Laulaja Pepe Willberg, 74, osallistuu mielellään kodinhoitoon, kunhan ei joudu pesemään pyykkiä. Käsineen kokoisiksi kutistuneet villapoolot jättivät ikäviä muistoja.

omakotitalo / kerrostalo

Olen asunut monenlaisissa taloissa, ja nyt asumme kerrostalossa Länsi-Helsingissä. Harjoittelemme silloin tällöin bändin kanssa olohuoneessamme, ja joskus mukana on ollut jopa pieni rumpusetti.

Naapurit eivät ole onneksi valittaneet, vaikka äänieristys on huono. Harjoittelu kuulostaa konsertilta, koska emme harjoittele soittotekniikkaa vaan soitamme kappaleita läpi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Naapurit eivät ole onneksi valittaneet, vaikka äänieristys on huono.

ruoanlaitto / imurointi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pauliina hoitaa ruoanlaiton ja pesee pyykin, minä imuroin. Ripustan kyllä pyykit, mutten mielelläni käytä pesukonetta.

Minulle jäi pesukonekammo 1970-luvulta, jolloin käytin pulsaattorikonetta ensimmäisen kerran. Kahdesta villapoolosta tuli käsineen kokoisia, koska pesin ne liian kuumalla vedellä.

Imuroidessa nautin työn jäljestä. Juuri imuroidussa kodissa on kiva käppäillä ympäriinsä.

kuntonyrkkeily / potkunyrkkeily

Aloin harrastaa kuntonyrkkeilyä 56-vuotiaana. Perjantaisin laitettiin äijien kanssa kypärät päähän ja muksittiin toisiamme herrasmiestyyliin. Kaverin ehdotuksesta kävin kokeilemassa myös potkunyrkkeilyä, mutta se ei ollut minun juttuni.

Pauliinan kanssa käymme pilates-studiolla. Siellä on sellaisia laitteita, että vanhempikin ihminen voi venytellä ilman lattialla istumista.

mökki / matka

Käymme usein Pauliinan äidin kesämökillä. Tykkään silti enemmän ulkomaanmatkoista, koska ne tarjoavat vaihtelua.

Tykkään enemmän ulkomaanmatkoista, koska ne tarjoavat vaihtelua.

Mökillä sauna, uiminen ja oleilu ovat ok, mutta siellä täytyy tehdä myös hommia: hakata puita, korjata laituria tai tyhjentää vessa. Se nyppii, jos on vain vähän aikaa.

Tykkäämme paikoista, joissa voi yhdistää kaupunki- ja rantaloman, kuten Las Palmas Gran Canarialla.

yksinlaulu / kuoro

Lauloin 1990-luvun alussa Savonlinnan oopperajuhlakuorossa. Olisin hyvin voinut luiskahtaa klassisen musiikin puolelle, jos elämäntilanteeni olisi ollut toinen. Juuri silloin minulla ei kuitenkaan ollut voimia pyrkiä eteenpäin.

Kun Kirka kuoli vuonna 2007, sain ajatuksen opetella hänen usein laulamansa aarian Una furtiva lacrima, joka on Donizettin oopperasta L’elisir d’amore. Nyt osaan 5–8 ooppera-aariaa.

parisuhde / ystävät

Olemme olleet Pauliinan kanssa yhdessä yli 20 vuotta. Hän on managerini, joten jaamme myös työasiat.

Välillä pinna kiristyy, kun elämme saman katon alla 24/7 ja haluaisin päästä keskittymään musiikkijuttuihin. Sanon aina Pauliinalle, että parisuhteessa ollaan yksin yhdessä, sillä jokainen katsoo maailmaa omasta näkökulmastaan.

Meillä on myös hyviä yhteisiä ystäviä, joita tapaamme säännöllisesti.

täydellinen / epätäydellinen

Musiikkitallenteita voi nykyisin korjata ja paikkailla niin, että lauluääni saadaan kuulostamaan täydelliseltä.

Joskus laulutallenteisiini jätetään kuitenkin tarkoituksella jokin falski ääni, koska se kuulostaa hyvältä. Siitä voi tulla juuri oikea tunnelma, ja se voi sopia tiettyyn kohtaan ilmaisemaan onnea tai ahdistusta. Se on roso, jota ei pysty rahalla saamaan.

Joskus laulutallenteisiin jätetään  tarkoituksella jokin falski ääni, koska se kuulostaa hyvältä.

sitkeys / periksi antaminen

Olen saanut hyvää palautetta musiikistani, ja se auttaa jatkamaan. Muusikon työ ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Täytyy olla hyvät hermot ja uskoa omaan tekemiseen, periksi ei saa antaa.

Suurin osa työstä tehdään keikka­lavojen ja konserttisalien ulkopuolella, ja siihen kuuluu paljon harjoittelua, matkustamista ja soittimien kantamista.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 14/2021.

Pepe Willberg

Syntynyt Vuonna 1946 Turussa.

Asuu Helsingissä.

Työ: Muusikko, laulaja ja lauluntekijä.

Perhe: Vaimo Pauliina Visuri-Willberg ja viisi aikuista lasta aiemmista parisuhteista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla