Isovanhemmuudessa on parasta lasten rajaton ilo ja heidän kanssaan puuhastelu. Mitä sinä teet mieluiten lastenlasten kanssa?

Helsinkiläinen Aila Vartiainen, 52, on ollut Nean ja Emilian mummuna reilut kuusi vuotta.

– Mummun virka napsahti minulle jo 46-vuotiaana. Haluan olla nimenomaan mummu, kuten äitini suvussa on ollut tapana. Haluan olla osa sitä ketjua.
Pojan- ja tyttärentyttäret syntyivät kahden kuukauden välein eli ovat melkein kuin kaksoset. Mutta toinen on vilkas ja pippurinen, toinen rauhallinen ja mietiskelevä.

Mummun saunakaveri

– Suloiset, iloiset tytön tylleröt ovat yhdessä ja erikseen mummulassa. Kun lapsi on yksittäin täällä, on seurustelu erilaista. Toinen tytöistä on saunakaverini, ja lauteilla olen saanut kuulla surullisiakin mietteitä ja hyvin yksityisiä asioita. Tyttö kysyykin aina ensimmäiseksi tullessaan, että  milloin sauna laitetaan päälle. Nämä ovat hienoja hetkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tyttöjen kanssa touhutaan mitä mieleen juolahtaa. Usein aloite tulee tytöiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– On mukavaa seurata leikin syntymistä ja kehittymistä. Usein pääsemme mieheni eli mufafan kanssa mukaankin leikkiin. Vähintään tuomme materiaalia, liinoja, peittoja tai astioita. Kesäisin olemme paljon mökillä Savossa. Saunomme, marjastamme, veneilemme ja käymme sukulaisissa.

Joskus tytöt pelaavat sohvalla mummun vieressäni Angry Birdiä tableteillaan ja mummu päivittää samalla sohvalla facebokia omalla koneellaan. Tätä on nykymummuus!  

Pysyvät sukulaissuhteet

Mummu ja mufafa edustavat lapsenlapsille vankkaa pysyvyyttä.

– Muut isovanhemmat ovat uusissa suhteissa, ja myös lastenlastemme vanhemmat ovat eronneet. Tytöillä on siis paljon ihmissuhteita hallittavanaan. Yritämme itse antaa turvallista ja pysyvää tytöille eli rakkautemme heitä kohtaan.

Aila tiivistää mummuuden kultajyviksi lasten rajattoman ilon ja hellyyden.

– Saamme paljon halauksia ja suukkoja. Kuulemme ihania juttuja ja pääsemme katsomaan maailmaa lapsen näkökulmasta. Kasvatusvastuu on kuitenkin vanhemmilla, ja mummu saa lelliä ja hauskuuttaa. On etuoikeus seurata taas lapsen kasvua, mutta vanhemman ihmisen viisaudella.

PS. Ja ne jutut. Kerran Emilia ihaili Koivikko-nimistä häälahjaryijyämme seinällä ja kysyi vilpittömästi:

– Onks koira oksentanu tohon karvamattoon, kun siinä on tollanen tahra?

Mitä sinä teet lastenlapsen kanssa? Mitä hauskoja juttuja lapsenlapsesi ovat lohkaisseet? Kerro alla olevassa kommenttilaatikossa!

Meidän suvussa mummuksi tullaan 46-vuotiaana!

Aila Vartianen kertoo sukunsa mummuista:

"Kun minä synnyin, olin ensimmäinen lapsenlapsi mummulleni, joka oli 46-vuotias. Kun minun ensimmäinen lapseni syntyi, joka on myös ensimmäinen lapsenlapsi äidilleni, oli äitini 46-vuotias, ja kun minun vuoroni tuli, täytin minäkin keväällä tyttöjen syntymän jälkeen 46 vuotta. Sattumaa vai suvun piirre? Mene ja tiedä."

Sisältö jatkuu mainoksen alla