Anna Puu, 38, latautuu isossa puutarhassaan kasvattamalla retiisejä ja kukkia. Paheekseen laulaja tunnustaa nettishoppailun, joka menee välillä överiksi.

Yhdessä / yksin

Annan mielelläni itsestäni toisille. Olen energioiden kerääjä ja usein liiankin auki toisten tunteille.

Pääsin hiljattain pitkästä aikaa esiintymään: kyseessä oli hääjuhla ja yllätys morsiamelle. Heti, kun näin morsiamen kyynelehtivän, totesin, että no niin, tästä ei nyt tule yhtään mitään. Esiintyminen valtavassa tunnelatauksessa oli äärimmäisen ihanaa ja kamalaa samaan aikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esiintyminen tunnelatauksessa on kamalaa mutta ihanaa.

Aukiolon vastapainoksi otan aikaa myös itselleni. Tarvitsen päiviä, jolloin kukaan ei pyydä minulta mitään. Silloin siivoilen, haahuilen kaupungilla tai unohdun viideksi tunniksi kuokkimaan maata 300 neliön kokoiseen puutarhaani. Pihastani suurin osa on täynnä kukkia ja muita istutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viljely / vihannestiski

Minulla on haave, että pystyisin olemaan ruoan suhteen omavarainen. On mahtava tunne, kun näkee, että täältä se retiisi nousee.

Välillä turvaudun kuitenkin helppouteen ja ostan esimerkiksi salaattiainekset kaupasta.

Käteinen / kortti

Osallistuisin mielelläni lipaskeräyksiin, mutta minulla ei ole juuri koskaan käteistä mukana. Kortti on kätevä, koska tilaan sillä usein internetin kautta vaatteita kotiin.

Toisaalta nettishoppailu on myös pahin paheeni. Minulla on kausia, jolloin vedän vaatehamstrauksen liiallisuuksiin ja ostan viikon aikana ties kuinka monet housut, kunnes tunnen huonoa omaatuntoa ja lopetan.

Itsevarma / jännittäjä

Mummuni tykkää muistella, kuinka pienenä kysyin häneltä: mitä on jännittäminen? En ole koskaan hävennyt olla esillä. Jo lapsena ryntäsin lavan eteen tanssimaan aina, kun bändi oli soittamassa. Itsevarmuus ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö välillä olisi itsekriittinen.

Kaveriporukassani olen tunnettu siitä, että esitän asiani niin suurella itsevarmuudella, että minua uskotaan, vaikka puhuisin puppua. Pystyn tosin myös myöntämään virheeni, jos minun osoitetaan olleen väärässä.

Oma tyttäreni sen sijaan on jännittäjä; itsekritiikki vetää hänet lukkoon. Olen tilanteessa aseeton, sillä olen ihmisenä niin erilainen. Hän vertaa itseään minuun ja kysyy: äiti, miten sinä aina onnistut? Siihen vastaan, etten aina onnistukaan, mutta harjoittelen paljon.

Jämpti / höveli

Olen jämpti pienellä ripauksella höveliyttä. Tykkään, että minua totellaan kasvattajana. Pidän päätöksistäni kiinni, mutta tarpeen tullen minun kanssani voi neuvotella.

Ryhmätilanteessa olen järjestelmällinen ja otan vetäjän roolin, jos kukaan muu ei sitä tee.

Myös kodin pitää olla järjestyksessä ja jokaisella tavaralla oma paikkansa. Vaadin siisteyttä muilta perheenjäseniltä, mutta aina se ei toteudu. Välillä joudunkin valitsemaan taisteluni.

Nauhoitus / livekeikka

Olen keikkojen suurkuluttaja. Ensimmäiselle keikalle menin 14-vuotiaana, kun asuimme perheeni kanssa Chilessä. Olimme hankkineet isoveljeni kanssa liput islantilaislaulaja Björkin keikalle, mutta hän olikin sairastunut eikä tullut paikalle.

Käymme keikkareissuilla siskoni kanssa. Kun seuraan toisen esiintyjän keikkaa, ulkoistan itseni omasta artistiminästäni. Silloin olen paikalla ainoastaan katsojana nauttimassa.

Ihailen erityisesti amerikkalaisia suuren luokan esiintyjiä, kuten Beyoncéa. Upea muutos suomalaisella liverintamalla on, että areenakeikat eivät ole enää vain ulkomaalaisten artistien etuoikeus.

Haikeus / riemu

Ajan välillä itseni aallonpohjaan, kun jään pyörittelemään päässäni vaikkapa maailman tilannetta. Mutta haikeuden kautta löydän riemun.

Minun pitää saada olla aikani melankolinen, jotta olo alkaa kääntyä taas kohti valoa. Kohdallani vanha tuttu sanonta menee niin päin, että ilo pitkästä itkusta.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 18/2020.

Anna Puu

  • Syntynyt 1982 Outokummussa. Asuu Helsingissä.
  • Laulaja
  • Avopuoliso tuottaja Jukka Immonen, 10-vuotias tytär aiemmasta suhteesta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla