Kuin mummolan mollamaija – halittavan suloinen. Mollan ja pikkuiset vaatteet teet sukkelasti kankaiden ja lankojen lopuista.

Tarvikkeet: n. 30 cm collegekangasta, täytevanua, ompelulankaa, vaaleanruskeaa villalankaa hiuksiin, silmiin ja suuhun vähän helmilankaa tai muliinilankaa. Teräväkärkinen neula.

Tee näin

1. Suurenna kaavat sopivaan kokoon. Tässä valmiin nuken koko pituus on noin 45 cm ja vartalo-osan 18 cm.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Lisää kaavojen reunoille 1 cm:n saumavarat ja leikkaa kaksinkertaiselta kankaalta 1 x vartalo, 1 x pää, 2 x käsi ja 2 x jalka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Laita kappaleet op:t vastakkain ja ompele ne yhteen kapealla tihe-
­ällä siksakilla tai trikoo-ompeleella. Jätä avoimiksi kaulan kohta päästä
ja vartalosta sekä jalkojen ja käsien yläreunat. Kavenna saumavarojen
leveydeksi ½ cm.

4. Käännä kappaleet oikeinpäin. Täytä kukin kappale napakasti vanulla.

5. Ompele pää ja vartalo kaulasta yhteen käsin, kaksinkertaisella ompelulangalla, taita saumavarat nuken sisälle. Ompele samoin jalat vierekkäin vartalon alareunaan ja kädet sivuille.

6. Leikkaa villalangasta noin 35 cm pitkiä lankoja hiuksiin. Ompele ne keskikohdasta pään keskelle, aloittaen 4 cm:n päästä niskasta, ja etene keskelle eteen. Ompele parsinneulalla ja hiusten langalla hiukset pieninä, noin 10 langan nippuina. Kiinnitä muutamalla pistolla kummallekin korvalliselle. Solmi nauhasta rusetit ja ompele parilla pistolla kiinni.

7. Ompele silmät laakapistoin säteittäin harmaalla helmilangalla ja suu pienin ketjupistoin vaaleanpunaisella helmilangalla.

Mekko

Tarvikkeet

  • 20 cm ruudullista puuvillakangasta tai vanha miesten paita ja helmaan8 cm:n kaitale kukallista kangasta
  • 3 nappia tai nepparia tai vanhan paidan napitus

Ompele mekko suoralla koneompeleella ja siksakkaa saumanvarat sitä mukaa yhteen.

Tee näin

1. Jäljennä mekon yläosan kaava. Lisää kaikille reunoille vajaan 1 cm:n saumavarat.

2. Leikkaa yläosan kaavalla etukappale, jaa kaava kahtia keskeltä edestä
ja leikkaa puolikkaalla kaavalla 2 takakappaletta (käytä valmiin paidan napitusta takareunoissa tai lisää 2 cm takareunoihin napitusta varten). Leikkaa helmaa varten 19 x 85 cm:n kappale. Leikkaa 8 x 85 cm:n helmakaitale eri­värisestä kankaasta.

3. Ompele yläosan olkasaumat oikeat puolet vastakkain. Ompele pääntien ja kädenteiden reunaan kapea siksak ja taita pääntieltä ja kädenteiltä kapea päärme nurjalle. Ompele päärmeet.

4. Ompele helmaosan yläreunaan poimulangat ja kiristä langoista helma yläosan pituiseksi. Ompele helma yläosan alareunaan, poista näkyvät poimulangat. Ompele kukkakaitale helmaan.

5. Jos et käytä vanhan paidan napitusta, taita takareunoihin 2 x 1 cm:n päärme nurjalle ja ompele takareunojen päärmeet. Ompele toiseen reunaan

3 nappia ja toiseen reunaan napinlävet tai käytä neppareita.

Villatakki ja sukat

Tarvikkeet

  • 50 g keskipaksua villalankaa, jonka tiheys on 22 s = 10 cm sileää neuletta, esim. Tekstiiliteollisuuden Primavera tai Novitan Wool
  • pitkät puikot ja sukkapuikot nro 3½– 4
  • 2 nappia (tässä Tiimarin kukkanapit)

Villatakki

1. Luo 50 s ja neulo avoimena neuleena 6 krs ainaoikein neuletta (= o oikealla ja o nurjalla). Neulo sitten molemmissa reunoissa koko ajan 3 s ainaoikein ja loput s:t sileää neuletta (= o oikealla ja n nurjalla) kunnes työn pituus on helmasta 7 cm. Napinlä­ven paikka on oikeassa etureunassa
4 cm:n päästä helmasta: neulo 1 s
reunasta, päätä 2 s ja luo 2 s seuraavalla kerroksella tilalle.

