Ursulan isot nuket ovat peräisin Pähkinänsärkijä-baletin maailmasta.
Ursulan isot nuket ovat peräisin Pähkinänsärkijä-baletin maailmasta.

Ursula Kähäri vaalii Barbie-nukkeja niiden kauneuden vuoksi. Valtavan kokoelmansa hän haluaisi saada kaikkien nähtäväksi.

Suomesta löytyy maailman laajimpiin kuuluva Barbie-kokoelma. Yli 7 000 nuken perheen on kerännyt perniöläinen Ursula Kähäri. Harrastus alkoi vasta aikuisiällä, mutta ensikohtaaminen tapahtui 1960-luvun puolivälissä.

– Luokkatoverini vanhemmat toivat hänelle Barbien ulkomailta. Nukessa viehätti se, että sillä oli olevinaan aikuisen kroppa, Ursula kertoo.

Oman Barbiensa Ursula osti Stockmannilta ja  teki sille vaatteita itse. Innostus meni kuitenkin ohi vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisää rahaa Kenillä? "Nukesta tarjotaan jopa 500 euroa"

Syksyllä 2006 Barbie palasi rytinällä viisikymppisen hammaslääkärin elämään, kun hänen työpaikkansa suljettiin kolmeksi kuukaudeksi vesi­vahingon takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Minulla oli aikaa keikkua internetissä ja äkkäsin nettihuutokaupasta Marilyn Monroen näköisen Barbien. En tiennyt sellaisia olevankaan.

Barbie-nukkeja valmistava amerikkalainen Mattel-leluyhtiö oli alkanut 1980-luvun loppupuolella tuoda markkinoille keräilykappaleita.

– Hurahdin täysin. Keräilynuket ovat aivan eri asia kuin lelut.

Silkstone-sarjan aikuisten keräilynuket on valmistettu keraamisesta massasta.

Hinnat suhaavat kuin pörssissä

Ursula osti nukkeja harvoilta kotimaisilta harrastajilta ja siirtyi sitten Euroopan ja Yhdys­valtain markkinoille. Kokoelma karttui hurjaa tahtia. Vuonna 2009 se oli maailman suurin.

Mattel hallinnoi keräilyä. Se ei lähetä nukkeja muihin kuin amerikkalaisiin osoitteisiin, ja jos niitä haluaa Eurooppaan, ne pitää ostaa yksityishenkilöiltä.

Barbien ympärille muodostunut joukko pyörittää kasvavaa bisnestä. Keräilijät kautta maailman hamstraavat nukkeja ja myyvät niitä eteenpäin. Osa on ammattilaisia. Suomen suurin Barbie-yhteisö on thebdoll.com-nettisivusto.

– Nukkien hinnat vaihtelevat suhdanteiden mukaan, vähän kuin pörssiosakkeet. Esimerkiksi Platina-leimalla varustettuja sarjoja valmistetaan alle tuhat kappaletta, mikä tietysti nostaa hintaa.

Lelu-Barbiekin voi olla arvokas. Varsinkin avaamattomat rasiat 1960–70-luvuilta ovat keräilyharvinaisuuksia.

Ursula vinkkaa, että kuka tahansa pystyy rakentamaan oman Barbie-maailman tuunaamalla omat vanhat nukkensa.

– Kun pesee nukkien hiukset, pukee nätisti ja laittaa vitriiniin, pikkurahalla saa aikaiseksi kivan näyttelyn.

Brittinäyttelijä Audrey Hepburn on ikuistettu Barbie-nukeksi.

”Sitä voi vain tuijottaa"

Keräilijöiden eniten himoitsemaa ensimmäistä Barbieta vuodelta 1959 Ursulalla ei ole.

– Hinta on kova, eikä nukke ole minusta kovinkaan nätti.  Kerään nukkeja esteettisessä mielessä. Suosikkini on intiaaninainen Windrider, Tuulella ratsastaja. Se on aivan mahdottoman kaunis, sitä voi vain tuijottaa.

Barbie mielletään tietyn kokoiseksi, mutta yksi Ursulan nukeista on tikkuaskin mittainen, toinen melkein metrin.

– Barbie ei vanhene, koska se heijastaa aikansa ilmiöitä. Happy Family -sarjassa on isoäiti ja isoisä, mutta perusidea on, ettei Barbie ikäänny.

Ursulan mielestä Barbien pedagoginen arvo on suuri. Mattel on tuonut markkinoille ihonväriltään erinäköisiä nukkeja ja myös esimerkiksi pyörätuolissa istuvan Barbien.

Tällä hetkellä ei ole paikkaa, johon Ursulan nuket mahtuisivat esille. Niitä on ”kaksi rekka-autollista”.

– Yritän löytää tilan, jossa kokoelman ylläpito olisi taloudellisesti järkevää. Haluan, että nuket olisivat kaikkien nähtävillä.

Komea on kokoelma edellä.

Minulla on käytössä olleita nukkeja joita pitäisi alkaa tuunata,ovat tyttären vanhoja.Yhtä parhaiten säilynyttä olen putsannut,jospa pääsisi taas leikkeihin mukaan.Ken on vähän jalkavammainen mutta ihmekös tuo kun on haaremin valtias

.

Sisältö jatkuu mainoksen alla