Juttusarjassa ihmiset kertovat, millaisen neuvon antaisivat nuoremmalle itselleen. 

”Älä mene naimisiin kaksikymppisenä”

”Olin 16-vuotias, kun minä ja kaksi sisartani jäimme orvoiksi. Jotenkin tappelin itseni ylioppilaaksi 17-vuotiaana. Poikaystäväni oli kirjallisuusihminen, ja lähdin hänen kanssaan Loimaalta Turkuun opiskelemaan kirjallisuutta ja äidinkieltä.

”Solmimme teiniavioliiton.”

Nuorella on valtava vimma elää eteenpäin ja halu karistaa kaikki paha omasta taustasta. En käynyt kotipaikkakunnallani moneen vuoteen.

Opintoni sujuivat hyvin, mutta sitten rakkaus sotki kaiken. Solmimme teiniavioliiton. Opintolainaa ei tuolloin vielä ollut, ja rahanpuutteen takia jouduin tekemään kaikenlaisia hommia. Eivätkä ne tulot silti mihinkään riittäneet, kun piti myös bailata ja hankkia uusia vaatteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Toisaalta ymmärrän nuorta itseäni.”

Toisaalta ymmärrän nuorta itseäni. Menin naimisiin, koska kaipasin turvaa. Vanhempien kuolema aiheutti sellaisen trauman, etten tiennyt mitä halusin, enkä osannut hallita elämääni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muutimme Helsinkiin, kun mieheni sai sieltä hyvän työpaikan. Olisin voinut jatkaa opiskelua Helsingin yliopistossa, mutta sitä ei kukaan ehdottanut, ja tuskin olisin itsekään uskaltanut niin tehdä.

Liitto ei kestänyt. Jälkeenpäin tajusin, ettei se mikään avioliitto ollut, vaan irrottautuminen perheestä, myös miehelleni.

”Onko helppo elämä edes tavoiteltavaa?”

Eron jälkeen oli tärkeää saada työpaikka ja ansaita rahaa. Pääsin Kansan Uutisiin toimittajaksi ja olin siellä 14 vuotta. Se oli aivan ratkaiseva asia elämässäni. Minun ei olisi silti pitänyt hellittää, vaan saattaa opinnot loppuun ja seurustella eikä mennä uudestaan naimisiin. Eroon päättynyt liitto Pentti Saarikosken kanssa oli tosin melkoinen elämänkoulu ja tutustuminen kirjailijan työhön. Se karsi ruusunpunaiset haaveet.

1990-luvulla toimittaja pärjäsi vielä hyvin freelancerina. Aloin kirjoittaa henkilökohtaisia kolumneja, joiden kautta ajauduin kirjailijaksi. Jos olisin nuorena uskonut lahjoihini, olisin saattanut ryhtyä kirjailijaksi jo aiemmin.

Sille nuorelle tytölle kävi lopulta hyvin. Onko helppo elämä edes tavoiteltavaa? Ei siitä ainakaan kirjailijoita synny, tuskin toimittajiakaan.

Juttu on julkaistu myös ET-lehden numerossa 16/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla