Kuin mummolan mollamaija – halittavan suloinen. Mollan ja pikkuiset vaatteet teet sukkelasti kankaiden ja lankojen lopuista.

Tarvikkeet: n. 30 cm collegekangasta, täytevanua, ompelulankaa, vaaleanruskeaa villalankaa hiuksiin, silmiin ja suuhun vähän helmilankaa tai muliinilankaa. Teräväkärkinen neula.

Tee näin

1. Suurenna kaavat sopivaan kokoon. Tässä valmiin nuken koko pituus on noin 45 cm ja vartalo-osan 18 cm.

2. Lisää kaavojen reunoille 1 cm:n saumavarat ja leikkaa kaksinkertaiselta kankaalta 1 x vartalo, 1 x pää, 2 x käsi ja 2 x jalka.

3. Laita kappaleet op:t vastakkain ja ompele ne yhteen kapealla tihe-
­ällä siksakilla tai trikoo-ompeleella. Jätä avoimiksi kaulan kohta päästä
ja vartalosta sekä jalkojen ja käsien yläreunat. Kavenna saumavarojen
leveydeksi ½ cm.

4. Käännä kappaleet oikeinpäin. Täytä kukin kappale napakasti vanulla.

5. Ompele pää ja vartalo kaulasta yhteen käsin, kaksinkertaisella ompelulangalla, taita saumavarat nuken sisälle. Ompele samoin jalat vierekkäin vartalon alareunaan ja kädet sivuille.

6. Leikkaa villalangasta noin 35 cm pitkiä lankoja hiuksiin. Ompele ne keskikohdasta pään keskelle, aloittaen 4 cm:n päästä niskasta, ja etene keskelle eteen. Ompele parsinneulalla ja hiusten langalla hiukset pieninä, noin 10 langan nippuina. Kiinnitä muutamalla pistolla kummallekin korvalliselle. Solmi nauhasta rusetit ja ompele parilla pistolla kiinni.

7. Ompele silmät laakapistoin säteittäin harmaalla helmilangalla ja suu pienin ketjupistoin vaaleanpunaisella helmilangalla.

Mekko

Tarvikkeet

 • 20 cm ruudullista puuvillakangasta tai vanha miesten paita ja helmaan8 cm:n kaitale kukallista kangasta
 • 3 nappia tai nepparia tai vanhan paidan napitus

Ompele mekko suoralla koneompeleella ja siksakkaa saumanvarat sitä mukaa yhteen.

Tee näin

1. Jäljennä mekon yläosan kaava. Lisää kaikille reunoille vajaan 1 cm:n saumavarat.

2. Leikkaa yläosan kaavalla etukappale, jaa kaava kahtia keskeltä edestä
ja leikkaa puolikkaalla kaavalla 2 takakappaletta (käytä valmiin paidan napitusta takareunoissa tai lisää 2 cm takareunoihin napitusta varten). Leikkaa helmaa varten 19 x 85 cm:n kappale. Leikkaa 8 x 85 cm:n helmakaitale eri­värisestä kankaasta.

3. Ompele yläosan olkasaumat oikeat puolet vastakkain. Ompele pääntien ja kädenteiden reunaan kapea siksak ja taita pääntieltä ja kädenteiltä kapea päärme nurjalle. Ompele päärmeet.

4. Ompele helmaosan yläreunaan poimulangat ja kiristä langoista helma yläosan pituiseksi. Ompele helma yläosan alareunaan, poista näkyvät poimulangat. Ompele kukkakaitale helmaan.

5. Jos et käytä vanhan paidan napitusta, taita takareunoihin 2 x 1 cm:n päärme nurjalle ja ompele takareunojen päärmeet. Ompele toiseen reunaan

3 nappia ja toiseen reunaan napinlävet tai käytä neppareita.

Villatakki ja sukat

Tarvikkeet

 • 50 g keskipaksua villalankaa, jonka tiheys on 22 s = 10 cm sileää neuletta, esim. Tekstiiliteollisuuden Primavera tai Novitan Wool
 • pitkät puikot ja sukkapuikot nro 3½– 4
 • 2 nappia (tässä Tiimarin kukkanapit)

Villatakki

1. Luo 50 s ja neulo avoimena neuleena 6 krs ainaoikein neuletta (= o oikealla ja o nurjalla). Neulo sitten molemmissa reunoissa koko ajan 3 s ainaoikein ja loput s:t sileää neuletta (= o oikealla ja n nurjalla) kunnes työn pituus on helmasta 7 cm. Napinlä­ven paikka on oikeassa etureunassa
4 cm:n päästä helmasta: neulo 1 s
reunasta, päätä 2 s ja luo 2 s seuraavalla kerroksella tilalle.

