmin kuulimme, että hän oli edellisenä päivänä pirauttanut siskolleenkin.

Aamulla Päivi oli käynyt viemässä kaksi poikaansa päiväkotiin. Puolen päivään aikaan hän kävi tapaamaan ystävätärtään kahvilassa ja vaikutti ihan tavalliselta, niin ystävätär kertoi. Ei kukaan meistä Päivin kanssa puhuneista aavistanut mitään pahaa, vaikka hänen elämänsä olikin ollut murrosiän kynnykseltä lähtien mutkaista ja kuoppaista.

Kolmen maissa iltapäivällä Päivi palasi kotiinsa ja hirtti itsensä.

Hän oli ajatuksensa kanssa aivan yksin.

Sain tiedon kuolemasta puolen yön jälkeen. Olimme nykyisen vaimoni Hannelen kanssa jo nukkumassa, kun kuulin oven käyvän. Toinen tyttäremme tuli omilla avaimillaan sisään kertomaan suru-uutista.

Ensimmäinen ajatukseni oli, miten yksin Päivi on tuollaisessa tilanteessa ollut.

Päivi ei antanut kenellekään minkäänlaista ennakkoviestiä suunnitelmastaan. Ei pienintäkään vihjettä. Hän oli ajatuksensa kanssa aivan yksin.

Tuollainen teko ei ole mikään päähänpisto. Sen suunnittelu vaatii aikaa, eikä kukaan tiedä, kuinka pitkään hän on asiaa pohtinut. Mitä kaikkea hänen päässään on sinä aikana liikkunut?

Hautajaiset yhdessä tuumin

Lähdin heti aamulla entisen vaimoni Kirstin kanssa ajamaan pääkaupunkiseudulta Jämsään, jossa Päivi asui. Päivin entinen mies oli hakenut pojat päiväkodista Helsinkiin jo edellisenä iltana, Kirsti ja minä haimme sitten Päivin asunnolta pojille leikkikaluja ja kesävaatteita.

Hoidimme viralliset asiat samana päivänä. Kävimme poliisin luona ja sairaalassa katsomassa Päiviä. Se oli sellainen päivä se.

Viikon päästä kävimme hakemassa asunnosta loput tarpeelliset tavarat. Kaiken muun sai realisointifirma, joka samalla hoiti asunnon loppusiivouksen.

Hannele on kohdannut työssään sairaanhoitajana kuolemaa niin paljon, että hän osasi alusta saakka suhtautua tapahtuneeseen realistisesti. Niin tekivät myös entinen vaimoni ja tyttäreni. Jos joku meistä olisi heittäytynyt hysteeriseksi, se olisi voinut tarttua muihinkin. En tiedä, millainen kaaos siitä olisi syntynyt. Tällä kertaa kävi kuitenkin niin, että kaikilla pysyi järki päässä.

Hautajaiset pidettiin kotonamme. Entinen ja nykyinen vaimoni järjestivät ne kimpassa. He tilasivat kakut ja kahvit, ja kaiken muunkin he pystyivät yhdessä hoitamaan.

Hautajaisissa olivat läsnä kaikki entiset ja nykyiset sukulaiset. Se oli jonkinlainen sovinnonvahvistamistilaisuus. Minusta ainakin tuntui siltä, että on tässä tapahtunut mitä tahansa, niin kaikki näyttää olevan ojennuksessa.

Kriisiapu auttoi

Kriisiapu oli yllättävän hyvää. Jämsän sairaalan henkilökunta kertoi heti ensimmäisenä päivänä varanneensa meille kriisiapua Vantaalta. He eivät olleet kertoneet kriisityöntekijälle nimiämme, mutta olivat sanoneet, että tällaiset henkilöt saattavat ilmestyä paikalle ja tällaisesta syystä.

Menimme Kirstin kanssa kriisityöntekijän luo muutama päivä tapahtuneen jälkeen. Totesin silloin, että katsomme Kirstin kanssa asiaa hyvin erilaisista näkökulmista. Päätimme, että Kirsti käy hakemassa kriisiapua itsekseen ja minä sitten tarpeeni mukaan.

Minusta on turha penkoa kysymyksiä, joihin en voi koskaan saada vastausta.

Minulla oli tapahtuneesta vähän huono omatunto, kun en kovin usein tullut käyneeksi Jämsässä. Tunsin olleeni vaimoani passiivisempi Päivin ja poikien suhteen. Kriisityöntekijä totesi siihen, että turha minun on sellaisesta huolehtia: minä olen sellainen kuin olen ja Kirsti on sellainen kuin on. Pääasia, että pojat tietävät meidän molempien olevan olemassa. Terapeutin ydinviesti oli muutenkin se, että elämä jatkuu. Pojat jäävät elämäämme, vaikka yksi lenkki sukupolvien ketjusta katosikin.

Kävin kriisiavussa pari kertaa itsekseni. Terapeutti sanoi, että aina voi tulla uudestaan, mutta vielä ei ole sellaista tarvetta tullut.

Oma ajatukseni on ollut puhua kaikille mahdollisimman avoimesti. Se on minun terapiani. En tosin tiedä, olisivatko kaikki halunneet minua kuunnella.

Totuus ei selviä

Varmasti jokainen isä ja äiti miettii, mitä on tehnyt väärin tai mitä olisi voinut tehdä toisiin, paremmin. Minusta on kuitenkin turha penkoa kysymyksiä, joihin en voi koskaan saada vastausta. Eihän se siihen tilanteeseen auta enää mitään.

Jos olisin halunnut itselleni tosi pahan olon tosi pitkäksi aikaa, olisin alkanut syyttää itseäni. Sille polulle kun astuu, ei loppua näy. Päivin ratkaisu oli kuitenkin hänen omansa. Ei kenenkään muun.

Kirsti oli pahoillaan siitä, että Päivi ei jättänyt minkäänlaista jäähyväisviestiä. Lohduttelin kysymällä, mitä jos viesti olisikin ollut sellainen, jota emme olisi halunneet lukea? Jos hän olisi esimerkiksi syyttänyt meitä tapahtuneesta, kantaisimme sitä viestiä koko loppuikämme.

Luulen, että meillä molemmilla on omat ajatuksemme Päivin tekoon johtaneista syistä, mutta en ole halunnut niistä keskustella. Emme me kuitenkaan saa totuutta selville.

Musiikki ja vapaaehtoistyö

Päivin kuolema jättää koko loppuelämääni pitkän varjon. Olen omasta mielestäni selvinnyt kuitenkin kohtuullisen järkevänä. Uskon sen johtuvan siitä, että en ole koskaan salannut tapahtunutta keneltäkään.

Tiedän että monet peittelevät tällaisia asioita tai keksivät niille erilaisia kiertoilmaisuja. Minä en ole halunnut asiaa peitellä: niin kävi kuin kävi. Yleensä tuppaa olemaan niin, että jos alkaa valehdella, huomaa pian joutuvansa valehtelemaan valheen päälle. Sitten ei enää muista, millaisia tarinoita on tullut eri ihmisille sepittäneeksi. Totuus taas ei pala tulessakaan.

Jokainen tekee surutyön omalla tavallaan. Minun tapani on tehdä vapaaehtoistyötä. Kun auttaa toisia, auttaa itseään.

Aloitin vapaaehtoistyön parikymmentä vuotta sitten, jo paljon ennen Päivin kuolemaa. Aluksi olin rikos- ja riita-asioiden sovittelija. Sen jälkeen opetin maahanmuuttajille suomen kieltä ja suomalaista kulttuuria. Nyt olen HelsinkiMission mentorina.

Olen ihmisenä ekstrovertti. Löydän helposti väyliä kertoa tunteistani. Vapaaehtoistyössä olen kohdannut vuosien varrella monta sielunkumppania, joiden kanssa olen käynyt läpi vaikeita ja tärkeitä asioita.