2. Jaa työ kolmeen osaan merkkilangoilla: etukappaleilla on 15 s ja takana 20 s. Jätä etukpl:t odottamaan.

3. Neulo kädentien korkeudeksi kainalosta 8 cm ja päätä takakappaleen s:t kerralla.

4. Neulo vasen etukappale: jatka etureunassa 3 s ainaoikein ja neulo loput sileää, jatka näin 6 cm. Päätä etureunasta pääntietä varten 4 s, sitten 2 x 1 s, olalle jää 9 s. Neulo kappale takakappaleen pituiseksi. Laita merkit 2 napille, alin 4 cm helmasta ja toinen tästä 5 cm ylöspäin.

5. Neulo oikea etukappale samoin mutta peilikuvaksi, ja neulo toinen napinläpi merkin kohdalle.

6. Ompele olkasaumat ja poimi kädentien ympäriltä sukkapuikoille 34 s.
7. Neulo hiha sileää neuletta pyörönä sukkapuikoilla ja kavenna samalla hihan alla 3 x 2 s = 28 s. Neulo hihan pituudeksi 8 cm ja neulo sitten joustinta * 1 o, 1 n*, toista * – * 3 cm. Päätä s:t. Neulo toinen hiha samoin.

8. Ompele napit ja höyrytä villatakki kostean liinan läpi.

Sukat

Luo sukkapuikoille harmaalla langalla 24 s ja neulo suljettuna 1 krs n ja 4 krs o. Neulo punaisella 1 krs o, harmaalla 2 krs o ja punaisella 5 krs o. Neulo nyt loppusukka punaisella vuorotellen
*1 krs n ja 1 krs o *, toista * – * yhteensä 5 kertaa ja päätä s:t. Ompele pohjasta reunat yhteen.

Valmista toinen sukka samoin.

Ohjeista voit kysyä:

Anne Sneck, 0500 812135, arkisin 9–15


Molla nokosille! Sänkynä on Ikean puuvalmis Duktig-sänky, 15 e, joka maalattiin kertaalleen vaalealla huonekalumaalilla. Lakanat ja peitot on ommeltu erilaisista pienikuviollisista kankaista. Pala vanhaa lakanaa pitseineen viimeistelee isoäidin tyylisen petauksen.

Ompele kaikki kappaleet ja varsinkin napit napakasti kiinni, etteivät ne irtoa lasten leikeissä. Mollalle on kiva pukea vaatteita. Mekossa on napitus selässä ja villatakissakin on kaksi nappia.
 


Ompele kaikki kappaleet oikeat puolet vastakkain 1 cm:n saumanvaralla. Kavenna sitten saumanvarat noin puolen senttimetrin levyisiksi. Pienet terävät ompelusakset ovat kätevät, niitä myyvät käsityöliikkeet.


Pikkuinen villatakki ja sukat neulottiin villalangalla. Tähän voi mainiosti käyttää lankojen loppuja ja neuloa villatakki vaikka iloisen raidalliseksi.

Kaavat

Suurenna kaavat: vartalo 18 cm, koko nukke 45 cm. Ompele kaikki kappaleet oikeat puolet vastakkain 1 cm:n saumavaralla. Kavenna sitten saumavarat noin puolen sentin levyisiksi.

Tuossahan on plussanappi, joten ennen printtaamista voi hyvin itse suurentaa kaavan kaikki osaset ihan näppärästi.

Jos ei ole käsityön harrastaja, on hiukan vaikea ymmärtää tuo vartalon malli, on kuin hame. Mihin kohtaan jalat kiinnitetään? Ohjeen mukaisesti vierekkäin, mutta eikö silloin jää aika hassun näköiseksi vartalo siinä kohdassa. Jos taas ovat etäällä tosistaan, ei sekään ole luonnolsen näköistä. Vartalokaavassa olisi saanut olla merkinnät käsien ja jalkojen kiinnityskohdasta. Eikö pää ja vartalo olisi voinut olla yhtenäinen?
Mistä aloittelija löytäisi helpon kaavan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla