Kun Juhani Laitalalle varattiin paikka teho-osastolta, hän ymmärsi, että korona voi viedä myös hänet. Selviämisen jälkeen elämä on tuntunut entistä hienommalta juuri näin.

Jokainen päivä alkaa kello seitsemän. Ihan sama, onko Juhani Laitala mennyt nukkumaan ajoissa tai myöhään, ilman herätyskelloja ja aina tasan seitsemältä hän on herännyt kymmenen vuotta.

Vaimo Ritva jää nukkumaan, kun Juhani kävelee portaat alas keittämään heille kahvia ja kaurapuuroa. Pyöreän keittiönpöydän ääressä he lukevat aamun lehden ja juttelevat, minkälainen päivä on tulossa. Yleensä päivästä on tulossa hyvä.

-Olen tyytyväinen näin. Elämän rajallisuus on tullut lähelle, enkä enää haaveile isoista asioista, merkittävistä rooleista tai kaukomatkoista. Tosi paljon me ihmiset keskitytään tulevaisuuteen, suunnitellaan sitä. Jälkeenpäin voi sitten huomata, että onni oli niissä taakse jääneissä hetkissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Elämän rajallisuus on tullut lähelle, enkä enää haaveile isoista asioista."

Puisen pöydän Juhani on tehnyt itse. Kiinnittänyt pyöreän kannen tukevaan jalkaan. Ympärille mahtuu vaivatta syömään kymmenen ihmistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

-Arvostan puuta, en arvosta lastulevyä. Kunnostan mieluummin vanhasta kuin ostan uuden.

Elämäni heikoin hetki

Kunnostamista vanhassa, puisessa omakotitalossa on riittänyt sisällä ja ulkona. Lähdemme keittiönpöydän äärestä pihalle. Sinne Juhani on suunnitellut ja rakentanut autotallin nikkarinverstaineen sekä puutarhan toiselle laidalle huvimajan.

-Katsos näitä kiviä, Juhani viittilöi kadulta autotallille vievän pihatien reunaan.

Soratietä reunustaa isojen pulterikivien rivi. Kivien yläosa on näkyvissä, toinen puoli maan pinnan alla. Niin ne pysyvät hyvin paikoillaan.

Kiviprojekti alkoi kesällä kaksi vuotta sitten, kun koronapandemia oli levinnyt Suomeen, teatterit suljettu ja esitykset peruttu. Niin oli käynyt myös Juhanin ja hänen hyvän ystävänsä, näyttelijä Markku Huhtamon esitykselle Kaj meitä laulattaa. Esityksessä he muistelivat kahdestaan menneitä ja lauloivat teatterikouluaikaisen opettajansa Kaj Chydeniuksen hienoimpia lauluja. Juhanin vaimo Ritva Laitala säesti pianolla.

Esityksiä ehti ennen teatterien sulkemista olla kaksi. Ensimmäinen oli 10. maaliskuuta 2020 Kansallisteatterin Lavaklubilla. Siellä pienessä tilassa näyttelijät Juhani ja Markku sekä säestäjä Ritva olivat yleisön ympäröiminä. Tunnelma oli intiimi.

-Juuri ennen ensimmäistä esitystä puhuimme ystävien kanssa Suomeenkin tulleesta koronasta. Jotkut osasivat jo tervehtiä kyynärpäällä.

Toinen esitys oli 12. maaliskuuta. Sen jälkeisenä aamuna Juhanin vaimo ei jaksanut nousta sängystä vaan nukkui koko päivän ja seuraavankin. Pian Juhanille tuli flunssaoireita ja kuume nousi korkealle. Esityksissä olleista moni muukin sairastui, myös Markku Huhtamo.

-Kun korkeaa kuumetta oli jatkunut monta päivää, soitin hätänumeroon. Sieltä annettiin lähete Laakson sairaalaan, jossa kuvattiin keuhkot ja otettiin verikoe, mutta ei tehty koronatestiä.

-Kaksi päivää sen jälkeen menin niin huonoon kuntoon, etten jaksanut sanoa Ritvalle muuta kuin "nyt mennään".

"En jaksanut sanoa Ritvalle muuta kuin 'nyt mennään'."

Ritva vei Juhanin läheiseen Malmin sairaalaan. Siellä todettiin koronatartunta. Parin päivän kuluttua Juhani lähetettiin Malmilta ambulanssilla Haartmanin sairaalaan Meilahteen. Siellä olisi tehohoito, jos sitä tarvittaisiin.

Juhanilla oli keuhkokuume, jota hoidettiin antibiooteilla. Hän sai myös lisähappea. Kuume pysytteli hoidosta huolimatta lähellä neljääkymmentä.