Muistot nousevat pintaan erityisesti sellaisissa paikoissa, jotka ajatuksissani liitän häneen.

Toinen henkireikäni on musiikki. Äidilläni oli tavattoman kaunis ääni, ja hän sai usein kuorossa laulaakseen soolo-osuudet. Ennen konsertteja äiti jännitti kuumana kuin kekäle, ja muu perhe käveli varovasti kuin raaoilla kananmunilla. Silloin päätin, että jos kuorolaulu on tuollaista, minä en siihen hommaan ala. Hannele sai kuitenkin vieteltyä minut mukaan sekakuoroon, josta siirryin mieskuoro Aikamiehiin.

Nuorin kuorolainen on nelikymppinen ja vanhin 76-vuotias. Laajasti katsellen olemme kaikki samanikäisiä aikuisia miehiä, joilla on elämänkokemusta takataskussa. Sellaisessa ryhmässä on ymmärrystä elämästä.

Vaikka olisi millainen päivä takana ja vaikka olisi kuinka harmittanut raahautua harjoituksiin, niiden jälkeen olo on aina hyvä.

Päivi on ajatuksissa

Ensimmäinen vuosi oli pahin, niin kuin se kaiketi tapaa olla kaikilla läheisensä menettäneellä. Kuolemaa seuranneena kesänä luulin monta kertaa nähneeni Päivin kaupungilla. Kaikki juhlapyhät, nimi- ja syntymäpäivät muistuttavat menetyksestä. Kun vuodenkierto saadaan läpäistyä, olo helpottaa.

Päivin kuolemasta tulee kohta viisi vuotta. Kyllä hän on silti edelleen koko ajan ajatuksissa. Muistot nousevat pintaan erityisesti sellaisissa paikoissa, jotka ajatuksissani liitän häneen.

Näen yhä unia Päivistä. Niissä hän on parantunut – enkä edes tiedä mistä. Ne ovat hyviä unia."

Hannun kolme tärkeää laulua

  1. Jarkko Ahola: Minä olen muistanut. "Kuin kertomus siitä, kuinka muistelen Päiviä."
  2. Randy Crawford: Almaz. "Kappaleesta mieleni kääntyy toisen tyttäreni tyttäreen ja siihen, miten katselen häntä ukin silmin."
  3. Loiri ja Edelmann: Tuomittuna kulkemaan. "Vanha mies katselee elämänmenoa ja toivoo vielä jotain löytävänsä."

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2017.

ET:n kolumnisti Erkki Lampén ei nuorena osannut jakaa asioita isänsä kanssa. Isälle rakkaasta purjeduksesta tuli tärkeää pojallekin, mutta vasta isän kuoltua.

Ennen vanhaan sanottiin, että miehellä on hyvä olla harrastus. Isäni harrasti purjehdusta. Vaikka hän oli riskejä kaihtava mies, hän kilpaili nopeilla katamaraaneillaan ja menestyikin joskus. Ehkä se oli hänen tapansa saada olla rohkea.

Olin jonkin kerran mukana gastina. Tehtäväni oli roikkua tuulenpuoleisen rungon reunalla ja estää sitä nousemasta puuskissa liian korkealle.

Olihan se hauskaa ja jännittävää, mutta purjehduksesta ei tullut minun juttuani. En kyennyt jakamaan asioita isäni kanssa. Nuorena rimpuilin vuosikaudet irti ylivarovaisen isäni kontrollista enkä halunnut häntä kipparikseni.

Voimien ehtyessä purjehtiminenkin hiipui, ja lopulta television katsominen jäi isän ainoaksi huvitukseksi. Katsoin sivusta formulakisojen ääreen jähmettynyttä vanhusta. Kapinavuoteni olivat ohitse ja myötätunnolle oli jo tilaa. Syvällä vihlaisi myös pelko: millainen on oma vanhuuteni, perheettömän miehen, joka ei ole kyennyt minnekään asettumaan.

Viehätyin moottoripyöristä jo lapsena, ja heti kun minulla oli varaa, ostin sellaisen. Isälle pyörät olivat kauhistus, ja tunsin tiettyä matalamielistä kostoniloa siitä, ettei hän voi minua enää kahlita.

Tunsin löytäneeni oman seikkailuni. Ajelin ympäri maailmaa ja kartutin sitä muistojen pääomaa, joka ihmisellä viimeiseksi on omanaan.

Kun isä kuoli, annoin jo rantakasvillisuuden valtaaman veneen naapurille. Intiaanikanootin pidin. Se oli minulla pitkään tyhjän panttina, kunnes sain päähäni alkaa rakentaa siitä purjekanoottia.

Tehtyäni purjekanootilla lähes katastrofiin päättyneen retken kauas Söderskärin majakalle olin valinnan edessä: joko luovun tästä kokonaan tai hankin veneen jolla voi oikeasti purjehtia.

Olin osin itseltänikin salaa alkanut haaveilla Saaristomerestä, Itämeren kiertämisestä, talvesta Karibialla, maailman ympäri purjehtimisesta.

Haalin purjehdusaiheista kirjallisuutta ja tutkin veneiden myynti-ilmoituksia. Itseni tuntien arvasin pelin menetetyksi. Piru oli päästetty pullosta ja haave noussut siivilleen.

Kesä kului opetellessa, iloitessa, kiroillessa ja veneen ostoa katuessa.

Kevättalvella 2017 ostin lähes samanlaisen pienen mutta merikelpoisen matkaveneen, jolla yhdysvaltalainen Tania Aebi lähti 18-vuotiaana, kaikkien aikojen nuorimpana, maailmanympäryspurjehdukselleen.

Kesä kului opetellessa, iloitessa, kiroillessa ja veneen ostoa katuessa. Tässä iässä uuden oppiminen vaatii paljon kärsivällisyyttä, jota minulla ei luonnostaan ole. Elokuussa purjehdin jo Ahvenanmaalle, halki maailman kauneimman saariston.

En tiedä, lähdenkö koskaan Gotlantia kauemmaksi. Minulla on jo ikävä moottoripyörää. Mutta jollen olisi ostanut venettä, olisin jäänyt loppuiäkseni miettimään, millaista on nostaa purje ja antaa tuulen kuljettaa rannattomalle aavalle.

 

Sosiologi, retkeilijä ja kirjoittaja Erkki Lampénin kolumi on julkaistu ET-lehdessä 10/2018.

Kyyjärveläinen karjatilan emäntä Vuokko Huumarkangas tuottaa suomalaisten ruokapöytiin kotimaista maitoa. Vuokko asuu pienessä Peuralinnan kylässä eikä ole koskaan käynyt ulkomailla. Hän ei koe jääneensä mitään vaille.

Onnelan tilan lippusalossa heilahtelee laiskasti Keski-Suomen viiri, isännän 60-vuotislahja. Vuokko Huumarkangas, 61, kävelee reippain askelin kostealla nurmikolla kohti navettarakennusta. Kädessään hänellä on ammattikäyttöön tarkoitettu hengityssuojain ja punaiset kumihanskat.

Taivasta peittää raskas harmaa pilvimassa, joka enteilee sadetta ja puinnin siirtymistä eteenpäin.

Navetassa on lämmintä ja kosteaa, ja nenään käy pistävä heinän ja lannan haju. Parressa kiinni olevat lehmät ovat rauhallisia, osa niistä on vielä yön jäljiltä makuullaan.

Karjakeittiössä Vuokko napsauttaa vedet huuhtomaan lypsykoneen putkia. Sitten hän laskee kylmää vettä saaviin ja sekoittaa joukkoon kuumaa vettä erillisestä säiliöstä, kunnes lehmien "tissipesuvesi" on kädenlämpöistä.

Vuokon työ navetassa on hyvin fyysistä, vaikka hänellä onkin koneita apunaan.
Vuokon työ navetassa on hyvin fyysistä, vaikka hänellä onkin koneita apunaan.

Kun lypsy on saatu alkuun, Vuokko siirtyy navetan puolelle. Heti ovella hän vetää kasvoilleen hengityssuojaimen, jollaisen kymmenen vuotta sitten puhjennut allerginen astma vaatii. Hän harjaa lehmien edessä olevan "pöydän" siistiksi säilörehun jämistä ja hakee kottikärryillä tuoretta rehua tilalle. Unelma, Balleriina, Misteli, Laimi ja muut saavat rouskutettavakseen tilan omilta pelloilta korjattua timoteita ja puna-apilaa.

Lehmä ei siedä sijaisia

Vuokon päivä on käynnistynyt tänään samalla tavalla kuin se on tehnyt lähes 40 vuoden ajan. Kuudelta ylös, puoli seitsemältä navettaan, sitten aamiaiselle. Päivällä Vuokko tekee tilan muita hommia peltotöitä tai niiden valmistelua, osin Joukon kanssa – ja illan suussa käy navetassa uudelleen. 342 päivää vuodessa kuluu tähän tahtiin.

"Maitomäärät vähenevät lähes aina, kun hoitaja vaihtuu."

Lomittajan Vuokko ja Jouko saavat 26 päivänä vuodessa, mutta sekään ei takaa huoletonta oloa. Tilanpitäjä vastaa kaikista tilalla sattuneista vahingoista, vaikka ne olisivat syntyneet lomittajan läsnä ollessa.

– Lisäksi lehmät ovat niin tarkkoja elikoita, että maitomäärät vähenevät lähes aina, kun hoitaja vaihtuu. Meillä on vain yksi lomittaja, Mirva, jonka aikana niin ei käy, Vuokko kertoo.

Vuokko ei ole päässyt sairauseläkkeelle allergisesta astmastaan huolimatta.
Vuokko ei ole päässyt sairauseläkkeelle allergisesta astmastaan huolimatta.

Kalsareita ja leninkejä

Vuokon mies Jouko Huumarkangas, 62, puhuu eteisessä puhelimessa ja selvittää verotoimiston kanssa tutun maatalousyrittäjän asiaa. Joukolla on yllään "tilitoimiston virkapuku" eli kalsarit ja t-paita. Paita on päällä toimittajan ja kuvaajan takia. Tavallisesti isäntä tyytyy sisällä ollessaan pelkkiin kalsareihin.

Tilan isännyyden ja tilitoimistohommien lisäksi Jouko on mukana kunnallispolitiikassa ja pohjanmaalaisten energiayhtiöiden hallituksissa. Tehtäviin liittyy matkustamista ja edustamista. Joskus Vuokko lähtee miehensä mukaan päivän tai parin reissulle ja tilaa lomittajan hoitamaan lehmät.

– Silloin pukeudun mielelläni leninkiin. Näytän Joukolle paria vaihtoehtoa, ja aika usein laitan päälleni sen, jonka Jouko valitsee.

Jouko huomauttaa naurussa suin, että valikoimaa rouvalla riittää. Viimeksi kun Vuokko kävi Tuurin kyläkaupassa, hänellä oli tuomisinaan neljät kengät. Vuokkoakin naurattaa.

Kun Jouko lähtee reissuun, Vuokko pakkaa aina miehensä matkalaukun – "Jouko on niin paljon hittaampi" – ja jää hoitamaan tilan töitä yksin.

"Kahta samanlaista päivää ei ole."

Vuokko ei ole käynyt koskaan ulkomailla, ja Suomessakin matkat ovat rajoittuneet lähinnä Pohjanmaahan ja Keski-Suomeen. Hän ei koe jääneensä mistään paitsi.

– Minulla on ollut paljon tekemistä kotonakin. Saan hoitaa asiat omaan tahtiini ja siinä järjestyksessä kuin haluan. Kahta samanlaista päivää ei ole.

Koti ja perhe ovat Vuokolle tärkeimmät asiat. Lapset ovat lentäneet pesästä jo aikaa sitten ja perustaneet omat perheensä, mutta side on säilynyt.

Gatorin eli Kaattorin kyydissä Jouko ja Vuokko saattavat ajaa läheiselle laavulle makkaranpaistoon.
Gatorin eli Kaattorin kyydissä Jouko ja Vuokko saattavat ajaa läheiselle laavulle makkaranpaistoon.

Sanomista tulee, tietysti

Vuokon ja Joukon tila sijaitsee vajaan 1 400 asukkaan Kyyjärvellä. Tällä kulmalla Suomea, Keski-Suomen ja Pohjanmaan raja-alueella, kelit ovat viime päivinä olleet epävakaisia.

Myös tälle päivälle on luvattu sadekuuroja. Nyt jatketaan siis huoltotöitä, jotta kaikki on valmiina, kun lopulta saadaan kuiva ilma ja päästään pellolle. Vuokko lähtee auttamaan Joukoa jyväsuppilon siirtämisessä.

Tuleeko töistä sanomista puolisolle?

– Ilman muuta, Jouko nauraa.

– Minulle ei ihan aina selviä, mitä Jouko tarkoittaa, kun hän antaa ohjeita vaikkapa keskellä jotain konehommaa. Siitä saattaa tulla sanaharkkaa, Vuokko myöntää.

Vuokko hyppää Massey Fergusonin rattiin ja köröttelee pikkuteitä pitkin hakemaan pellolta heinäpaalia navettaan.

– Traktorihomma on mukavaa. Kuuntelen kuulokkeista radiota, yleensä Novaa. Soittavat hyviä levyjä ja lisäksi sieltä tulee sopivasti uutisia. Juha Tapio on kappale Kaksi vanhaa puuta on suosikkini. Jari Sillanpäästäkin tykkään.

– Parasta työssä on, että sitä voi tehdä omaan tahtiin, Vuokko sanoo.
– Parasta työssä on, että sitä voi tehdä omaan tahtiin, Vuokko sanoo.

Pellon reunaan ajettuaan Vuokko peruuttaa tottuneesti traktorin perän kohti paalia ja nostaa sen käsiohjaimella paalileikkurin päälle.

– Pärjään maatilan töissä hyvin ilman Joukoakin, mutta joskus öisin tuntuu turvattomalta, Vuokko sanoo.

Maataloudessa törmää vielä vanhanaikaisiin asenteisiin.

Jouko on kuitenkin aina puhelimen päässä. Niin oli myös neljä vuotta sitten – Vuokko muistaa päivänkin, 19. toukokuuta – kun Vuokko oli äestämässä ja traktorista lähtivät tuplarenkaat irti.

– Jouko sai onneksi reissun päältä huoltomiehen heti paikalle, ja pääsin jatkamaan. Peltohommissa ei odotella, muuten hyvät kelit voivat mennä ohi, Vuokko kertoo.

Vaikka Vuokko tekee tilalla suureksi osaksi samoja töitä kuin Jouko, maataloudessa törmää vielä vanhanaikaisiin asenteisiin.

– Jos meille soitetaan tilan asioissa, aika usein pyydetään Joukoa puhelimeen. Yhteinen yrityshän tämä on! Vuokko puuskahtaa.

Joskus myös Jouko unohtaa, että Vuokko on tottunut hoitelemaan tilaa yhtä hyvin kuin miehensä. Reissuillaankin Jouko seuraa kotialueen säätä ja saa kännykkäänsä ilmoitukset sähkökatkoista.

– Kun viimeksi meni sähköt, Joukolta tuli minulle tekstiviesti, että sähköt meni. No kai minä sen nyt tiesin täällä paikan täällä!

Vuokko oli mukana ET:n ihana nainen -elämyksessä – Katso upeat kuvat! 

Edustustilaisuuksiin Vuokko pääsee pukeutumaan naisellisesti.
Edustustilaisuuksiin Vuokko pääsee pukeutumaan naisellisesti.

Kiviä äitienpäivälahjaksi

Kesällä Vuokko viettää kaiken liikenevän vapaa-ajan puutarhassaan.

– Piha on minulle henkireikä. Kun möyryän mullassa kasvien keskellä, kaikki murheet unohtuvat, Vuokko kertoo.

Puolentoista hehtaarin alueelle mahtuu kivikokoelmia, buddhapatsaita ja suuria kukkapenkkejä täynnä astereita, nauhuksia ja ruusuja. Kun lapset Eveliina ja Kimmo kysyvät äidiltään, mitä tämä haluaa äitienpäivälahjaksi, toiveena on yleensä kasveja ja kiviä. Niistä Vuokko rakentaa uusia asetelmia.

Piha valittiin pari vuotta sitten Oma piha -lehden Suomen paras piha -kilpailun voittajaksi. Vuokko ja Jouko ovat avanneet puutarhansa vierailijoille Kyyjärvi-päivänä neljänä vuonna peräkkäin.

– Puutarhaa katsomaan tulevat kysyvät, että onko tämän talon väellä tunteja vuorokaudessa enemmän kuin muilla, Vuokko nauraa.

Vuokko suuntaa navettaan aamuisin puuron ja kahvin voimin.
Vuokko suuntaa navettaan aamuisin puuron ja kahvin voimin.

Arvaamattomat sarvet

Neljän aikaan Vuokko vetää jälleen verkkatakin ylleen ja kumisaappaat jalkaansa. Ammunta kielii, että häntä on jo odoteltu navetassa. Kun hän on saanut ensimmäiset lypsimet paikoilleen ja homman käyntiin, ammunta vähenee.

Kaupunkilaisella on mielikuva lypsäjän ja lehmän lämpimästä suhteesta, mutta se taitaa perustua Suomi-filmeihin. Vuokko ei nojaile suruissaankaan lehmän kylkeen. Lehmä on arvaamaton eläin, ja Vuokko on saanut lypsyhommissa monta potkua sorkasta. Sarvien kanssa on oltava erityisen varovainen.

– Kerran olin laittamassa lypsimiä yhdelle lehmälle, kun vieressä ollut tökkäsi minua sarvella alavatsaan. Läpi ei mennyt, mutta lääkärillä oli käytävä näyttämässä, sen verran kipeää teki. Onneksi selvisin mustelmalla.

Yksin ollessaan Vuokko laittaa lypsyn ajaksi oikukkaan lehmän pään köydellä kiinni, jotta vahinkoja ei pääse syntymään.

Hedelmä-lehmä voi lypsyn jälkeen keskittyä rouskuttamaan heinää.
Hedelmä-lehmä voi lypsyn jälkeen keskittyä rouskuttamaan heinää.

Karjakeittiön muovilaatikossa on kauppakuittien näköisiä maitoraportteja. Viimeisin maitoauton hakema kahden päivän maitosatsi oli 680 litraa.

Usein terassilla saa ihailla pellolla liikkuvia hirviä, peuroja, kauriita ja kurkia.

18 lehmän tila antaa niukasti tuloa.

– Hullummaksihan tämä on mennyt. Kun Suomi liittyi EU:hun, meille luvattiin, että kustannukset puolittuvat. Kyllä siinä kävi ihan päinvastoin, Vuokko huokaa.

1980-luvulla kahden päivän maitomäärä oli noin 500 litraa. Sen antamalla tulolla Vuokko ja Jouko kasvattivat ja kouluttivat kaksi lasta.

Nyt maitomäärä on lähes 800 litraa, mutta siitä saatavat eurot kattavat vain tilan kulut. Huumarkankaat saavat lisätuloa tilitoimistotöistä ja Joukon luottamustoimista.

Puintityö vaatii Vuokolta ja Joukolta yhteistyötä.
Puintityö vaatii Vuokolta ja Joukolta yhteistyötä.

Tarkistetaanpa sääennuste

Vuokolla on aina jokin puuha menossa, mutta iltaa kohden hän vähän rauhoittuu.

– Vietin lapsuuteni karjatilalla, ja meidät totutettiin työntekoon pienestä pitäen. Ehkä siksi en osaa olla toimettomana.

Vuokko ja Jouko käyvät saunassa melkein joka ilta. Saunan terassilla he istuvat rauhassa ja katselevat pihaa ja pihan taakse avautuvaa maisemaa. Usein he saavat ihailla pellolla liikkuvia hirviä, peuroja, kauriita ja kurkia.

Saunan jälkeen Jouko tarkistaa puhelimeltaan seuraavan päivän sääennusteen.

– Nyt Vuokko näyttäs, että ei satas enää koko viikkona.

– Eikö muka saja? Vuokko varmistelee.

– Eli tuo olis se väli, kun meidän pitäis saada puitua, Jouko toteaa.

Vuokko rullaa pienet vaaleanpunaiset papiljotit päähänsä ja asettuu yöpaidassaan olohuoneen sohvalle katselemaan Kauniita ja rohkeita ja kympin uutisia.

Jouko toimii tarpeen tullen myös kätilönä. Hän osaa kääntää lehmän mahassa väärinpäin olevan vasikan.
Jouko toimii tarpeen tullen myös kätilönä. Hän osaa kääntää lehmän mahassa väärinpäin olevan vasikan.

Yksi on vain muistoissa

Yhdessä sohvatyynyssä on painettu valokuva nauravasta pienestä pojasta. Se on Joakim, Vuokon ja Joukon pojanpoika. Joakim kuoli sydämeen päässeeseen bakteeriin nelivuotiaana. Flunssaa muistuttaneet oireet pahenivat niin nopeasti, ettei lapsi ehtinyt saada hoitoa ajoissa.

Vuokon silmiin nousee vesi, kun hän alkaa kerrata viiden vuoden takaisia tapahtumia.

Joakimin jälkeen Kimmon perheeseen on syntynyt Jessica, 3. Niin Jessica kuin Eveliinan lapset Sasu, 11, Nea-Liina, 8, ja Nora, 6, ovat toivottuja vieraita mummun ja vaarin luokse.

– Sasu tekee maatilan töitä kuin pikkuisäntä, mutta tytöilläkin riittää täällä puuhaa.

Sasu ei ehdi tilan jatkajaksi, sillä Vuokolla on eläkeikään enää pari vuotta, Joukolla vajaa vuosi. Edessä on lehmien myyminen ja peltojen antaminen vuokralle.

"Haluaisin päästä katsomaan, millaista on Pariisissa, Lontoossa ja Wienissä."

Uusi elämänvaihe ei huoleta Vuokkoa.

– Tekemistä aina riittää. Vietän aikaa lastenlasten kanssa, ja piha on loputon projekti.

Toiveissa on myös päästä käymään ulkomailla.

– Vaikka kotona on hyvä olla, kyllä minä haluaisin päästä katsomaan, millaista on Pariisissa, Lontoossa ja Wienissä.

Katso video! Vuokko kertoo Oprin-lehmän yllätys-raskaudesta. 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.

Maidontuottajia oli Suomessa vuoden 2016 lopussa noin 7 300. Kymmenen vuotta aikaisemmin heitä oli lähes kaksinkertainen määrä, noin 13 900 henkeä.

Maidon tuotanto on sen sijaan pysynyt suunnilleen samansuuruisena, mikä kertoo tilojen koon huomattavasta suurenemisesta. Vuoden 2016 aikana Suomessa tuotettiin reilut 2,3 miljardia litraa maitoa ja kymmenen vuotta aikaisemmin vajaat 2,3 miljardia litraa.

Luomumaidon tuotanto on kymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut, ja vuonna 2016 sitä tuotettiin noin 55 miljoonaa litraa. Tuottajia on Suomessa 139.

Lähde: Luonnonvarakeskuksen Tilastotietokanta: Meijerimaidon tuotanto vuosittain. lukes.fi