Raija Oranen on jo seuraavan kirjaprojektinsa kimpussa. Ennen Espanjassa talvehtinut kirjailija on palannut Suomeen voidakseen viettää aikaa lastenlastensa kanssa. Juttusarjassa tuttu kasvo kertoo elämänsä tärkeistä numeroista.

1 apuraha

Olen kirjoittanut 30 romaania ja 50 tv-draamaa, kuunnelmaa, näytelmää ja muuta kirjaa.

Puhtaiden valkeiden lakanoiden jälkeen en jostakin syystä ole päässyt enää käsikirjoittamaan televisiosarjoja. Se on kummallinen juttu, sillä kirjoittamani sarjat olivat aina hyvin menestyneitä.

Televisiosta siirryin kirjoittamaan historiallisia romaaneja. Ajattelen, että historia avautuu ihmisille paremmin kertomusten kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen vain kerran elämässäni saanut vuoden mittaisen taiteilija-apurahan. Se tarkoittaa, että heti kulloisenkin kirjani oikovedokset jätettyäni on syöksyttävä seuraavan projektin kimppuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

29 kotia

Muutin kotoa jo 15-vuotiaana, sillä kouluni oli naapurikunnassa. Olen ollut mieheni Jyrkin kanssa 45 vuotta, ja ensimmäinen yhteinen kotimme oli keltainen puutalo Toukolassa. Sen myymisen jälkeen onni ei ollut enää samalla tavalla myötä: ostimme Mäntsälästä erehdyksessä hometalon ja hävisimme oikeudenkäynnin talon myyjiä vastaan. Talo oli niin huonossa kunnossa, että kahdeksan vuotta sitten se poltettiin maan tasalle. Talon mukana voi ajatella palaneen 250 000 euroa meidän velkarahojamme. Nykyään asumme mukavassa rivitalonpätkässä Veikkolassa.

50 lainakirjaa

Rakastan Suomen kirjastolaitosta. Kirjasto ja neuvola toimivat tässä maassa todella hyvin. Toukolassa asuessamme lähdin usein kirjastolle vetokärryn kanssa. Parhaimmillaan lainasin 50 kirjaa kerralla.

5 lastenlasta

Elämäni tärkeimmät asiat ovat kirjoittaminen ja lastenlapset. Minulla on kaksi poikaa, joista toisella on neljä lasta ja toisella yksi. Lastenlapsista nuorin on kolmevuotias ja vanhin yhdentoista.

18 talvea

Lähdin Espanjaan syksyllä 1998 syvästi masentuneena. Vasta pari vuotta myöhemmin minulla todettiin diabetes, joka oli ilmeisesti kytenyt jo vuosia pahan oloni taustalla. Talvea auringossa suositteli alun perin lääkäri, ja aurinko todella toimi.

Seuraavat 18 vuotta matkasimme mieheni kanssa aina Helsingin kirjamessujen jälkeen Fuengirolaan. Nyt reissaaminen saa kuitenkin loppua. Jatkossa aiomme lomailla auringossa vain muutaman viikon talvikuukausina.

Syynä päätökseemme ovat lastenlapset: haluan olla heidän lähellään ja seurata heidän kasvuaan. On älytöntä potea kovaa ikävää Espanjassa, kun voin yhtä hyvin olla täällä heidän kanssaan.

14 raitista vuotta

Käytin 2000-luvun alussa paljon alkoholia ja sain lääkäreiltä huutia huonoista veriarvoistani. Muistan, kuinka lääkärini soitti minulle juuri Helsingin kirjamessujen päätyttyä vuonna 2003 ja kehotti, että olisin kolmisen viikkoa ilman alkoholia, jotta näkisimme muutoksen veriarvoissani. Katselin hetken ikkunasta ulos ja totesin sitten puhelimeen, että olen nyt päättänyt lopettaa juomisen kokonaan. Se päätös on pitänyt.

10 koiraa

Rakastan sekarotuisia koiria. Meillä on ollut sekarotuisten lisäksi muutamia terriereitä, mutta ne ovat aivan mahdottomia otuksia.

Nykyinen koiramme Toivo Ikuinen eli Topi on seitsenkuinen. Se on viisikiloinen, ruskea, pienen ketunpojan näköinen ihana otus. Iltaisin laulan Topille vanhasta kansanlaulusta sommittelemaani kehtolaulua. Kun laulan kolmannessa säkeistössä, että "Topsulin kanssa maata tahdon" alkavat Topin silmäluomet yleensä lupsua.

Nimeän koirani elämäntilanteiden mukaan. Voitto Palo ostettiin silloin, kun mieheni Jyrki ja palokunta polttivat Mäntsälän hometalon. Sulo Raitis oli pieni sekarotuinen koira, joka laskettiin syliini viisiviikkoisena espanjalaisen kirpputorin ovella vuonna 2003. Sain Sulon ilmaiseksi. Sulo piti minut raittiina tuomalla juuri alkaneeseen uuteen elämänvaiheeseeni koiranpentuenergiaa.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 14/2017.

Raija Oranen

Syntynyt: 2.8.1948 Hyrynsalmella.

Työ: Kirjailija

Perhe: Naimisissa, kaksi lasta, viisi lastenlasta ja koira.

Harrastukset: Sisustaminen, kokkaaminen, lukeminen ja musiikki.

Ajankohtaista: Uusin teos Marsalkan Ruusu julkaistaan elokuussa. Se on Mannerheimin muotokuva, jossa päähenkilö kertoo itse elämästään monologina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla