6 kg pieniä avomaankurkkuja Liemi9 l vettä 5 dl karkeaa merisuolaa 3 dl väkiviinaetikkaa Lisäksi hapanleipää, juureen leivottua mustaherukanlehtiä kruunutilliä piparjuurta valkosipulia kokonaisia valko- ja mustapippureita sinapinsiemeniä (suuri kannellinen astia)

1. Pese kurkut hyvin juuresharjalla. Liota kurkkuja ämpärissä, raikkaassa vedessä, kuutisen tuntia. Kaada vesi pois.

2. Pistele pieniä kurkkuja pari kolme kertaa ympäriinsä esimerkiksi kalan fileointiin tarkoitetulla piikillä.

3. Pese ämpäri tiskikoneessa kuumalla pesuohjelmalla.

4. Valmista liemi. Kiehauta vesi ja lisää suola. Kaada joukkoon etikka, jäähdytä.

5. Laita ämpärin pohjalle hapanleipäviipale ja kourallinen puhtaita herukanlehtiä. Peitä pohja ensin kurkkukerroksella ja lisää päälle kruunutilliä, piparjuuresta leikattuja lastuja, valkosipulin lohkoja, pippureita ja sinapin-siemeniä.

6. Jatka samaan tapaan kerros kerrokselta. Päällimmäiseksi jää tilliä ja herukanlehtiä.

7. Kaada jäähtynyt liemi kurkkujen joukkoon. Laita päälle kevyt paino, esimerkiksi lautanen, jotta kurkut pysyvät liemen peitossa.

8. Pidä astiaa huoneenlämmössä tiskipöydällä 3–4 vuorokautta. Anna kurkkujen käydä rauhassa. Liemi alkaa kuplia ja vaahdota. Älä säikähdä, vaikka liemi kuplisi vähän pöydälle. Kun kupliminen on loppunut, tarkista, että liemi peittää kurkut. Lisää lientä tarvittaessa.

9. Sulje kansi tiiviisti ja nosta ämpäri 5–7 asteen lämpöön, esimerkiksi kylmäkellariin.

Vinkki: Venäläiset kurkut tekeytyvät jouluun mennessä ja säilyvät seuraavaan satokauteen.

Vierailija

Venäläiset hapatetut kurkut

Lainaus: Sain venäläiseltä tuttavaltani kurkkujen reseptin. Siinä on liikaa suolaa, eli 10%. Laitan lasipurkin pohjalle leipäjuurta tai hiivatonta ruisleipää. Sitten tilliä varsineen ja kukintoineen sekä mustaherukan tai tammen lehtiä. Kirsikan lehtiäkin joku käyttää. Seuraavaksi ladon kurkut joko lohkoina tai kokonaisina, jos ne ovat pieniä, Valkosipulin kynsiä lisään jokaiseen kerrokseen. Piparjuurilastuja lisään hieman, ruokalusikallisen, se torjuu hometta sekä ripottelen mukaan...
Lue kommentti

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.