Näyttelijä Tiia Lousteen mielestä opiskelu on mahtavaa. Kuusikymppisenä hankkimansa valkolakin jälkeen hän on jatkanut lukiossa espanjan opintoja.

Oppiminenko hidastuu iän myötä? Näyttelijä Tiia Louste epäilee väitettä. Ainakin hän itse on elävä esimerkki elinikäisen oppimisesta eikä opiskelu ole tuntunut iäkkäämpänäkään mitenkään hirvittävän työläältä.

– Totuus kuitenkin on, etten nuorena ollut lainakaan kiinnostunut koulunkäynnistä, joten en osaa edes oikein verrata, onko oppimiseni nuoruudesta hidastunut, Tiia Louste nauraa.

Koska koulu ei nuorena maistunut,  Teatterikorkeakoulun ovet avautuivat jo 18-vuotiaana, lukio jäi Lousteelta aikoinaan suorittamatta loppuun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Jossain välissä ajattelin, että olisipa mukava opiskella kieliä. Astelin Töölön aikuislukioon kyselemään, miten se olisi mahdollista opiskella englantia. Kansliassa oli myös koulun rehtori, joka ehdotti, että miksi en suorittaisi samalla koko ylioppilastutkintoa. Se kuulosti hyvältä idealta, ja niin aloitin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valkolakin Louste painoi päähänsä kuusikymppisenä.

– Vain perheenjäseneni tiesivät opiskeluistani. Oli mahtavaa lähettää ihmisille kutsu, jossa toivotettiin samaan aikaan tervetulleeksi kuusikymppisille ja ylioppilasjuhliin!

Opiskele joka päivä vähän

Tiian ylioppilaskirjoitukset ajoittuivat vuoteen 2007. Viime ajat hän on opiskellut samassa hyväksi koetussa iltalukiossa espanjaa. Tiian tähtäimessä on kirjoittaa espanja parin vuoden kuluessa.

– Opiskelua vauhdittaa ja helpottaa se, että opiskelijalla on päämäärä. Siksi espanjankin kirjoittaminen tekee opiskelusta tehokkaampaa.

Tiia myöntää olevansa kurinalainen opiskelija.

– Olen huomannut, että kun opiskelen joka päivä vähän ja keskityn aina siihen, mitä opiskelen, työmäärä ei kasva liian suureksi.

Tiia kehuu opinahjoaan Töölön aikuislukiota.

– Opettajat ovat ammattitaitoisia ja työskentelyilmapiiri intensiivinen. Olen saanut keskittyä vain opiskeluun, se on luksusta.

Entä miten oli mahdollista opiskella ja kirjoittaa ylioppilaaksi ystäviltä salaa?

– Onneksi näyttelijän työajat ovat niin epäsäännöllisiä, ettei monella ole kovin tarkkaa tietoa menemisistä ja tulemisistani. Salaisuuden säilyttäminen lisäsi myös vähän motivaatiota. Oli ihana yllättää ihmiset ja palkita itseni kunnon juhlilla. 

 

Tiia Louste

Näyttelijä teattereissa, tv:ssä ja elokuvissa. 

Syntynyt 28.5.1947 Kannuksessa

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla