Isovanhempien merkitys lapsen ja perheen hyvinvoinnille on kiistaton. Mutta miksi äidinpuoleinen mummo on useimmiten se tärkein?

Isovanhempien antaman tuen merkitys näkyy lapsiperheissä monella tavalla. Lasten hyvinvoinnin ohella se vaikuttaa myös vanhempien intoon hankkia toinen tai kolmas lapsi.

Sillekin on syynsä, että äidinpuoleiset isovanhemmat investoivat lapseen aikaa ja vaivaa yleensä enemmän. Tiiviillä yhteydenpidolla on myös suotuisia vaikutuksia murrosikäisten kuohuntaan.

Tohtori Antti O. Tanskasen tutkimuksen tulokset perustuvat kahdeksassa Euroopan maassa tehtyihin kyselyihin. Pohjoismaiden ohella tutkimuskenttänä olivat Britannia, Ranska, Liettua ja Bulgaria.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miniä on korvattavissa

Lähisukulaisen auttaminen on osa evoluutiota. Isoäitiyttä tavataan myös monilla vapaana elävillä apinoilla. Miksi isänpuoleisten isovanhempien merkitys lapsiperheelle sitten on vähäisempi?

– Syyt ovat tietoisia ja tiedostamattomia, sukupuoleen liittyviä strategioita. Lapsen hankkiminen on naiselle jo fysiologisesti suurempi juttu, ja naisen selviytyminen on tärkeämpää hänen omille sukulaisilleen. Äidin ja tyttären intressit ovat muutenkin enemmän samansuuntaisia kuin anopin ja miniän, jotka ovat sidoksissa vain miniän ja pojan välisen liiton kestoon, summaa Tanskanen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Anopin näkökulmasta miniä on korvattavissa. Äidin näkökulmasta tytär on korvaamaton.

Kaikki tämä jo kivikaudelta periytyvä vaikuttaa yhä siihen, miksi ihmisen oletetaan panostavan enemmän naisen kuin miehen puoleiseen sukuun. Se näkyy myös isovanhempien jälkeläisilleen antaman henkisen tuen ja lastenhoitoavun epätasaisena jakautumisena.

Ylikin voi hyysätä

Vain Britannia kulkee tässäkin kartoituksessa hieman omia polkujaan. Nimenomaan isänpuoleisten isovanhempien tuki innosti lapsiluvun kasvattamiseen.  Samalta suunnalta putkahti sekin löydös, että lapset, jotka ovat olleet paljon isoäidin hoivissa 1–3-vuotiaina, ovat todennäköisemmin ylipainoisia kuin lapset, joiden pääasiallinen hoitaja on ollut oma vanhempi.

Hmm...hyvää tarkoittavalla hyysäyksellä on myös kielteisiä vaikutuksia. Epäilemättä myös Suomessa. Ja taas saavat anoppi ja miniä lisää kinattavaa.

Muistathan mummien oman keskusteluryhmän! Pääset mummojengiin  mukaan tästä.

Vierailija

Tämä artikkeli on näemmä nostettu pintaan taas. Luin taas koko jutun, enkä ole samaa mieltä siitä että anopille miniä ei merkitse mitään, että miniän voi aina korvata toisella miniällä ja sen takia isän äiti on etäisempi isoäiti kuin äidin äiti jolle oma tytär ja tyttären perhe ovat tärkeämpiä.

Voi toki noinkin olla jossain perheissä mutta ei saa yleistää sitä. On olemassa erittäin läheisiä miniä-anoppi-suhteita ja molemmat mummit ovat suosittuja kumpikin omalla persoonallisella tavallaan läheisiä.

Ei pidä leimata mummoja lastenlapsien lihottajiksi että herkkuja työnnetään aina suuhun kun ovat mummolassa. Jos kotona ruokatottumukset ovat kunnossa, se on tärkeintä. 

mdr

No ei kyllä pidä paikkaansa tämä tutkimus. Ainakin tämä mummo tietää ja tuntee kukkarossaan joka kuukausi lastenlasten tarpeiden kalleuden, vaikka onkin isän äiti. Samoin vuorotyössä kaydessäni ,lapsenlapset olivat luonani pieninä ollessaan lähes kaikki vapaapäivät! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla