ET:n päätoimittaja Katriina matkailee mielellään Pohjoismaissa, mutta mieluiten pääkaupunkien ulkopuolella. Hypyt sivuraiteille ovat kannattaneet aina.

Viime kesänä etsimme mieheni kanssa hyvää minilomakohdetta. Ehtona oli, että pääsisimme perille helposti lentäen ja raiteita pitkin. Kumpikaan meistä ei ole helteen ystävä, ja kaipasimme enemmän luonnonrauhaa kuin kaupungin melskettä.

Pitkän etsinnän jälkeen löysimme täydellisen kohteen. Perillä lentokentällä hyppäsimme raiteille, sujautimme pääkaupungin ohi ja päädyimme yllättäviin maisemiin: Holmenkollenille.

Jo matka lähijunalla Oslon keskustasta vuorenrinteitä pitkin 300 metrin korkeuteen oli kokemisen arvoinen. Maisemat alas Oslonvuonolle olivat huimaavat. Alueen vehreys ja metsäiset rinteet olivat vaikuttavia. Minkä tahansa kiven takaa olisi voinut hypätä norjalaispeikko! Holmenkollen oli loistolöytö pitkäksi viikonlopuksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kerran aiemmin olemme hypänneet sivuraiteille Arlandan lentokentältä Ruotsissa. Silloin päädyimme Uppsalaan. Parinkymmenen minuutin junamatkan päässä meidät yllätti kaunis pikkukaupunki ja sen nuorekas katuelämä. Uppsalassa on hieno linna ja tuomiokirkko, mutta myös maineikas yliopisto, kymmeniätuhansia opiskelijoita ja ainakin yhtä monta polkupyörää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiinnostavia matkakohteita ei tarvitse hakea maailman ääristä. Pohjoismaissa riittää tutkittavaa, kun koluaa pääkaupunkien lisäksi niiden ympäristön. Kaukana eivät ole myöskään Viro ja Pohjois-Saksa.

Etsimme jo uutta kohdetta ensi kesäksi. Vahvin ehdokkaamme on Gotlanti. Sielläkin jatkaisimme saaren pääkaupungista Visbystä hieman sivummaksi tuttuun paikkaan Toftaan, nyt raiteiden sijaan autokyydillä.

Gotlannissa meidät yllättää joka kerta saaren ainutlaatuinen valo. Se ei paista vain taivaalta vaan hohtaa kaikkialta, myös ympäröivästä merestä ja saaren valkeasta kalkkimaasta.

Antoisia reissuja lähelle ja kauas sinullekin, ­hyvä ET:n lukija!

Katriina, päätoimittaja

katriina.palo-narhinen@sanoma.com

Teksti on pääkirjoitus ET-lehdestä 9/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla