Kirjailija Laura Honkasalo sijoitti uuden romaaninsa 1960-luvulle. Hän on varma, että ihmiset olivat silloin aika lailla erilaisia kuin nykyään.

"Ajat muuttuvat, ihmiset ei." Siinä on sanonta, johon kirjailija Laura Honkasalo ei oikein usko.

– Mitä enemmän olen tutustunut eri aikoihin ja eri vuosikymmeniin, sitä varmemmaksi olen tullut siitä, että aika muuttaa myös ihmistä. Että tavat ja olosuhteet vaikuttavat meihin enemmän kuin aina uskommekaan, Honkasalo pohtii.

Hellyys näkyi neulekuvioissa

Laura Honkasalo on viimeksi uppoutunut 1960-luvulle, sillä hän sijoitti tuoreen romaaninsa Perillä kello kuusi toisen aikatason vuoteen 1966.

– Se on todella kiinnostava vuosikymmen. Tapakulttuuri mullistui ja elettiin suurta rakennemuutoksen aikaa, joka alueella haluttiin uudistua, Honkasalo selittää.

Vaikka moderni elämä oli jo tuolloin vallalla, Honkasalon mielestä me ihmiset olemme muuttuneet 1960-luvultakin paljonkin.

Innostava tieto: Lukeminen lievittää stressiä ja auttaa ihmissuhteissa

– Elämä oli paljon konkreettisempaa. Ei ollut esimerkiksi tapana puhua henkisistä asioista, ainakaan samalla tavalla kuin nykyään. Eikä vaikkapa siitä, miltä vuosikymmen taaksepäin sodittu sota oli  tuntunut. Isoäitini, joka oli muuten puhelias ihminen, ei koskaan kertonut sairaanhoitajan työstään sodassa.

Myös hellyyden osoittaminen on nykyään ihan toista kuin 1960-luvulla.

– Äitini on joskus sanonut, että kun lapselle tehtiin jokin villapaita normaalia vaikeammalla neulekuviolla, se oli suurin hellyydenosoitus.

Supi-supi-seksistä asiallisuuteen

Myös ihmisten suhde seksiin ja seksuaalisuuteen on muuttunut Honkasalon mielestä 50 vuodessa dramaattisesti.

– Silloin seksiasiat olivat supi-supi-asioita, joista keskustelu asiallisesti oli lähes mahdotonta.

Kirjaansa varten Honkasalo kävi arkistossa läpi vuoden 1966 Helsingin- ja Ilta-Sanomat. Hän yllättyi siitä, kuin seksistisiä  niiden otsikot ja tekstit usein olivat. Keskustelu tasa-arvosta ei ulottunut vielä valtamediaan.

– Toisaalta ei puhuttu rakentavasti seksiasioista, mutta vihjailtiin ja annettiin ymmärtää, hyvin miehiseen sävyyn.

Keskustele: Millaisen elämäkerran sinä kirjoittaisit?

Voiko lapsi tuntea?

Yksi suurimpia muutoksia on Honkasalon mielestä kuitenkin tapahtunut suhtautumisessa lapsiin.

– Ei vielä minunkaan lapsuudessani 1970-luvulla haluttu oikein ymmärtää lapsia, vaikka silloin alkoikin ilmestyä kasvatusoppaita, joissa pohdittiin, miten lapsi kokee asiat ja että lapsen tunne-elämä eroaa aikuisista. Nykyajan kasvatusvinkkelistä katsottuna muutos on ollut todella nopea.

Juuri tällaisten eroavaisuuksien takia historia kiinnostaa Laura Honkasaloa ja saa kaivautumaan eri vuosikymmeniin.

– Olen kirjoittanut 1970- ja 60-luvuista, seuraavaksi keskityn ehkä aavistuksen kauemmas, 1930-lukuun, Honkasalo arvelee.

Toimiko pitsataksi jo vuonna 1996? Lue lisää Laura Honkasalon ja muiden kirjailijoiden ajatuksista ET-lehdestä 11/2015, joka ilmestyy 17. kesäkuuta.

Liisa Tavi laulaa nykyään tulevien äitien kanssa ja tekee hidasta musiikkia lapsille. 

Liisa Tavi, 61, tuli tunnetuksi laulajana vuonna 1979 kappaleella Lasta ei saa tukuttaa, joka voitti Ylen Levyraadin. Vuonna 1980 hän osallistui euroviisukarsintoihin kappaleella Nopea talven valo. Hänen äänensä kuuluu myös Rauli Baddingin Tähdet Tähdet -kappaleen kertosäkeessä.

Nykyään Tavi työskentelee äänihoitajana ja asuu Joensuussa lähellä Pyhäselän rantoja. 

– Euroviisut ja yleisölle laulaminen olivat kiinnostava matka, mutta en kaipaa lavoille enää. Lopetin laulamisen kokonaan kymmenisen vuotta sitten. Olin tehnyt laulajana paljon töitä entisen mieheni muusikko Pekka Tegelmanin kanssa ja avioeromme ero muutti ammatillista minäkuvaani.

Tavi alkoi pohtia uutta suuntaa uralleen.

– Aloitin ohjaamalla äänirentoutusryhmiä Helsingin asukastaloissa asukkaille, jotka olivat pääosin eläkeikäisiä. Rentoutushoidossa avattiin kehoa liikkeen kautta ja tutkittiin äänen resonoimista oman kehon sisällä.

Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.
Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.

Ääni apuna synnytyksissä

Vähitellen Tavi erikoistui ohjaamaan äänirentoutusta raskaana oleville naisille.

– Äänenkäyttö muuttaa synnytyskokemusta. Osa asiakkaistani on kertonut, että he eivät ole tarvinneet synnytyksessä lainkaan kipulääkitystä. Heidän oman äänensä resonointi heidän kehossaan ja hengitysharjoitukset ovat kantaneet heidät läpi synnytyksen. Musiikilla on valtava vaikutus kehon rentoutumisessa ja rauhoittamisessa. Yleensä äänihoitoa käytetään synnytyksessä kuitenkin kipulääkityksen ohella.

Vielä 1980-luvulla äänihoito ei ollut osana synnytysvalmennusta. Tavin oma esikoinen syntyi Tuula Amberlan Lulun tahtiin, sillä joku oli kääntänyt synnytyssalissa radion päälle.

Tämän vuoden syyskuussa Tavi opiskeli doulaksi.

– Omien lasteni syntymästä on jo kolmisenkymmentä vuotta, joten halusin ammattini puolesta virkistää muistiani synnytyskokemuksesta. En ollut mukana oman lapsenlapseni synnytyksessä, mutta olin kyllä poikaani jatkuvasti puhelinyhteydessä ihmeen tapahtuessa.

Hidasta musiikkia lapsille

Liisa Tavi kertoo kasanneensa useamman vuoden lapsille ja vanhemmille suunnattua levyä.

– Tuota levyä on tehty kuin Iisakin kirkkoa, sillä rahoitamme tuotannon omasta kukkarostamme, laulaja puuskahtaa.

Tavin, muusikko Safka Pekkosen ja säveltäjä Aija Leinosen tavoitteena on tarjota pirteiden renkutuksien sijaan rauhallista musiikkia vanhemmille ja lapsille.

– Matalan pulssin kappaleiden tarkoituksena on rauhoittaa lapsia ja heidän vanhempiaan, Tavi kertoo.

Liisa Tavi, 61.
Liisa Tavi, 61.

Liisa Tavin omat kappaleet käsittelivät aikanaan inhimillisyyttä. Julkisuuteen Tavi nousi vuoden 1979 kappaleellaan Lasta ei saa tukuttaa. Pelle Miljoonan kirjoittama sanoitus otti kantaa lasten kaltoin kohteluun ja kasvatukseen.

– Oma näkemykseni on aina ollut se, että elämän ensimmäiset askeleet ovat äärimmäisen tärkeitä. Varhaislapsuus saattaa olla jopa elämämme tärkeintä aikaa, sillä lapset saavat jo hyvin nuorina eväät itsensä hyväksymiseen.

Tavi seuraa tällä hetkellä oman kolmivuotiaan lapsenlapsensa elämää ja kehitystä.

– Kouluissa ja tarhoissa meininki voi olla aika levotonta rauhallisillekin lapsille. Tämä levy tuo toivottavasti rauhaa hektisten tilanteiden keskelle. Kaiken lastenmusiikin ei tarvitse olla reipasta ja hauskaa irrottelua, sen vuoksi olemme tehneet tietoisesti hitaita kappaleita.

Pirkko Pitkäpaasi sai idoliltaan yllättävän huomionosoituksen vuonna 1978.

Pirkko Pitkäpaasi, 62, Helsinki:

"Tauno Palo on suuri idolini. Olen katsonut Kulkurin valssin ja Rosvo-Roopen varmaan kymmeniä kertoja. Hän oli lahjakas näyttelijä, mutta kyllähän se charmin ydin oli jumalainen ulkomuoto. Pehmeä, naisiin sortuva heikko mies tietysti, mutta se palava katse! Suomen Clark Gable ilman muuta.

Helsingissä kaikki tiesivät, että Tauno Suuren kantapaikka oli Elite-ravintola Töölössä. Ei sinne hänen takiaan monikaan mennyt, se oli ja on yhä suosittu ravintola muutenkin. Mutta siellä hänet saattoi nähdä kantapöydässään. 1970-luvulla hän oli jo vanha mies, mutta se sytyttävä katse hänellä oli elämänsä loppuun asti. Sen voi nähdä hänestä kertovissa dokumenteissakin.

"Ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän oli polvillaan edessäni ja lauloi minulle serenadin."

Talvella 1978 olin Elitessä isomman seurueen kanssa, meitä oli monta pariskuntaa. Ravintola oli täynnä, puheensorina melkoinen. Yhtäkkiä kuulen, että takana joku mies kysyy jotain poikaystävältäni, tulevalta mieheltäni. Käännyn. Se on Tauno Palo. Ja ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän on polvillaan edessäni ja laulaa minulle  serenadin.

Olin niin häkeltynyt, ettei mieleeni jäänyt, mitä hän lauloi, eikä sekään, miten ympärilläni siihen reagoitiin.

Olin tietysti otettu, että suuri idolini on siinä polvillaan edessäni, mutta vähän kiusaantunutkin tästä odottamattomasta huomiosta. Miksi minä? No, olihan minulla silloin pitkä vaalea tukka...

Nyt muistelen tapahtumaa tietysti suurella lämmöllä. Hauskinta on, että 89-vuotias äitini pyytää vieläkin aina silloin tällöin, että kerro taas se, kun Tauno Palo lauloi sinulle."


Muisto on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2014.