Intohimon suudelma on mielikuvissamme ylitse muiden, mutta suutelon tapoja ja kohteita on monia.

Pyhä suudelma? Kyllä vain, Lähi-idässä ja Euroopassa suudelmaan on vanhastaan liitetty pyhyys. Suu on paitsi ravinnon, hengityksen ja puheen väylä, myös sielun kulkutie: Jumala herätti ihmisen eloon puhaltamalla häneen hengen.

1. Tervehdys sinulle!

Lähi-idässä suukko kuului sukulaisten ja vieraiden vuorovaikutukseen niin tervehtiessä kuin erotessa. Kristityt, niin miehet kuin naiset, suutelivat toisiaan merkkinä yhteenkuuluvuudesta. Roomalaiset paheksuivat eri sukupuolta olevien suukottelua, mutta kristityt painottivat suudelman antamisessa siveitä ajatuksia.

2. Kunnioitan ylempääni

Kunnioittavaa suudelmaa ei Länsi-Euroopassa näinä päivinä enää nähdä. Antiikin aikoina sen antoi alempiarvoinen ylemmälleen, eikä koskaan suulle vaan poskelle, käsiin tai jalkoihin (orjat ja palvelijat). Jalkaterien suutelu jäi lopulta lähinä uskonnolliseen käyttöön.
Suudelmilla on kunnioitettu myös esineitä: huulien kautta suutelija saa yhteyden kohteeseen. Ja paikkoja: paavi suutelee vieraan maan kamaraa. Risti on kristikunnan suudelluin esine.

3. Sinetti rauhalle ja sielujen yhteydelle

Rauhan suudelmaa on käytetty uudella ajalla vahvistamaan sopu vihollisten kesken. Myös ristiä on suudeltu merkkinä lupaukseen sitoutumisesta. Roomassa kihlaus, avioliittolupaus, vahvistettiin suudelmalla. Sittemmin suudelma on tullut osaksi avioliittoseremoniaa: siinä on ajatus sielujen yhteensulautumisesta.

4. Ikivanha lentosuukko

Lentosuukko on vuosituhansia vanha ja peräisin taivaankappaleiden tervehtimisestä. Käden heilautus lennätti suukon matkaan ja kuljetti tervehdyksen perille, sinne minne kosketus ei ulottunut.

5. Ensisuudelman antaa mies

Ensisuudelmasta tuli 1800-luvulla romanttinen myytti: siihen liittyi suuria odotuksia ja kaihoisia muistoja. Myytin mukana samaa sukupuolta olevien suutelu tuntui häviävän julkisuudesta tyystin. Naisella oli suudelmissa passiivinen rooli.

6. Intohimon suudelma on aistien karkelo

Intohimon suutelot ovat rakastavaisten ravintoa, ovathan huulet seksuaalisesti herkkä ruumiinosa. Monissa suudelmakuvauksissa ovat mukana kaikki aistit, maku, haju, tunto, kuulo – ja näkökin, koska muiden suutelemisen seuraaminen kiinnostaa.

Kaikkien aikojen vastenmielisintä pusua äänestivät saksalaiset.

7. Suudelmasta alkoi elokuvakin

Elokuvasuudelma on yhtä vanha kuin elokuva. Thomas A. Edisonin 1896 tuottama The Kiss kesti reilusti alle minuutin. Ensi-illassa elokuva esitettiin innostuneelle yleisölle kolmeen kertaan, mutta julkisuudessa filmi kirvoitti kitkeriä mieipiteitä: julkinen suudelma suuressa koossa oli joidenkin mielestä kuvottava ja monien mielestä moraalisesti erittäin arveluttava.

8. Ällöin kautta aikain

Kaikkien aikojen vastenmielisintä pusua äänestivät saksalaiset Bild-Zeitungin kilpailussa 2003. Kunnian sai Erich Honeckerin ja Leonid Bresnevin moiskautus vuodelta 1979.

Lähde. Hannu Salmi: Suudelma. Faros 2004.

Helena Valkeapään mies teki yllättäen itsemurhan vuonna 1982. Nykyään Helena ajattelee Lassea enää harvoin, mutta ensimmäisiä leskenä vietettyjä vuosia peitti suru ja syyllisyys.

Helena Valkeapää, 65:

"Oli lämmin heinäkuinen päivä. Touhusin 7-, 6- ja 3-vuotiaiden poikieni kanssa pihalla. Mieheni Lasse lähti kylälle.

Illalla poliisit tulivat ovelle ja töksäyttivät, että Lasse oli löytynyt autostaan. Hän oli tehnyt itsemurhan pakokaasulla. Mitään viestiä hän ei ollut jättänyt.

Sinä yönä ei nukuttanut. Minuun iski kauhu: ei tämmöistä voi sattua meille. Mieheni sukulaiset syyllistivät minua Lassen itsemurhasta jopa hautajaisissa.

Asuimme Mäntyharjussa, mutta Lasse työskenteli upseerina Lahdessa. Hän ajoi kotiin viikonloppuisin ja keskiviikkoisin, mutta olisi halunnut meidän muuttavan Lahteen. En uskaltanut jättää työpaikkaani kotitalousneuvojana, varsinkaan, kun Lassen puheisiin ei voinut aina luottaa. Hän joi aika paljon viikonloppuisin ja lomalla.

