Lapsenlapsen kysymykset saattavat hämmentää isovanhempia. Seksiin suhtautuminen oli aikoinaan paljon häveliäämpää kuin nykyään.

Seksuaaliterapeutti Sari Mäki, 47, neuvoo vastaamaan kiertelemättä, jos lapsenlapsi kysyy seksistä ja lisääntymisestä. Esitimme hänelle kaksi usein kysyttyä kysymystä.

  1. Mitä vastaan, jos lapsi kysyy, mistä vauva tulee?

    Kun lapsi kysyy ensimmäisen kerran, että mistä vauvat tulevat, voi hänelle sanoa, että äidin vatsasta. Yleensä lapsi tyytyy tähän vastaukseen ja kysyy vasta myöhemmin asiasta lisää. Seuraavaksi lapsi saattaa kysyä, että miten se vauva sinne joutui, ja vastaus voi olla, että isi antoi äidille vauvasiemenen. Eli tietoa tulee antaa vähitellen. Pienen lapsen ei tarvitse tietää, mitä  yhdynnässä tapahtuu.

    Osallistu keskusteluun: Mikä on isovanhempiesi paras neuvo? Tai minkä neuvon sinä antaisit jälkipolvillesi?

  2. Miten suhtaudun, kun lapsi tutkii sukuelimiään?

    Oman vartalon tutkiskelu kuuluu lapsen normaaliin seksuaalisuuteen. Lapsi on utelias, hän kyselee, leikkii ja tutustuu omaan kehoonsa. 
    Vähitellen lapsi oppii, mikä on sopivaa muiden keskuudessa, ja tähän lasta pitää ohjata hienovaraisesti, torumista ei tarvita.

    Haluatko kysyä jotain muuta Sarilta? Hän vastaa lukijoidemme kysymyksiin ilmaiseksi täällä.

Mitä noloa lapsenlapsesi tai muu pieni lapsi on kysynyt sinulta? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla