Timo Huupponen pitää poroista enemmän kuin vaimonsa islanninhevosista. Siksi hän päätti kokeilla, miten kävisi porojen pito uusmaalaisen omakotitalon pihalla.

Jos Lappiin ei pääse muuttamaan, se pitää jotenkin saada omalle pihalle. Niin ajatteli vihtiläinen Timo Huupponen joitakin aikoja sitten.

– Rakastuin Lappiin jo pikkupoikana, kun kävimme siellä vaeltamassa ja kalaretkillä, Timo kertoo.

Hän on moneen otteeseen vuosien varrella pohtinut Lappiin muuttoa, mutta vaimon islanninhevosyritys pitää perheen vahvasti Vihdissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Siksi piti keksiä jotain lappilaista tänne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jätesäkeittäin jäkälää

Viime talvena Timo ja hänen vaimonsa Heidi istuutuivat miettimään, mistä Timo oikeastaan pitää. Vaimon hevosharrastus on laajentunut vuosien varrella vaellusyritykseksi, mutta se ei ole Timon juttu.

– Olen yrittänyt tykästyä hevosiin, mutta en vain ole tarpeeksi innostunut.

Keskustelussa päätettiin, että Timo tuo Lapista pari poroa ensi alkuun kotipihalle. Ne voisivat sopia myös Heidin pyörittämän vaellustallin ohjelmaan.

– Jo aiemmin Timo oli saanut rakennettua  Lapin-ikävässään tuon kodan tuonne aitaukseen, joten maisemointi oli aloitettu hyvissä ajoin, Heidi hymähtää.

Kesälomallaan Huupposet suuntaavat aina pohjoiseen. Niin viime kesänäkin. Nyt matkalla oli uudenlainen tarkoitus, piti löytää sopivat porot, joilla aloittaa. Ne löytyivät pohjoissuomalaiselta tilalta, kaksi poronvasaa, jotka siirrettiin marraskuussa Vihtiin.

– Porojen kuljettamisessa on aina riskinsä, ne ovat hyvin herkkiä eläimiä. Pidimme pari päivää pihapiirin ihan hiljaisena, jotta ne saivat tutustua uuteen elinpiiriinsä.

Lapin rauha takapihalla

Huupposten naapurusto on ottanut porot innolla vastaan. Pihalle on ilmestynyt jätesäkeissä jäkälää jo ennen kuin porot olivat edes saapuneet.

– Olemme olleet kaikin puolin yllättyneitä, miten hyvin ne sopeutuivat tänne.

Entä tulevaisuus?

Timolla on suunnitelmissa jopa vähän kouluttaa poroja. Ainakin niin, että ne saisi reen eteen pienille retkille.

–  Ehkä tämä on nyt pieni pala Lappia, jonka tänne olemme rakentaneet. Kun poroja syöttelee ja juo nokipannukahvia kodassa, kiireet unohtuvat. Eikö siinäkin piile usein juuri Lapin taika? Heidi miettii.

Timo on samaa mieltä. Tästä on hyvä jatkaa oman Lapin kanssa.

– Jos tuohon vielä tunturin kasaisi ja hyvän lohijoen, niin sitten alkaisi olla täydellistä, Timo nauraa.

Heidi ja Timon Kotitalli Hersir sijaitsee Vihdin Selkissä, www.kotitallihersir.net

Sisältö jatkuu mainoksen alla