Leena Puttaa-Sollo, 55, menestyi työssään ja rikastui. Sitten hänet irtisanottiin. Onneksi.

 

"Toukokuussa työpaikallani loppuivat yhteistoimintaneuvottelut. Ne eivät suinkaan olleen minulle ensimmäiset, monista olin jo mennyt läpi. Nyt lähtijöitä oli 15, ja minusta tuli yksi heistä. Järkytyin. Työvuosia saman firman palveluksessa ehti kertyä yli 30.

Jotenkin olin silti valmistautunut lähtöön. Henkisesti seisoin jo kynnyksellä.

Aloitin julkisten tilojen kalusteita valmistavassa Martelassa heti opintojen jälkeen 25-vuotiaana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Talo antoi vuosien varrella koulutusta, viimeiset 15 vuotta työskentelin viestinnässä ja markkinoinnissa. Tykkäsin työstäni ja työkavereistani, lisäksi sain oppia tuntemaan suomalaisia muotoilijoita. Koin menestystä ja nautin siitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neljässä vuodessa 230 000 kilometriä

Olin tuudittautunut uskoon eläkepaikasta, siksi jäin liian varmana mollottamaan paikoilleni. Pitäisi osata hakea ajoissa uutta, mutta ei sitä huomaa, kun uppoaa työntekoon.

Saatuani tiedon irtisanomisesta aloin heti miettiä, että nyt voisin tehdä jotakin ihan muuta kuin mihin olen käyttänyt viime vuosikymmenet. Hittoako tässä rupean rypemään! Katkeroitumaan en ainakaan ala. Jos on naama nutturalla, tekee vain hallaa itselleen.

"Kun jäin pois töistä, vetelin päiväunia ja nukuin pitkiä öitä."

Helsingissä en ole juurikaan käynyt sen jälkeen, kun lähdin sieltä. Viimeksi taisin pistäytyä neljä kuukautta sitten. Mikään ei saa minua vaivautumaan reissuun, vaikka olisi kuinka kivoja juttuja tarjolla. Ajoin neljässä vuodessa 230 000 kilometriä Helsingin ja Turun väliä. Joskus nukutti niin, että piti ajaa tien sivuun. Nukuin kymmenen minuuttia ja jatkoin sen jälkeen matkaa. Ei kiitos sellaiselle oravanpyörälle!

Kun jäin pois töistä, vetelin mahtavia päiväunia ja nukuin pitkiä öitäkin. En tiedä, mistä yletön nukkuminen johtui. Oliko se sitten turhautumista tai masennusta, mutta väsymys oli suuri.

Vieläkään uupumus ei ole kokonaan ohi, mutta minulla on tietty rytmi, josta en voi lipsua. Omistan hevosen ja varsan yhdessä Marjo-ystäväni kanssa. Eläimet ovat hänen maatilallaan. Hevoset pitää hoitaa joka päivä. Se tekee arjesta selkeää. Tänään aloitin tallilla aamulla kahdeksan aikaan. Iltasella ennen pimeää käyn viemässä hevoset takaisin talliin, harjaan ja ruokin ne sekä siivoan pilttuut.

Menin muutamaksi kesäviikonlopuksi torikauppiaaksi ystäväni tyttären kanssa. Hän käy erityiskoulua ja sai opintopisteitä torityöstä. Minä myin villasukkia ja koruja ja hän leivonnaisia. Maaseudulla eivät villasukat tahdo mennä kaupaksi, kun kaikki osaavat kutoa, mutta hurjan hauskaa meillä yhdessä oli.

Moni ajattelee, että on helppo lähteä töistä tekemään jotakin ihan muuta, mutta minusta on myös hienoa lähteä vasta etsimään tietään.

Heti töiden loputtua mieleeni tuli paljon ajatuksia tulevaisuudesta ja siitä, mitä voisin tehdä. Tottahan on aika haasteellista jäädä 55-vuotiaana yt-neuvotteluissa työttömäksi. On sellainen väliinputoaja: ei vielä riittävän vanha, että ”pääsisi putkeen”, mutta uuden työn saaminen voi olla vaikeaa.

"Onneksi ymmärsin ajoissa, että maatalouslomittajan työ olisi siunatun rankkaa 55-vuotiaalle naiselle. "

Myös uudelle alalle kouluttautumisessa kannattaa miettiä, miten paljon pystyy käyttämään aikaa opiskeluun ja mihin se johtaa. Minullakin on vielä paljon työvuosia jäljellä ennen varsinaista eläkeikää.

Ensin ajattelin, että kouluttautuisin maatalouslomittajaksi. Onneksi ymmärsin ajoissa, että maatalouslomittajan työ olisi siunatun rankkaa 55-vuotiaalle naiselle. Ystäväni maatilalla on satakunta lehmää. Siellä saan auttaa, kun lehmä poikii tai tehdään tiineystarkastuksia. On hauskaa olla mukana, kun ei tarvitse tehdä niitä hommia kaiken aikaa.

Minua alkoi kiinnostaa kovasti myös kauppiasura, kun yksi lähikauppias kylältä lopettelee uraansa. Mutta ehkä ei sittenkään olisi niin kivaa olla aina kaupassa töissä. Haluan hallita omaa ajankäyttöäni, kauppiaana se ei onnistuisi.

Ajatus kouluttautumisesta vammaisten erityisohjaajaksi on noussut vahvasti mieleeni. Se tuntuu kaikkein omimmalta.

Olen ollut vammaisten kanssa paljon tekemisissä. 1970-luvulla vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa asuin perheessä, jossa oli kaksi ikäistäni vammaista lasta. Yhteys amerikkalaiseen perheeseeni on jatkunut tiiviinä kaikki nämä vuodet. Viime joulun vietimme heidän kanssaan.

"Kunnissa työpaikkoja riittää, eikä pienipalkkaisiin töihin ole tunkua."

Kävin jo erityisohjaajan kurssin syksyllä, keväällä on vuorossa opintoihin liittyvä ergonomian kurssi. Varsinaista hoitoalan työtä en kuitenkaan hae, enkä välttämättä havittele edes täysiä 40 tunnin työviikkoja, vaan itselleni paremmin sopivaa pienempää työmäärää.

Kunnissa työpaikkoja riittää, eikä niihin pienipalkkaisiin töihin ole suurta tunkua. Mutta kun elämä on kunnossa ja koti hankittu, tulee toimeen vähän vähemmälläkin.

Hoitaisin mielelläni avustettavieni pikkuasioita, menisin mukaan kauppaan tai vaikka harrastuksiin heidän kanssaan. Avun tarvitsijoissa on vanhuksia, sairaita ja muitakin.

Omat vanhempani ovat 85- ja 86-vuotiaat. Heitä seuratessani olen oppinut ymmärtämään, kuinka tavattoman paljon ikääntyneet tarvitsevat ulkopuolista apua selviytyäkseen kotona.

"Odotan paljon tältä vuodelta"

Eläimet ovat aina kuuluneet elämääni: kissat, koirat ja kanat. Marjon navetassa ammuu oma lehmäni. Se on länsisuomenkarjaa, syntymäpäivälahjaksi saatu.

Opettelin ratsastamaan kuopukseni synnyttyä. Tarvitsin elämääni muutakin kuin lasten kanssa kotona puuhailua. Mies jäi kotiin hoitamaan lapsia, kun lähdin tallille.

Marjon ja minun nykyinen hevonen on sellainen mammaisratsu, kuten sanomme. Ratsastan sillä rauhallisesti ja ajan kanssa, tykkään eniten mennä maastossa. Välillä lähden ajelemaan hevosella.

Kotona on vierähtänyt kohta puolisen vuotta, mutta ensimmäinen työttömyyspäivä minulla oli vasta joulukuun alussa. Pitkän työurani ansiosta irtisanomisaikani oli puolen vuoden pituinen.

"Tammikuussa 2016 aloitin uuden elämäni täysillä."

Olen suonut itselleni aikaa levätä, mutta tammikuussa 2016 aloitin uuden elämäni täysillä, mihin se sitten lopulta viekin.

Erityisesti minua ilahduttavat käynnissä olevat keskustelut eräästä Suomi 2017 -juhlavuoden hankkeesta. Tarkoituksena on, että vastaan hankkeen viestinnästä sosiaalisessa mediassa.

Minusta on mukavaa, että saa olla mukana tekemässä viestintää ja voin jatkaa tutuilla jäljillä. Odotan paljon tältä vuodelta.”

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 1/2016.

 

Kuka?

 

Leena Puttaa-

­Sollo

Syntynyt Turussa 1960, asuu Mietoisissa.

Perhe Aviomies ja tytär.

Poika kuoli liikenne­onnettomuudessa 2010.

Työ Työtön, haaveilee

kehitysvammaohjaajan työstä.

Harrastukset Maatilan työt, lukeminen.

Vierailija

Eiku vaan uudelleen koulutukseen. Itsekin valmistuin 54v. ja sain vakipaikan 57v. Nyt tehnyt uutta hommaa viisi vuotta,sama jäljellä jos terveys riittää eläkkeelle asti.

Vierailija

No, ei se nyt vaan ole yhtä auvoista kaikille kun irtisanotaan tai kun joutuu työttömäksi. Kaikki ei saa  irtisanomispakettia, jonka myötä työttämäksi jäänyt elää puoli vuotta tai vuoden täydellä palkalla. 

Sitten kun joutuu ihan oikeasti työkkärin pompoteltavaksi niin tietää, mistä on kysymys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla