Kaupallinen yhteistyö

Kaihi on normaali vanhenemiseen liittyvä silmäsairaus, joka tulee meistä jokaiselle. Vastoin vanhentunutta uskomusta kaihi voidaan leikata heti, kun oireet alkavat haitata normaalia elämää.

Kaihi on normaali vanhenemiseen kuuluva ilmiö, johon tarvitaan leikkaushoitoa. Yleisimmin kaihi leikataan 60–80-vuotiaalta henkilöltä. Pelkästään Suomessa tehdään vuosittain 55 000 kaihileikkausta.

Terveystalon silmätautien ylilääkäri Tiina Leivon mukaan kaihileikkausten määrä tulee nousemaan tulevaisuudessa entisestään. ”Ikääntyvien määrä kasvaa, mutta ihmiset haluavat myös panostaa elämänlaatuun. Ei haluta odottaa, että näkö huononee entisestään. Esimerkiksi autoa ajaessa ja monissa harrastuksissa, kuten golfissa, on tärkeää nähdä hyvin.”

Kaihileikkauksen suosiota selittää myös sen vaivattomuus. Päiväkirurgisena toimenpiteenä tehtävä leikkaus on kivuton ja turvallinen. Puolisen tuntia kestävä operaatio tehdään paikallispuudutuksessa. Leikkauksessa silmästä poistetaan samentunut linssi, ja se korvataan uudella, muovisella linssillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Useimmiten potilaalta voidaan leikata molemmat silmät samalla kerralla. Leikkauksen jälkeen potilas käyttää silmätippoja noin kuukauden ajan. Sairasloman tarve riippuu siitä, minkälaista työtä potilas tekee. Tavallisesti määrätään noin kahden viikon pituinen sairasloma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Aikaisemmin puhuttiin, että kaihia olisi hyvä kypsytellä ennen leikkausta. Tämä on vanhentunutta tietoa", Leivo sanoo.

"Kaihi on järkevää leikata heti, kun se alkaa häiritä elämää. Leikkaustekniikat ovat kehittyneet, ja kyseessä on hyvin vähäriskinen leikkaus, joka parantaa elämänlaatua.”

Suomalaisista noin 60 % käyttää silmälaseja. Jos toiveena on elämä ilman laseja, voidaan kaihileikkaus tehdä toisinaan myös etukäteen. ”Tämä tarkoittaa sitä, että silmän linssi ei ole vielä sumentunut tai se on sumentunut vain vähän. Tällöin puhutaan linssi- eli ikänäköleikkauksesta”, Leivo selittää.

Linssileikkaukseen voi siis hakeutua myös sellainen, jolla ei vielä ole varsinaisia kaihin oireita, mutta joka haluaa päästä eroon silmälaseista.

Linssileikkaus voidaan tehdä yli 45-vuotiaille. Sen avulla potilas voi vapautua laseista kokonaan tai osittain. Leikkauksen läpikäyneen ei tarvitse mennä enää myöhemmin kaihileikkaukseen, sillä samalla leikkauksella hoituu myös kaihi. Leikkaustekniikka on täysin sama sekä linssi- että kaihileikkauksessa, mutta linssileikkauksessa käytetään useammin erikoislinssejä. 

Jos näkö tuntuu jatkuvasti sumealta ja hämärässä näkeminen on vaikeaa, kannattaa varata aika silmälääkärille. Kaihin aiheuttaman näön heikkenemisen vuoksi päivittäiset askareet, kuten autolla ajaminen ja lukeminen, vaikeutuvat. Myös häikäistyminen kielii usein kaihista; pimeällä autoa ajaessa voi tulla vaikeaksi sietää vastaantulevien ajoneuvojen valoja.

Jos näössä huomaa ongelmia, ei kannata jäädä odottelemaan oireiden pahenemista vaan hakeutua heti silmälääkäriin.

Kaihi havaitaan mikroskooppitutkimuksella. Kaihin etenemistä voi jossain määrin hidastaa terveillä elintavoilla ja aurinkolasien käytöllä. Ainut hoitokeino on uuden linssin asettaminen leikkauksessa.

”Kaihileikkauksen luullaan usein olevan kalliimpi kuin se todellisuudessa on. Käytännössä voi ajatella, että kun leikkaukseen panostaa suurin piirtein yhden etelänloman verran, saa ongelman hoidettua pois päiväjärjestyksestä”, Leivo kertoo. ”Kannattaa myös huomioida, että leikkauksen jälkeen säästyy myös se kustannus, mikä menee lasien vaihtoon muutaman vuoden välein. Leikkauksen jälkeen ei yleensä enää ole samalla tavalla tarvetta vaihtaa laseja.”

 

Lue lisää kaihileikkauksesta täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla