Vertaistuki syöpäpotilaalle suuri voimavara. Tämän sai kokea myös Hannu Tavio ystävänsä Riki Sorsan, tämän musiikin ja valoisan elämänasenteen avulla. – Positiivisuudellaan Riki voitti kuolemalta monta hyvää vuotta, Tavio uskoo.

Eläkkeellä oleva Suomen Eturauhassyöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Hannu Tavio ja Riki Sorsa olivat golfkavereita ja ystäviä vuosikymmenten ajan. He myös esiintyivät julkisesti yhdessä syöpäpotilaina, muun muassa ET:n haastattelussa vuonna 2012.

– Riki oli alusta saakka hyvin avoin syöpään sairastumisasian kanssa, Tavio muistelee.

ET:n haastattelun jälkeen miehet tapasivat satunnaisesti. Kun Hannu Tavio joulun alla 2014 huomasi ilmoituksen Rikin konsertista, hän päätti mennä sinne.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tunsin tarvetta saada vertaisen jakamaa voimaa, joka auttaa eteenpäin arjen keskellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ilmassa oli vahvaa latausta.  Yleisössä oli luultavasti Rikin pitkäaikaisia faneja, joille laulut eivät ehkä olleet vain musiikkia vaan ilmensivät myös kunnioittavaa selviytymistarinaa.

Muuttohaukan ja muutaman muun klassikkonsa jälkeen Riki lauloi Elän niin kuin haaveilin, kappaleen, jonka levyttäminen oli häneltä lähes lääketieteellinen ihme. Laulussa sanotaan: ”Elän täydesti juuri nyt/ja saan olla maan päällä hetken./ Minut kaipuuni tänne toi/mistä haaveilin, sen myös sain”.

– Kyyneleet tulivat silmiini, kun ymmärsin miten Riki jakoi kokemuksistaan voimaa ihmisille myös silloin, kun ei diagnoosistaan ja syövästä puhunutkaan, Hannu Tavio muistelee.

– Hyvässä mielessä luonnonlapsena hän ymmärsi, että myös kuolema kuuluu elämään.

Riki suunnitteli vielä kiertuetta

Syksyllä 2015 tuli julkisuuteen tieto, että Riki oli sairastunut keuhkosyöpään.

– Usko tulevaan oli varmasti tallella. Myöhemmin kuulin, että hän on saamassa sytostaattihoitoja. Tuntui, että sieltä vielä kuullaan hyviä viestejä, Hannu Tavio kertoo.

Helmikuussa tänä vuonna Riki soitti ystävälleen Hannulle ja kyseli kanavia viedä eteenpäin tekemäänsä videota, jossa hän varoittaa erityisesti nuoria tupakanpolton vaaroista.

–Tämä projekti, jos joku kertoi Rikin vahvasta tulevaisuudenuskosta ja omaksumastaan tavasta saada voimia vertaistuen jakamisesta myös tiukoissa paikoissa, Hannu Tavio sanoo.

Videossa näkyi kuinka hoidot olivat vieneet Rikiltä hiukset ja laihtuminen oli muovannut kasvonpiirteitä.

– Silti elämänhalu oli yhä aistittavissa. Hoidot olivat edenneet suunnitelmien mukaan ja leikkaus oli suunnitteilla. Esiintymiskiertuettakin Riki sovitteli syksyksi ja oli jo varoittanut pianistiaan tästä.

Pääsiäisenä Hannu ja Riki törmäsivät HUSin Syöpäkeskuksessa.

– Näin Rikin tulevan vaimonsa kanssa vastaanottotilojen puolelta, pipo korvilla ja totisin ilmein. Tervehdyksen jälkeen hän sanoi vakavalla äänellä, että ”kuule nyt minulla on huonoja uutisia”. Keuhkoissa oleva syöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä kahteen paikkaan ja suunniteltu leikkaus on peruttu. Nieleskellen saatoin vain sanoa heille yhden sanan: Voimia.

– Vaikka Riki Sorsa on nyt poissa, olen varma, että hänen iloinen ja nöyrä ja tosiasiat tunnustava viestinsä elää lukemattomissa perheissä ja kodeissa, joissa taistellaan ja toivutaan syövästä, Hannu Tavio sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla