Johanna Aalto käyttää vastamelukuulokkeita, jotta ympäristön äänet eivät häiritse kirjojen kuuntelua.
Johanna Aalto käyttää vastamelukuulokkeita, jotta ympäristön äänet eivät häiritse kirjojen kuuntelua.

Johanna huomasi miettivänsä kotitöitä silloinkin, kun hän luki kirjaa. Hän päätti kokeilla äänikirjojen kuuntelemista ja jäi koukkuun.

Kuuntelin viime vuonna 58 kirjaa. Tämän vuoden saldoksi tulee varmaan saman verran.

Olen aina lukenut todella paljon. Lapsena ahmin kaikki kirjastoauton Tiinat, Neiti Etsivät ja Viisikot. Aikuisena olen kuulunut neljään eri kirjakerhoon ja haalinut kirjoja itselleni: romaaneja, dekkareita, elämäkertoja, matka- ja keittokirjoja, lastenkirjoja…

50-vuotispäiväni lähestyessä havahduin siihen, etten elämäni aikana millään ehtisi lukemaan kaikkia haluamiani kirjoja. Kävi myös niin, että joskus kirjaa lukiessani huomasin miettiväni tekemättömiä kotitöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päätin antaa äänikirjoille mahdollisuuden, koska niitä voisi kuunnella samalla, kun tekee jotain muuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensin ajatukset harhailivat

Ensimmäisellä kokeilulla minun oli vaikea keskittyä kuuntelemiseen. Ajatukseni harhailivat.

Toisen kerran kokeilin äänikirjaa lomamatkalla lentokoneessa ja uima-altaalla. Silloin keskittyminen sujui jo paremmin. Aloitin Heather Morrisin Auschwitzin tatuoijasta, joka on todella koskettava historiallinen teos. Heti perään kuuntelin Vesa-Matti Loirin elämäkerran ja Elena Ferranten Loistava ystäväni -trilogian. Sitten olinkin jo koukussa!

Nykyään kuuntelen äänikirjoja autoa ajaessa, koiria ulkoiluttaessa, ruokaa laittaessa ja siivotessa.

Kun aamulla töihin mennessä kuuntelen kirjaa reilut 20 minuuttia ja paluumatkalla saman verran, kirja edistyy jo melkein tunnin päivässä. Jos tarina jää jännään kohtaan, en millään malttaisi laittaa puhelinta kiinni ja mennä töihin! Sormet syyhyävät koko päivän päästä jatkamaan kuuntelua.

Monta kirjaa olen kuunnellut myös lenkeillä koiriemme Messin ja Nachon kanssa. Saatan välillä nauraa ääneen kuulokkeet korvilla, kun tarinassa on hauska käänne. Silloin koirat katsovat minua hämillään – kuten myös kohdalle osuvat ohikulkijat.

"Kotona kuuntelen äänikirjaa usein kokkaillessa."

Kotona kuuntelen äänikirjaa usein kokkaillessa. Siinä kilpailevat ärsykkeet kieltämättä hiukan häiritsevät toisiaan. Välillä joudun tarkistamaan useamman kerran reseptistä oikeat määrät.

Mukaansatempaava lukija on äänikirjassa iso juttu. Salaa haaveilen, että pääsisin itsekin lukemaan jonkun teoksen äänikirjaksi. Se olisi varmasti mielenkiintoinen kokemus.

Hyvä lukija ratkaisee

Parasta on, jos kirjailija itse lukee tarinan. Ismo Leikolan Suo, kuokka ja Hollywood oli hänen lukemanaan hulvaton. Olen itse ollut Jenkeissä vaihto-oppilaana, ja minun oli helppo samaistua Ismon ja hänen vaimonsa Amerikan kokemuksiin. Nauroin vedet silmissä.

Olen kuunnellut myös sellaisia teoksia, joita minulla on kotona painettuna kirjoina. Hyllyssä lojuneita opuksia olen vienyt antikvariaattiin ja kirpparille.

Sovelluksessa, jota käytän, on todella laaja valikoima. Sieltä löytyvät uutuudetkin, joita joutuisi kirjastossa jonottamaan viikkoja. Sovellus myös suosittelee minulle uutta luettavaa. Olen kuunnellut monta sellaista kirjaa, joita tuskin olisin hoksannut etsiä kirjastosta tai kirjakaupasta.

Edullisempi vaihtoehto

Kirjojen kuunteleminen on edullisempaa kuin niiden ostaminen. Maksan sovelluksen käytöstä alle 20 euroa kuukaudessa. Sillä summalla ei saa ostettua edes yhtä uutuuskirjaa. Paperiakin säästyy, joten äänikirjan kuunteleminen on myös ekologinen teko.

Äänikirjoista on tullut niin tärkeä osa arkeani, että hiukan jännittää, miten minun käy hiljaisuuden retriitissä, jonne olen pian menossa. Toivottavasti saan siellä kuunnella edes illalla sängyssä hiukan kirjaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla