Laihialainen Marjo Siponkoski, 57, pääsi ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen 8-vuotiaana, telttailemaan Norjaan. Kuplavolkkariin ahtautui viisi ihmistä ja hyvin mahtui! Missä sinä kävit eka kerran?

”Lähdimme heinäkuussa 1967 Vetelistä viikon reissulle Pohjois-Norjaan. Kuplavolkkariin ahtautui viisi matkustajaa: isä, äiti, Hely-täti, miehensä Tarmo ja minä, 8 vuotta. Vanhemmat sisarukset jäivät kotiin.

Kuplassa on niin pieni tavaratila, että pakaasimme sekä kaksi telttaa, patjat ja makuupussit olivat kattotelineellä. Matkalla ei satanut kertaakaan, joten teltassa oli mainio nukkua.

Voin yleensä pahoin autossa, koska isä ajan tavan mukaan isä tupakoi siellä. Norjan reissulla hän ei polttanut Hely ja Tarmon vuoksi. Se oli ensimmäinen ulkomaanmatkani. Kohteina olivat ainakin Skibotten, Jäämeri, käsivarsi, Alta, Karigasniemi, Inari, Salla ja Kemijärvi. Kun tulimme käsivarren kautta Norjaan niin siellä aukesi uskomattoman hieno lumihuippuisten vuorten maisema.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävimme uimassa ja peseytymässä kylmissä vuoristopuroissa. Oli hassua uida ja tehdä lumipalloja samassa paikassa. Isä otti paljon kuvia, ja nyt niitä on todella kiva katsoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Emme tietenkään syöneet koskaan ravintolassa vaan keittelimme perunoita priimuksella. Muistan saaneeni sulatejuustotuubin, jonka nokasta sain imeä juustoa. Se oli hienoa, kotona en olisi koskaan saanut tehdä niin. Miehet ostivat Norjasta makkaraa, mutta valittelivat sen maistuvan kalalta.

Pidin koko matkan verkkareita, joiden takissa luki Veteli. Minulle ostettiin saamelaiskylästä ihana neljäntuulenhattu, josta olin tosi polleana. Minusta on kuvakin, jossa poseeraan hatussa ja takana on poroja.

Reissun jälkeen vertailin matkakokemuksiani luokallani olevan pappilan Markun kanssa. He olivat olleet asuntovaunullaan myös Norjassa. Ulkomaanmatkailu oli tosi luksusta tuohon aikaan.

Seuraavana keväänä minulle syntyi vielä pikkuveli. Liekö Norjan tuliainen?”

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla