Vanheneminen on luonnollinen osa elämää, mutta kaikki eivät pääse sitä kokemaan tai siitä nauttimaan, muistuttaa THL:n johtaja Marja Vaarama.

"Vanhuuden ja kaiken ihanan pitkään elämään ja elämänvaiheeseen kuuluvan saavat sittenkin kokea harvat etuoikeutetut. Ne, jotka saavat elää pitkään ja terveinä. Tästä syystä terveyttä ei pitäisi pitää itsestäänselvyytenä eikä vanhuutta taakkana.

Työssäni Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen johtajana näen läheltä suomalaisen terveyden koko kuvan. Vanheneminen tuo tullessaan tyyneyttä ja viisautta, mutta omasta jaksamisesta on pidettävä entistä enemmän huolta. Yhtä lailla huolta on pidettävä ihmissuhteista kuin psyykkisestä ja fyysisestä terveydestä. Turhamaista ei ole huolehtia myöskään kauneudesta! Sekin on osa hyvinvointia!

Kamppailen istumista vastaan. Joudun istumaan töissä paljon, vaikka selkä ei siitä pidä. Teen puutarhatöitä, käyn taidenäyttelyissä ja tapahtumissa. Ruokavalioni tukee omaa jaksamistani. Syön kalaa, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Sallin herkut ja viinilasilliset silloin tällöin, kun siltä tuntuu."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue Marja Vaaraman haastattelu ET Terveys -lehdessä 1/14.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

"Tuollaiseen itsekkääseen laiskaan väitteeseen kaatuu monen muunkin mieli, kun ei ole ajoissa itseään kunnioittanut, on syönyt väärin, ei ole liikkunut". 

Nyt ei ollut kyseessä mitkään väitteet syömisestä tai juomisesta. Nyt keskustellaan THLn pääjohtajan julkaisemasta tutkimuksesta, jossa meidän vanhusten hyvinvointia liioitellaan.

Jos tämä on THLn oma tutkimus niin tottakai se on myönteinen. Kukapa sitä omaa vihreää oksaansa  likaisi.

Taidan olla sitä mieltä, että ei se ihan noin ihanteellista ole kuin esitetään. Onko tuo vastaus, väärä kaiku, vastakaikua vanhojen välinpitämättömästä hoidosta ja niukasta, köyhästä elämästä? Luulen, että niin on, väkisin väännetty.

Vanhuus on silloin etuoikeus, jos siitä voi  nauttia, suhtkoht terveenä ja taloudellisesti toimeen tulevana.

Mutta moniko ikäihminen on noinkin terve? Moniko on ymmärtänyt terveen elämän edun silloin kun elämä oli kiihkeimmillään, silloin kun suoritettiin montaa asiaa yhtaikaa. Ja monelleko se on ollut mahdollista? Monet ovat ne "ylimääräiset" rahansa laittanut mieluummin näyttävään elämään ja matkusteluun, kesämökkiin ja niin edelleen ja pihdanneet terveestä ravinnosta ja muutenkin terveestä elämästä. Terveellinen elämä ja hyvät geenit antaa meille hyvän vanhuuden, jos antaa.

Minä olisin täysin tyytyväinen jos, jos niin, jos sitä, jos olisin ollut itsekkäämpi. Jos minulle tulee kurja vanhuus, voin syyttää vain itseäni ja politiikkaa, heheeeehe.

Sisältö jatkuu mainoksen alla