Donnerin elokuva Armi Ratiasta nähtiin ensimmäisen kerran Göteborgin elokuvajuhlilla tammikuussa. Tyytyväinen ohjaaja esitteli sen parisen viikkoa ennen Suomen ensi-iltaa.

Ikinuori Jörn Donner on ohjannut 15. pitkän elokuvansa ystävästään Armi Ratiasta (1912–1979). Marimekon luojaa Donner luonnehtii värikkääksi, paradoksaaliseksi ja arvoitukselliseksi ihmiseksi.

Armi elää! -elokuva kertoo yritysjohtajasta ja naisesta, joka oli aikanaan Suomen tunnetuimpia.

– Armia en ole keksinyt, hän oli elävä henkilö, jonka tunsin hyvin. ”Elää” olen keksinyt, koska Armi tässä elokuvassa elää, Donner sanoi elokuvan ennakkokatselussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuvan teko on ollut pitkä prosessi. Se tavallaan alkoi jo vuonna 1966–67, jolloin Donner tutustui Armi Ratiaan.

– Mieleeni ei kyllä pitkään aikaan juolahtanut tehdä elokuvaa Armista, mutta sitten aihe ponnahti esiin. Olen hyvin tyytyväinen elokuvaan ja iloinen, että se on nyt tehty.

Tarina kerrotaan siten, että teatteriseurue harjoittelee näytelmää Armi Ratiasta. Ratkaisu korostaa, ettei kyse ole elämäkerrasta, joka noudattaisi orjallisesti henkilöhistoriaa tai tapahtumien kronologiaa.

– Koska en pidä perinteisestä biografiaelokuvasta, meni kauan ennen kuin keksin tämän teatteri-meta-filmijutun. Ratkaisun ansiosta voidaan liikkua eri aikatasoilla.

Käsikirjoituksen on tehnyt Karoliina Lindgren. Armin roolissa nähdään Minna Haapkylä. Armin aviomiehestä Viljo Ratiaa esittää Hannu-Pekka Björkman.

– Tämä saattaa olla paras elokuvasi, katsomosta huikataan.

– Jaha, se ei ollut kysymys, vaan kommentti. Ei siinä mitään, Donner naurahti.

Paikalla oli myös Armi Ratian poika Ristomatti Ratia, jonka hahmo vilahtelee elokuvassa, samoin kuin Armin tyttären Eriikan.

– Erittäin onnistunut elokuva. Elin mukana täysillä, Ristomatti Ratia kommentoi.

– Hauska kuulla, koska tämähän on fiktio, jossa on pyritty kuvaamaan sen ajan henkeä kuvaamatta niin paljon yksityiskohtia. Joskus olen jälkeenpäin saanut kuulla, että kaikki on väärin tehty.

Donner kertoi olevansa kiireinen, koska tulessa on elokuvan lisäksi monta muutakin rautaa.

– Olen päättämässä kunniallisen tai kunniattoman eduskuntaurani, mikä aiheuttaa kaikenlaista menoa. Sitten tulossa on vielä uusi kirja. Tämä menee vähän hosumiseksi.

Armi elää! saa ensi-iltansa 20.3.

Sisältö jatkuu mainoksen alla