2. Jaa työ kolmeen osaan merkkilangoilla: etukappaleilla on 15 s ja takana 20 s. Jätä etukpl:t odottamaan.

3. Neulo kädentien korkeudeksi kainalosta 8 cm ja päätä takakappaleen s:t kerralla.

4. Neulo vasen etukappale: jatka etureunassa 3 s ainaoikein ja neulo loput sileää, jatka näin 6 cm. Päätä etureunasta pääntietä varten 4 s, sitten 2 x 1 s, olalle jää 9 s. Neulo kappale takakappaleen pituiseksi. Laita merkit 2 napille, alin 4 cm helmasta ja toinen tästä 5 cm ylöspäin.

5. Neulo oikea etukappale samoin mutta peilikuvaksi, ja neulo toinen napinläpi merkin kohdalle.

6. Ompele olkasaumat ja poimi kädentien ympäriltä sukkapuikoille 34 s.
7. Neulo hiha sileää neuletta pyörönä sukkapuikoilla ja kavenna samalla hihan alla 3 x 2 s = 28 s. Neulo hihan pituudeksi 8 cm ja neulo sitten joustinta * 1 o, 1 n*, toista * – * 3 cm. Päätä s:t. Neulo toinen hiha samoin.

8. Ompele napit ja höyrytä villatakki kostean liinan läpi.

Sukat

Luo sukkapuikoille harmaalla langalla 24 s ja neulo suljettuna 1 krs n ja 4 krs o. Neulo punaisella 1 krs o, harmaalla 2 krs o ja punaisella 5 krs o. Neulo nyt loppusukka punaisella vuorotellen
*1 krs n ja 1 krs o *, toista * – * yhteensä 5 kertaa ja päätä s:t. Ompele pohjasta reunat yhteen.

Valmista toinen sukka samoin.

Ohjeista voit kysyä:

Anne Sneck, 0500 812135, arkisin 9–15

Molla nokosille! Sänkynä on Ikean puuvalmis Duktig-sänky, 15 e, joka maalattiin kertaalleen vaalealla huonekalumaalilla. Lakanat ja peitot on ommeltu erilaisista pienikuviollisista kankaista. Pala vanhaa lakanaa pitseineen viimeistelee isoäidin tyylisen petauksen.

Ompele kaikki kappaleet ja varsinkin napit napakasti kiinni, etteivät ne irtoa lasten leikeissä. Mollalle on kiva pukea vaatteita. Mekossa on napitus selässä ja villatakissakin on kaksi nappia.
 

Ompele kaikki kappaleet oikeat puolet vastakkain 1 cm:n saumanvaralla. Kavenna sitten saumanvarat noin puolen senttimetrin levyisiksi. Pienet terävät ompelusakset ovat kätevät, niitä myyvät käsityöliikkeet.

Pikkuinen villatakki ja sukat neulottiin villalangalla. Tähän voi mainiosti käyttää lankojen loppuja ja neuloa villatakki vaikka iloisen raidalliseksi.

Kaavat

Suurenna kaavat: vartalo 18 cm, koko nukke 45 cm. Ompele kaikki kappaleet oikeat puolet vastakkain 1 cm:n saumavaralla. Kavenna sitten saumavarat noin puolen sentin levyisiksi.

Vierailija

Tee itse klassinen mollamaija

Jos ei ole käsityön harrastaja, on hiukan vaikea ymmärtää tuo vartalon malli, on kuin hame. Mihin kohtaan jalat kiinnitetään? Ohjeen mukaisesti vierekkäin, mutta eikö silloin jää aika hassun näköiseksi vartalo siinä kohdassa. Jos taas ovat etäällä tosistaan, ei sekään ole luonnolsen näköistä. Vartalokaavassa olisi saanut olla merkinnät käsien ja jalkojen kiinnityskohdasta. Eikö pää ja vartalo olisi voinut olla yhtenäinen? Mistä aloittelija löytäisi helpon kaavan?
Lue kommentti

Joulun upeimmat lahjapaketin koristeet syntyvät yksinkertaisista asioista, esimerkiksi sanomalehdistä ja vanhoista tuikkukipoista.

Tuikkutähdet

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • puikko

1. Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinit. Leikkaa reunat kuuteen osaan. Paina kippo litteäksi. Leikkaa reunakappaleet kolmioiksi. Koristele tähti pakottamalla siihen kuvioita puikolla tai virkkuukoukulla painamalla. Pakotus tehdään tähden takapuolelta esim. sanomalehden päällä. Tähden sakaroita voi muotoilla kaareviksi käpertämällä niitä puikon avulla. Alumiinia voi myös maalata esimerkiksi spraymaaleilla. Tähden keskustaan voi kiinnittää myös kuvia.
2. Lahjapaketteihin ja kortteihin tähdet on kätevä kiinnittää kohotarroilla. Ripustettavina koristeina sakaraan saa helposti reiän ripustuslangalle napauttamalla naula vasaralla sakaran kärjen läpi.

 

 

Tuikkulehtiköynnös

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • vasara
 • ohut naula
 • puikko
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit
 • helmiä

Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinin jämät. Tee lehti vetämällä kippoa sormilla reunoista eri suuntiin niin, että reunat asettuvat vastakkain. Litistä kippo ja naputtele vasaralla litteäksi esim. lehtipinon päällä. Tee lehden toiseen päähän pieni reikä muutaman mm:n päähän kärjestä napauttamalla naula vasaralla lehden läpi.
Tee reilusti lehtiä valmiiksi. Pujota lehdet metallilankaan. Jos haluat helmiä lehtien väliin, pujota ne tässä vaiheessa metallilankaan lehtien väliin. Kiinnitä lehti tekemällä pari kierrettä metallilankaan lehden tyveen niin, että lehti kiinnittyy napakasti. Muotoile lehti taittamalla sitä hieman kannasta ja käpristämällä lehden kärkeä. Kiinnitä helmet yhdellä metallilangan kierteellä. Kiinnitä näin kaikki lehdet ja helmet haluamillesi etäisyyksille toisistaan. Lehtiköynnöstä voit muotoilla haluamaasi muotoon. Tee lehtiköynnöksestä kranssi tai käytä pitkinä pöytäkoristeköynnöksinä.

 

 

Käpykranssipaketti

 • laatikko
 • vanhoja kirjojen ja nuottien sivuja
 • kapeaa satiininauhaa
 • lehtikuusen käpyjä
 • puikkoliimaa, kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Pakkaa lahja sopivan kokoiseen laatikkoon. Päällystä laatikko repimällä kirjojen ja nuottien sivuista eri kokoisia ja muotoisia palasia ja liimaa palaset laatikon päälle puikkoliimalla. Asettele palaset eri suuntiin, niin saat elävän pinnan. Vinkki: voit kellastuttaa valkoisia kirjansivuja maalaamalla ne kahvilla tai teellä.
2. Kiedo kapeaa satiininauhaa kahteen kertaan paketin ympäri molemmissa suunnissa. Solmi nauhan päät paketin takana yhteen.
Asettele kävyt pieneksi ympyräksi nauhojen risteämiskohdan päälle. Kiinnitä kävyt kuumaliimalla pakettiin.

 

 

Pyöreä kuivahedelmäkoristeinen paketti

 • pyöreä rasia
 • voimapaperia
 • säkkikangasnauhaa
 • kuivattuja omenan ja mandariinin siivuja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Mittaa ensin pakattavan rasian ympärys, korkeus ja halkaisija. Leikkaa voimapaperista kappale, jonka leveys on rasian ympärys + 2 cm ja korkeus rasian korkeus + halkaisija.

2. Aseta lahja rasiaan. Kääri paperi rasian ympärille niin, että rasia on yläalasuunnassa paperin keskellä, kiinnitä rasian sivun kohdalta teipillä.

3. Ala laskostaa paperia rasian päällä niin, että teet laskokset rasian reunasta kohtisuoraan rasian keskikohtaa kohden. Kiinnitä lopuksi laskosten päät teipillä rasian keskellä. Laskosta samoin rasian pohjapuoli.

4. Kiedo paketin ympärille säkkikangasnauha, kiinnitä nauhan päät toisiinsa paketin alapuolella kuumaliimalla. Sommittele nauhan päälle rivi kuivatuista hedelmänsiivuista ja kiinnitä ne kuumaliimalla.

 

Tee omat kuivahedelmäkoristeet

Kuivaa hedelmänsiivuja koristeiksi paketteihin. Leikkaa hedelmät ohuiksi siivuiksi ja anna kuivua esim. leivinpaperin päällä. Kuivumista voi nopeuttaa viemällä kuivattavat hedelmänsiivut saunan jälkilämpöön tai matalassa lämpötilassa uunissa.   

 

Sanomalehtiruusuke

 • sanomalehtipaperia
 • nitoja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Leikkaa sanomalehtipaperista 40 kpl noin 40 cm x 2 cm suikaleita.

2. Aseta suikaleet kahteen 20 kpl:n nippuun ja nido niput keskeltä kiinni.

3. Käperrä suikaleita saksen tai veitsen terällä kevyesti vetäen. Kiharra suikaleita ylä- ja alapuolelta sekä terä vinossa, jolloin saat erisuuntiin rullautuvia suikaleita.

4. Aseta niput ristikkäin päällekkäin, nido tai sido narulla kiinni keskiosistaan. Aseta ruusuke paketin päälle ja kiinnitä kuumaliimalla.

Vinkki: Tee erikokoisia ruusukkeita eri mittaisista ja eri määristä suikaleita. Aikakauslehdistä saat värikkäitä ruusukkeita.


Havuköynnös paketin koristeeksi

 

 • havuja
 • suora oksa
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit

 

1. Leikkaa havuista 10 cm pituisia latvuksia ja sidontalangasta 30 cm mittaisia pätkiä.

2. Sido jokaisen nippuun muutama leikattu havu kiertäen sidontalangan toista päätä muutaman kerran napakasti havunipun tyvien ympärille, jätä langan toinen pää nipun oksaan sitomista varten.

3. Aloita havunippujen sitominen oksan molemmista päistä keskikohtaa kohden. Aseta molemmissa päissä ensimmäinen havunippu oksan suuntaisesti nipun sidottu pää oksan keskikohtaa kohden, sido nipun tyviosa kiertämällä sidontalangan toinen pää oksan ympärille.

4. Jatka sitomista sitomalla havunippuja vuorotellen oksan molemmin puolin ja oksan päälle sen suuntaisesti. Etene sitomalla havunippuja niin, että uusi havunippu peittää aina edellisen sidontakohdan, kunnes olet sitonut havuja koristeen keskiosaan asti. Sido viimeiset niput oksaan nähden kohtisuoraan nipun latvat ylös- ja alaspäin.

5. Koristele havuköynnös vaikka paperimassasta tehdyllä sydämellä.

Vinkki:  Samalla tekniikalla voit tehdä pitkän havuköynnöksen sitomalla havut esimerkiksi köyteen tai haluttuun muotoon sidottuihin pajunoksiin. Köynnöksessä havut voi sitoa myös köyden tai oksien ympäri, jolloin köynnöksestä tulee poikkileikkaukseltaan pyöreä.

 

Paketin voi koristella yksinkertaisesti myös esimerkiksi kakkupaperilla ja ja kanelitangolla. Mielikuvitus vauhtiin vaan!

 

Upeat mallityöt ja ohjeet on tehnyt Saija Flinkkilä.

 

Sujauta joulukortit kätevään korttitaskuun, jossa voit myös säilöä korttiaarteet ensi vuoteen. Tämä ohje ei vaadi ompelukonetta! 

Tarvitset

 • paksua askarteluhuopaa 42 x 42 cm
 • punaista virkkaus- tai helmilankaa
 • parsinneulan
 • 120 cm punaista nauhaa
 • sakset

Koristetikkaus ja pohjasauma ommellaan käsin napinläpipistoin. Yhdestä huopaneliöstä saa kaksi korttitaskua.

Tee näin

 1. Leikkaa 42 x 42 cm:n neliö kahdeksi kolmioksi. Jaa pitkä sivu kolmeen yhtä pitkään osaan, laita merkit. Taita tasku merkkien mukaan. Päällekkäin menevän osan pituus on tässä 13 cm.

 2. Ompele napinläpipistoja kuvan mukaisesti kolmion päälle taittuvan osan reunaan 13 cm:n matkalta. Taita tasku valmiiksi. Kiinnitä päälliosa parilla pistolla alle taittuvaan osaan ja päätä lanka nurjalle. 

 3. Neulaa pohja nuppineuloilla yhteen. Ompele pohjasauma napinläpipistoin kaikkien kerrosten läpi. Leikkaa yläkolmioon aukko ripustusnauhalle. Pujota nauhaa aukosta ja solmi tai ripusta korttitasku paikoilleen. 

Valmista!