Nykymummo voi kaasutella prätkällään Norjaan, ja hyvä niin. Mutta piileekö mummouden muutoksessa myös uhkia?

Mummo ei enää useinkaan vain istu keinutuolissa ja kudo sukkaa lapsenlapselle. Sen sijaan hän joogaa Intiassa tai pukee ajopuvun päälleen ja lähtee prätkällään reissuun.

Muuttuva mummous kiinnosti sairaanhoitaja, psykoterapeutti Jaana Pajusta niin paljon, että hän valitsi sen aiheekseen psykoterapian lopputyöhönsä.

Tutkimus paljasti kahdeksan uutta mummotyyppiä, jotka kertovat nykyajan mummoudesta mutta myös uhkista. Pajusen hahmottelemat tyypit ovat toki karrikoituja. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paitsiossa oleva mummo ikävöi

Isovanhemmista 22 prosenttia on itse avioeron kokeneita. Isovanhempien ero voi etäännyttää heitä lapsenlapsista, jos vanhemmat jostain syystä kieltävät tapaamiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isovanhemmilla ei ole laissa säädettyjä oikeuksia tavata lapsenlapsiaan, ja varsinkin isien isät jäävät helposti kaukaisiksi.

Toimivat suhteet olisivat kaikkien sukupolvien etu ja ilo. Maailmalla on perustettu yhdistyksiäkin ajamaan isovanhempien asioita.

Virtuaalimummo leikkii skypessä

Työ vie vanhemmat maailmalle ja lapsenlapset siinä mukana. Isovanhemmillakin saattaa olla monia koteja. Kun räntää alkaa tulla taivaalta vaakasuorassa, mummo pakkaa laukkunsa ja pakenee saavuttamattomiin palmun alle. Valitettavasti skype ei korvaa syliä.

Pissismummo ajaa prätkällä

Rockin ja nuorisokulttuurin kasvattamat suuret ikäluokat kieltäytyvät vanhenemasta ja samalla isovanhemmuudesta, koska mummous on muistutus omasta iästä ja elämän rajallisuudesta.

Mummo alkaa elää kuin viimeistä päivää. Hän pukeutuu lantiofarkkuihin ja kireisiin toppeihin, hankkii ripsipidennykset ja prätkän.

Nuoret vanhemmat odottavat mummoa lapsenvahdiksi, mutta mummo painaa baanalla uusi parisuhde kainalossa.

Kiitäjämummo ottaa takaisin

Kiitäjämummo haluaa itsekkäästi nauttia elämästään. Työ tuntuu palkitsevalta, kun sille voi antaa aikaa. Nyt voi jäädä hyvällä omallatunnolla vaikka ylitöihin. Zumbat, joogat ja kielikurssit vievät mennessään.
Lomat sujahtavat matkustellessa.

Omat lapset saavat räpiköidä vanhemmuudessaan miten taitavat. Kiitäjämummollehan maailma on vasta avautunut.

Mummoksi haikaileva murehtii

Joka neljäs nainen ja kaksi viidesosaa 35-vuotiaista miehistä on
lapsettomia.

Yhdeksällä prosentilla naisista lapsettomuus on tietoinen valinta. Moniko nuori nainen ymmärtää lapsettomuuden valitessaan valitsevansa myös lapsenlapsettomuuden?

Sosiaalinen isovanhemmuus voi korvata biologista isovanhemmuutta ja olla tunnetasolla yhtä tärkeä.

Meduusamummo järjestää kaiken

Suvun perinteiden siirtäminen on oiva keino käyttää valtaa, eikä nuoripari pääse luomaan omia traditioitaan. Isovanhempien voi olla vaikea hyväksyä, että asiat muuttuvat.

Isovanhemmat saattavat ajatella, että tukiessaan lapsensa perhettä taloudellisesti he ovat myös oikeutettuja puuttumaan nuorenparin elämään ja tarraavat kiinni kuin meduusa lonkeroillaan. Näin tehdessään he saattavat myös toimia epäoikeudenmukaisesti suhteessa muihin lapsiinsa. Näin sisarukset joutuvat kilpailemaan keskenään, ja tuloksena saattaa olla katkenneita perhesuhteita.

Uusiomummo käy kisaa

Lapsella voi olla nykyisin kahdeksan isovanhempaa. Mummopuoli voi
olla parikymppinen ja yksi mummoista saattaa hipoa kahdeksaakymppiä.
Merkitseekö mummoarmeija lapselle useita kehitystä tukevia aikuisia, vai kateutta, kilpailua ja mustasukkaisuutta: kuka onkaan se paras mummo?

Isovanhempien keskinäinen kilpailu on nuorten perheiden
pulma. Jos lapsen ympärillä hyörii lukuisia palvovia isovanhempia,
miten hemmottelu pidetään aisoissa niin, ettei lapselle kehity narsistisia häiriöitä? Se vaatii aikuisilta suurta taitoa.

Alkkis-mummojen määrä lisääntyy

Naisten alkoholinkäyttö on kuusinkertaistunut viimeisten 40 vuoden aikana. Niin kotona juominen kuin humalajuominen ovat lisääntyneet. Nuoruutensa 1960–1970-luvuilla eläneet ovat tottuneita alkoholin suurkulutukseen.

Lisäksi vanhukset käyttävät paljon keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, joiden yhteisvaikutus alkoholin kanssa on arvaamaton. Isovanhemmuudesta häviää ilo, ja tilalle tulevat huoli, kiukku ja katkeruus.

Jos nuoret vanhemmat rajoittavat lastensa kanssakäymistä alkkis-isovanhemman kanssa, se saattaa toimia juomista hillitsevästi. Mutta jos juominen ei pysy kohtuudessa,  on aivan oikein rajoittaa tapaamisia.

Joskus viina on ollut ongelma usean sukupolven ajan. Isovanhemmat saattavat sinnitellä äärirajoille asti, ettei lapsenlasta otettaisi huostaan. 17 000 huostaanotetusta lapsesta 11 000 on sijoitettu lähiperheeseen.

Kylläpä mummu kirjoitit kivasti tavallisista mummoista. Minäkin haluan näyttää nassikoilleni kaikkea ihan tavallista ja kuitenkin jännittävää kuten esim. komea koppis, jolla oli kauniit , huikaisevan siniset jalat

kirsikankukka55

Mukava mummo-juttu. Siitä on vaan unohtunut me tavalliset mummot, jotka eletään tavallista ja turvallista melkein kuusikymppisen elämää. Lastenlapset on tosi rakkaita ja tärkeitä, joiden kanssa vietetään muutama viikko vuodessa laatuaikaa. Tietenkin siinä välillä viikonloppuja yhdessä . Yhdessä tehdään arkisia asioita ja joskus jotain kivaa ekstraa . Haluan omalta osaltani siirtää perinteitä ja "vanhoja juttuja" eteenpäin, jotta lastenlapset voisivat vielä aikuisena muistella yhdessä vietettyjä hetkiä. Itse muistan lämmöllä omaa mammaani, joka opetti ompelua, ruuanlaittoa ym , kertoi tarinoita, loruja ja muita mukavia juttuja. Minusta sellaiset asiat kantaa mukanaan koko elämän.

Hyvää kesän odotusta

mummu

Sisältö jatkuu mainoksen alla