Neljäntenä sairaalapäivänä Juhani kuuli, että Markku Huhtamon vaimo oli kuollut koronaan ambulanssissa. Samana päivänä lääkäri tuli kertomaan, että Juhanille oli varattu paikka tehohoito-osastolle.

-Silloin mulla meni kädet ristiin, se oli elämäni heikoin hetki. Tajusin, että joudun ehkä teho-osastolle ja että tämä tauti tappaa.

"Tajusin, että joudun ehkä teho-osastolle ja että tämä tauti tappaa."

Markku oli samassa sairaalassa kuin Juhani, jo tehohoito-osastolla. Juhanin oli vain odotettava, mihin oma vointi kääntyy.

Meni vuorokausi ja meni toinen, eikä Juhania viety teho-osastolle. Hän alkoi tajuta, että oli toipumassa.

Juhani näyttää kännykästään valokuvaa, joka on otettu Haartmanin sairaalassa. Hänen silmänsä ovat lähes umpeen muurautuneet ja hän on laihtunut. Kolmessa viikossa lähti 12 kiloa.

-Kuvaa katsoessani tajuan, miten onnekas olin, kun selvisin.

Juhani kotiutui sairaalasta huhtikuun puolivälissä, yli kuukausi sairastumisen jälkeen.

-Olemme käyneet Markun kanssa yhdessä läpi sairastumistamme ja Markun vaimon kuolemaa. Olen yrittänyt olla Markulle korvina. Hän on puolestaan kuunnellut minua.

Toipuminen jatkui kotona. Se oli hidasta, ja sille piti antaa aikaa. Juhannuksen 2020 jälkeen Juhani alkoi laittaa reunakiviä pihatien laitaan niillä voimilla, jotka hänellä oli. Aluksi kolmen kiven naputtelu päivässä oli paljon.

Joka päivä rakastan

Puutarhaan on tullut myös puoliso Ritva. Hän näyttää Juhanille ruukussa kasvavaa suurta verililjapuuta, joka on talvehtinut sisällä. Heinäkuussa vietetään kultahääpäivää.

-Ritva on ensirakkauteni, eikä se rakkaus ole koskaan loppunut, Juhani sanoo.

Juhani ja Ritva tapasivat kesäteatterin harjoituksissa Oulun Hupisaarilla. Näytelmä oli Nuori mylläri, Juhani oli 15-vuotias ja Ritva täyttänyt 16.

-Kaksi tyttöä käveli ohi ja sanoin kaverilleni, että huomasitko, miten kivan näköinen tyttö. Kaverini sanoi, että menet sen kanssa naimisiin ja elätte yhdessä loppuelämän, Juhani muistaa.

Se oli leikkiä, pojat höpöttivät keskenään. Mutta niin kävi, että höpöpuheesta tuli totta.

"Tiesin, että ilman tätä ihmistä en voi elää."

-Kun tutustuin Ritvaan, tunne oli niin suuri, että en koskaan unohda sitä. Tiesin, että ilman tätä ihmistä en voi elää. Sanon yhä Ritvalle joka aamu ja joka ilta, että rakastan häntä.

He olivat rakastuessaan hyvin nuoria, kihloihin mennessäänkin 17-vuotiaita. Silloin Juhani oli jo päässyt Suomen Teatterikouluun. Syksyllä 1969 hän lähti Helsinkiin opiskelemaan näyttelijäksi. Ritva jatkoi lukiota Oulussa.

Siitä lähtien Juhani on näytellyt eri teattereissa, televisiotuotannoissa ja elokuvissa.

-Urani alkuvaiheessa yritin tehdä vaikutuksen yleisöön ja ohjaajiin, jotta menestyisin ja jotta ohjaajat käyttäisivät. Esikuvia mulla riitti Esko Salmisesta Heikki Nousiaiseen.

Lopulta Juhani ymmärsi, ettei ole Salminen eikä myöskään Nousiainen. Kehittyminen siksi Juhaniksi, jonka tunnemme esimerkiksi tv-sarjan Puhtaat valkeat lakanat Ensio Raikkaana, alkoi.

-Ymmärsin, ettei mun tarvitse olla joku muu, vaan että pitää olla oma itseni. Kiinnostavaa on ainoastaan se, minkälaisen roolin minä teen ja miten käytän persoonallisuuttani.

"Ymmärsin, ettei mun ei tarvitse olla joku muu."

Ensio Raikas on Juhanin rooleista tunnetuin. Sarjan päättyessä Ensio Raikas itki tekemäänsä konkurssia ja Juhani itki eroa Ensiosta.

-Myöhemmin sarjasta tehtiin väitöskirja. Tutkija osoitti, että Puhtaat valkeat lakanat muutti suomalaisten suhtautumista yrittäjyyteen, sitä alettiin ymmärtää paremmin. Työmme tuntuu tärkeältä.

Pilatesta ja pieniä painoja

-Joskus sanotaan, että seitsemänkymppinen on nykyään kuin viisikymppinen oli ennen. Olen eri mieltä. Minusta 70-vuotias on jo vanha, siihen ikään on elänyt monia vuosia.

"70-vuotias on jo vanha, siihen ikään on elänyt monia vuosia."

Juhani sanoo olevansa hyvässä kunnossa. Ei ole mitään sellaisia kremppoja, että niiden takia tarvitsisi hidastaa menoa. Hän aikoo tehdä töitä, ottaa vastaan rooleja ja näytellä niin kauan kuin se tuntuu hyvältä, vaikka 80-vuotiaaksi.

Töihin hän sanoo menevänsä sillä fysiikalla, siinä mielentilassa ja sillä elämäntilanteella, mikä kulloinkin on. Niin näyttelijöiden on tehtävä. Ikä ja kokemus ovat tulleet avuksi siinä, miten suhtautua rooleihin ja eteen tuleviin ongelmiin. Epävarmuutta sietää paremmin kuin nuorempana.

Juhani kuntoilee neljä, viisi kertaa viikossa. Lenkkeilyn, pyöräilyn ja uinnin lisäksi ryhmäliikunta on hänen juttunsa, erityisesti senioripulseksi nimetty tunti, jonka aikana aerobista kuntoa kohotetaan pienten painojen sekä kepin kanssa ja tehdään lisäksi selkä- ja vatsaliikkeitä.

-Se on perusliikuntaa. Harrastan myös pilatesta, joka on älyttömän hyvä laji. Painojakin nostelen joskus, mutta en mitään raskaita.

Kuntosalille ja ryhmäliikuntaan hänet houkutteli ystävä. Juuri sopivasti, sillä niihin aikoihin Juhani oli uuvuksissa ahnehdittuaan liikaa töitä.

-Viisikymppisenä aloin huolehtia kunnostani, ja sillä reissulla olen yhä. Jos tässä iässä jymähdät sohvannurkkaan, niin siihenhän jäät.

Kirkastuneet haaveet

Juhani ei osaa tarkalleen sanoa, missä vaiheessa hänestä alkoi tuntua, että kaikki on jo koettu. Se ei ollut lannistava tunne, vaikka mukana oli myös luopumisen haikeutta. Haaveet muuttuivat, koska tärkeimmät asiat kirkastuivat.

-Haaveilen siitä, että lapsenlapseni kasvavat turvallisessa ympäristössä. Haaveilen, että minusta olisi lapsille ja lapsenlapsille täällä vielä hyötyä ja kykenisin auttamaan. Olen aina käytettävissä, kun lapseni tarvitsevat apua.

"Olen aina käytettävissä, kun lapseni tarvitsevat apua."

Juhanilla ja Ritvalla on kolme aikuista lasta. Viime talvena teatterin koronatauon aikana Juhani remontoi nuoremman tyttärensä asuntoa. Yhdessä tyttären kanssa he rakensivat kokonaan uusiksi lattiat, seinät, katot ja keittiön.

Lapsenlapsia on kaksi, 9- ja 7-vuotiaat tytöt. Vielä vähän aikaa sitten vaari leikki tyttöjen kanssa jatkuvasti barbeilla. Juhanin rooli oli olla Ken.

Nyt barbit ovat jääneet ja piirretään. Juhani piirtää pyöreän pöydän ääressä Helsingin Tapanilassa, tytöt kotonaan Helsingin Roihuvuoressa. Yhteys rakentuu kännykän videoyhteyden kautta.

-Tytöt ehdottavat aihetta. Piirrämme kaikki kolme yhtä aikaa koiran tai pehmolelun tai mummilan talon. Lopuksi arvioimme, kenen piirros on paras.

Parhaan ja toiseksi parhaan piirroksen piirtäjä vaihtelee. Juhanin piirros on aina kolmanneksi paras.

 

FAKTA:

Juhani Laitala

SYNTYNYT 1952 Haukiputaalla, asuu Helsingissä. Perhe Puoliso Ritva, kolme lasta ja kaksi lapsenlasta.

TYÖ Eläkkeellä, freelancenäyttelijä.

AJANKOHTAISTA Näyttelee Helsingin kaupunginteatterissa pääroolissa näytelmässä Kultalampi, ensi-ilta 8.9.

Juttu on julkaistu ET-lehdessä 12/2022.

Sisältö jatkuu mainoksen alla