Pojat auttoivat selviytymään

Olin monta kuukautta pohjalla. Isäni kävi auttamassa minua arjessa, mutta hän kuoli tapaturmaisesti yhdeksän kuukautta Lassen jälkeen.

Pojat auttoivat minua selviytymään. He ottivat kaulasta kiinni ja sanoivat, että kyllä me äiti pärjätään. Nukuimme sikin sokin sängyssä kaikki neljä toisistamme lohtua hakien.

"Itsemurhasta kannattaa puhua avoimesti."

Poikien nukkuessa itkin joskus ihan hirveästi. Se auttoi, oli fyysistä ja väsyttävää. Syyllistin itseäni, mikä on yleistä itsemurhan tehneiden omaisille. Minulle ei tarjottu psykologin apua eikä lääkkeitä. En edes ymmärtänyt, että olisin voinut hakea jotain.

Yhden häpeä on pienellä paikkakunnalla koko perheen häpeä. Jälkiviisaana sanoisin, että itsemurhasta kannattaisi puhua avoimesti lähiympäristölle heti. Se helpottaa ihmisten kohtaamista.

Ei enää mielen päällä

Toipuminen lähti kunnolla käyntiin vasta, kun viisi vuotta Lassen kuoleman jälkeen muutimme Savonlinnaan.

Olin aina ajatellut, että opiskelen kunnolla, kun pojat kasvavat. Niin tein. Opiskelin ensin kotitalousopettajaksi ja jatkoin opettajien kouluttajaksi. Viime vuonna väittelin tohtoriksi ja jäin eläkkeelle, urani huipulla.

Nykyään ajattelen Lassea enää harvoin.

Pojatkin puhuvat isästään ihmeen vähän. Kysyin kerran yhdeltä heistä, ajatteleeko hän isäänsä. "Sattunut mikä sattunut, mitä sitä jauhamaan", poika vastasi. Ajattelin, että jos ei ole mielen päällä, niin mikäpä siinä."

Artikkeli on osa juttua, joka on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Juusevaan

Helenan mies kuoli yllättäen: ”Lapset sanoivat, että kyllä me äiti pärjätään”

Jokainen tekee lopullisen ratkaisun itse, mutta voihan silti kumppani / ongelmallinen parisuhde tai muu yhteinen tekijä olla silti se ratkaiseva asia, joka saa ihmisen pohtimaaan itsemurhaa. On sitten eri asia miksi syyttäisi itseään toisen itsemurhasta - sitä ei varmasti kenenkään kannata tehdä tai pilaa omankin elämänsä. Alkoholi tunnetusti vaikuttaa aivotoimintaa monella tuhoisella tavalla. Alkoholi on myös usein herkkien ihmisten pakotie tunteistaan. Ehkä tapauksen Lasse ei koskaan oppinut...
Lue kommentti

Isaac Newtonin ja Albert Einsteinin manttelinperijä Stephen Hawking kuoli äskettäin 76-vuotiaana. TV5 ja Kutonen esittävät kaksi dokumenttisarjaa ja elämäkertaelokuvan, joka saa tv-ensi-iltansa Suomessa.

1. Stephen Hawking: Suuri suunnitelma

Loiko Jumala maailmankaikkeuden? Hawking vie katsojat matkalle läpi maailmankaikkeuden synnyn pohtiessaan kysymystä maailman luomisesta kolmiosaisessa minisarjassa.

Matkan varrella tutustutaan tieteen ja uskonnon välisten suhteiden historiaan sekä nykytieteen käsitykseen alkuräjähdyksestä ja sen syistä. Dokumenttisarja on vuodelta 2012.

Kutonen alkaen su 18.3. klo 15.

2. Stephen Hawkingin universumi

Niin ikään kolmiosaisessa sarjassa Hawking esittelee maailmankaikkeuden sellaisena kuin hän sen näkee. Apunaan hänellä on uusin teknologia, tietokoneanimaatiot sekä erikoistehosteet. Sarja on vuodelta 2010.

Kutonen alkaen su 8.4. klo 14.55.

3. Kaiken teoria

Suomen tv-ensi-iltansa saava elämäkertaelokuva kertoo yhdestä maailman merkittävimmistä ajattelijoista. Se on myös tarina kahdesta ihmisestä, joiden rakkaus oli kyllin väkevää uhmaamaan kovintakin kohtaloa.

Vuonna 2014 valmiostunut elokuva perustuu Stephen Hawkingin vaimon Jane Hawkingin kirjoittamiin muistelmiin Travelling to Infinity: My Life with Stephen. Elokuvassa Stephen Hawkingiä esittänyt näyttelijä Eddie Redmayne palkittiin roolisuorituksellaan parhaan miespääosan Oscar-palkinnolla vuonna 2015.

Ohjaus James Marsh. Pääosissa Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney ja David Thewlis.

TV5 la 7.4. klo 21.