Intohimon suudelma on mielikuvissamme ylitse muiden, mutta suutelon tapoja ja kohteita on monia.

Pyhä suudelma? Kyllä vain, Lähi-idässä ja Euroopassa suudelmaan on vanhastaan liitetty pyhyys. Suu on paitsi ravinnon, hengityksen ja puheen väylä, myös sielun kulkutie: Jumala herätti ihmisen eloon puhaltamalla häneen hengen.

1. Tervehdys sinulle!

Lähi-idässä suukko kuului sukulaisten ja vieraiden vuorovaikutukseen niin tervehtiessä kuin erotessa. Kristityt, niin miehet kuin naiset, suutelivat toisiaan merkkinä yhteenkuuluvuudesta. Roomalaiset paheksuivat eri sukupuolta olevien suukottelua, mutta kristityt painottivat suudelman antamisessa siveitä ajatuksia.

2. Kunnioitan ylempääni

Kunnioittavaa suudelmaa ei Länsi-Euroopassa näinä päivinä enää nähdä. Antiikin aikoina sen antoi alempiarvoinen ylemmälleen, eikä koskaan suulle vaan poskelle, käsiin tai jalkoihin (orjat ja palvelijat). Jalkaterien suutelu jäi lopulta lähinä uskonnolliseen käyttöön.
Suudelmilla on kunnioitettu myös esineitä: huulien kautta suutelija saa yhteyden kohteeseen. Ja paikkoja: paavi suutelee vieraan maan kamaraa. Risti on kristikunnan suudelluin esine.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Sinetti rauhalle ja sielujen yhteydelle

Rauhan suudelmaa on käytetty uudella ajalla vahvistamaan sopu vihollisten kesken. Myös ristiä on suudeltu merkkinä lupaukseen sitoutumisesta. Roomassa kihlaus, avioliittolupaus, vahvistettiin suudelmalla. Sittemmin suudelma on tullut osaksi avioliittoseremoniaa: siinä on ajatus sielujen yhteensulautumisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Ikivanha lentosuukko

Lentosuukko on vuosituhansia vanha ja peräisin taivaankappaleiden tervehtimisestä. Käden heilautus lennätti suukon matkaan ja kuljetti tervehdyksen perille, sinne minne kosketus ei ulottunut.

5. Ensisuudelman antaa mies

Ensisuudelmasta tuli 1800-luvulla romanttinen myytti: siihen liittyi suuria odotuksia ja kaihoisia muistoja. Myytin mukana samaa sukupuolta olevien suutelu tuntui häviävän julkisuudesta tyystin. Naisella oli suudelmissa passiivinen rooli.

6. Intohimon suudelma on aistien karkelo

Intohimon suutelot ovat rakastavaisten ravintoa, ovathan huulet seksuaalisesti herkkä ruumiinosa. Monissa suudelmakuvauksissa ovat mukana kaikki aistit, maku, haju, tunto, kuulo – ja näkökin, koska muiden suutelemisen seuraaminen kiinnostaa.

Kaikkien aikojen vastenmielisintä pusua äänestivät saksalaiset.

7. Suudelmasta alkoi elokuvakin

Elokuvasuudelma on yhtä vanha kuin elokuva. Thomas A. Edisonin 1896 tuottama The Kiss kesti reilusti alle minuutin. Ensi-illassa elokuva esitettiin innostuneelle yleisölle kolmeen kertaan, mutta julkisuudessa filmi kirvoitti kitkeriä mieipiteitä: julkinen suudelma suuressa koossa oli joidenkin mielestä kuvottava ja monien mielestä moraalisesti erittäin arveluttava.

8. Ällöin kautta aikain

Kaikkien aikojen vastenmielisintä pusua äänestivät saksalaiset Bild-Zeitungin kilpailussa 2003. Kunnian sai Erich Honeckerin ja Leonid Bresnevin moiskautus vuodelta 1979.

Lähde. Hannu Salmi: Suudelma. Faros 2004.

Sisältö jatkuu mainoksen alla