Anne ja Hannu Rinne suuntaavat joka kesä Turun keskiaikaisille markkinoille vapaaehtoistyöhön. Sieltä he ovat löytäneet yhteishenkeä, joka kantaa talvenkin yli.

Turkulainen Anne Rinne, 58, on innostunut, sillä torstaina alkaa yksi vuoden kohokohdista,  Turun keskiaikaiset markkinat.  Anne osallistuu markkinoille vapaaehtoisena työntekijänä.

– Työkaveri houkutteli minut neljä vuotta sitten mukaan vapaaehtoisnäyttelijäksi markkinanäytelmään ja siitä asti olen ollut mukana, Anne kertoo.

Heti ensimmäisenä kesänä ryhmähenki ja valtava innostus imaisivat mukaansa niin, että talvellakin tuli vielä moneen kertaan availtua valokuva-albumeja ja haikailtua tapahtuman perään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Oli hienoa huomata, että itsekin pystyy vielä heittätymään tällaiseen uuteen täysin rinnoin mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vierestä touhua katsellut aviomies Hannu Rinne, 59,  teki seuraavana vuonna päätöksen.

– Hannu päätti tulla mukaan, ihan vain innostukseni takia, Anne nauraa.

Neljä päivää pormestareina

Anne ja Hannu Rinne aloittivat tänä vuonna yli 80 muun harrastajanäyttelijän kanssa markkinanäytelmän harjoitukset jo huhtikuussa. Parhaimmillaan harjoituksia on ollut jopa viitenä iltana viikossa.

– Me kuljemme markkinoilla keskiaikaisissa asuissa. Osa näyttelemisestämme on käsikirjoitettu, osan me improvisoimme, Anne kertoo.

Tänä vuonna he ovat Hannun kanssa pormestarin rouva ja pormestari. Eivät siis ihan tavallisinta keskiaikaista markkinakansaa.

– Mutta hyvin maanläheisiä silti, emme me kovin ylhäisiä osaisi ollakaan!

Neljän tapahtumapäivän aikana Anne ja Hannu eivät ehdi torilta juuri muualle, mutta ei se haittaa. Vilinää ja tapahtumaa on silmien edessä yli sadan kojumyyjän markkinoilla riittävästi.

– Ehkä keskiaikaisten päivien suurin anti on ollut se, kuinka olen nähnyt oman mieheni muuttuvan niin paljon avoimemmaksi. Tästä on tullut ihana yhteinen harrastus, joka on tiivistänyt liittoamme, Anne kertoo.

Turku vuonna 1491

Markkinanäytelmä, johon Anne ja Hannu osallistuvat, on tiettävästi Euroopan suurimpia lajissaan, ja myös tapahtuman tuottajan Suvi Kotilaisen mukaan yksi päivien ehdottomista vetonauloista.

Kotilaisen mukaan markkinoita pyritään joka vuosi uudistamaan vähän, perusohjelmasta tinkimättä. Näyttävien turnajaisesitysten, tanssin ja musisoinnin lisäksi päivillä tarjotaan myös tietoa luentojen ja esitelmien muodossa.

Markkinat, joissa eletään vuotta 1491, levittäytyvät vähän joka puolelle Turkua, mutta Vanhan Suurtorilta on hyvä aloittaa.

– Yleisön kohtaaminen on päivien aikana ehdottomasti hauskinta, Anne toteaa ja myöntää, että välillä jopa niin hauskaa, että omaan rooliin voi olla vaikea keskittyä.

– Kun joku tuttava tulee juttelemaan niitä näitä ja itse elää 1400-luvun arkea roolissaan, niin on siinä yhteensovittamista. Täytyy vain vaivihkaa toivotella, että markkinarauhaa, Anne sanoo.

 Turun keskiakaiset markkinat 26.–29. kesäkuuta 2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla