73-vuotias Tuija joutui neljä vuotta sitten kuulemaan pahimman uutisen koskaan.

”Kun poliisit ilmestyivät ovelle, ajattelin ensin, että olen parkkeerannut autoni väärin. Mutta heillä olikin pahin mahdollinen uutinen: mieheni oli tehnyt itsemurhan kesämökillä. Sitä ennen hän oli soittanut hätänumeroon.

Siitä päivästä on nelisen vuotta. Mieheni oli juuri päässyt vanhuuseläkkeelle lyhyen työkyvyttömyyseläkejakson jälkeen 63-vuotiaana. Hänellä oli paljon eri sairauksista johtuneita kipuja ja hän oli alakuloinen, koska ei pystynyt touhuamaan, kuten aikaisemmin.

En osannut aavistaa mitään. En voinut kuvitellakaan, että meille, tavallisen mukavalle perheelle, tapahtuisi jotakin näin kauheaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuntuu, että hän ei saanut tarpeeksi nopeasti apua kaikkiin vaivoihinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joku arveli, että miehelleni tuli akuutti masennuspsykoosi.

Lue myös: 7 kysymystä ja vastausta itsemurhista

"Vertaistuki on tehnyt hyvää"

Olen oikeastaan vasta toipumassa tapahtumasta. Surutyö on pitkä ja rankka. Ulkoisesti ehkä näytän hyvinvoivalta, mutta sisäistä tuskaani ei kukaan näe. Joskus mietin, onko toipuminen edes mahdollista. Olen syyllistänyt itseäni.

Olen pelännyt ajautuvani itsekin itsetuhoon. Puolisoni oli parasta, mutta lopulta myös pahinta, mitä olen elämässäni kokenut.

Nyt osaan jo ajatella, että itsemurha oli mieheni oma ratkaisu. Hän tahtoi lähteä täältä vapaaehtoisesti. Olen myös huolissani monen vanhuksen puolesta, sillä ikäihmisen on vaikea saada apua kriiseihinsä.

En tahtonut salata keneltäkään kuoleman syytä. En pysty valehtelemaan.

"Joskus mietin, onko toipuminen edes mahdollista."

Minua on auttanut se, että osasin hakea itse apua. Olen yrittänyt olla itselleni armelias. Vertaistuki on tehnyt hyvää. Olen varma, ettei kukaan selviä tällaisesta asiasta yksin. Kaikille omaisille pitäisi
tarjota terapia-apua.”

Tuija, 73

Artikkeli on julkaistu alunperin ET Terveys -lehdessä 6/2015.

mummi ja lapsenlapset

Läheisen itsetuho syyllistää rajusti omaiset+perheen ja antaa mallin lapsille,lapsenlapsille(muille)toimia elämän karikkotilanteissa,se on todella harmillista! apu ja tuki on tarpeen ja kriisikeskusten +seurakunnan sururyhmät auttavat ja ovat maksuttomia! voimia kirjoittajalle

Sisältö jatkuu mainoksen alla