Lapsena ET:n toimituspäällikkö Elina poimi, keräsi ja noukki kiintiön täyteen. Mutta ihan kokonaan hän ei marjastuksesta luopunut.

Asioita, joita lapsena kadehdin muiden ruokapöydistä: appelsiinituoremehu, aamiaismurot, pussista tehty italianpata. Meillä juotiin itse poimituista viinimarjoista keitettyä mehua ja syötiin aamuisin kaurapuuroa. Eineksiä ei käytetty, paitsi maksalaatikkoa säännöllisesti.

Muistan elävästi, miltä pensaiden keskellä teini-ikäisenä tuntui: elämä tapahtuu toisaalla.

Keväällä kävimme mummon ja papan luona maalla kylvämässä perunat ja syksyllä menimme nostamaan ne. Noukimme mustikoita, vadelmia, puolukoita ja metsämansikoita pakkaseen. Elokuussa kävi käsky viinimarjapuskille. Muistan elävästi, miltä pensaiden keskellä teini-ikäisenä tuntui: elämä tapahtuu toisaalla.

Luksusta on se, mitä on niukasti tarjolla. Tuntui käsittämättömältä, kun meillä maalla kesävieraana ollut ystävä tunnusti, ettei ollut koskaan nähnyt perunapeltoa. Nelikymppinen mies hihkui pellolla, kun kuokankuopaisu paljasti mullan alta rykelmän keltakylkisiä pottuja. Hänelle oli valtava elämys keittää äsken pellosta noukitut perunat ja savustaa niiden kaveriksi järvestä itse pyydetty hauki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä kesänä juon ensimmäistä kertaa aamukahveja oman mökin kuistilla. Vielä kymmenen vuotta sitten olisin nauranut, jos joku olisi sanonut, että haksahdan mökkiin, joka on satojen kilometrien päässä kotoa. Nyt ylellisyyttä on se, ettei tarvitse lähteä mihinkään moneen viikkoon. Päivän runko muodostetaan joka päivä samojen kysymysten avulla: mitä syödään ja moneltako saunotaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eroa edellisen sukupolven touhuihin on hämmästyttävän vähän, mutta jotain sentään. Mökillä ei ole yhtään nurmikkoa eikä sinne hankita ainuttakaan kymmenen litran marjaämpäriä.

Saunan lämpiämistä odotellessani kipaisen neljä desiä piirakkamustikoita mökin takaa ja mietin, miten ihanaa on, että ei tarvitse viitsiä yhtään enempää.

Rentoa loppukesää!

Pääkirjoitus on julkaistu ET-lehden numerossa 15/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla