6 kg pieniä avomaankurkkuja Liemi9 l vettä 5 dl karkeaa merisuolaa 3 dl väkiviinaetikkaa Lisäksi hapanleipää, juureen leivottua mustaherukanlehtiä kruunutilliä piparjuurta valkosipulia kokonaisia valko- ja mustapippureita sinapinsiemeniä (suuri kannellinen astia)

1. Pese kurkut hyvin juuresharjalla. Liota kurkkuja ämpärissä, raikkaassa vedessä, kuutisen tuntia. Kaada vesi pois.

2. Pistele pieniä kurkkuja pari kolme kertaa ympäriinsä esimerkiksi kalan fileointiin tarkoitetulla piikillä.

3. Pese ämpäri tiskikoneessa kuumalla pesuohjelmalla.

4. Valmista liemi. Kiehauta vesi ja lisää suola. Kaada joukkoon etikka, jäähdytä.

5. Laita ämpärin pohjalle hapanleipäviipale ja kourallinen puhtaita herukanlehtiä. Peitä pohja ensin kurkkukerroksella ja lisää päälle kruunutilliä, piparjuuresta leikattuja lastuja, valkosipulin lohkoja, pippureita ja sinapin-siemeniä.

6. Jatka samaan tapaan kerros kerrokselta. Päällimmäiseksi jää tilliä ja herukanlehtiä.

7. Kaada jäähtynyt liemi kurkkujen joukkoon. Laita päälle kevyt paino, esimerkiksi lautanen, jotta kurkut pysyvät liemen peitossa.

8. Pidä astiaa huoneenlämmössä tiskipöydällä 3–4 vuorokautta. Anna kurkkujen käydä rauhassa. Liemi alkaa kuplia ja vaahdota. Älä säikähdä, vaikka liemi kuplisi vähän pöydälle. Kun kupliminen on loppunut, tarkista, että liemi peittää kurkut. Lisää lientä tarvittaessa.

9. Sulje kansi tiiviisti ja nosta ämpäri 5–7 asteen lämpöön, esimerkiksi kylmäkellariin.

Vinkki: Venäläiset kurkut tekeytyvät jouluun mennessä ja säilyvät seuraavaan satokauteen.

Venäläiset hapatetut kurkut

Lainaus: Sain venäläiseltä tuttavaltani kurkkujen reseptin. Siinä on liikaa suolaa, eli 10%. Laitan lasipurkin pohjalle leipäjuurta tai hiivatonta ruisleipää. Sitten tilliä varsineen ja kukintoineen sekä mustaherukan tai tammen lehtiä. Kirsikan lehtiäkin joku käyttää. Seuraavaksi ladon kurkut joko lohkoina tai kokonaisina, jos ne ovat pieniä, Valkosipulin kynsiä lisään jokaiseen kerrokseen. Piparjuurilastuja lisään hieman, ruokalusikallisen, se torjuu hometta sekä ripottelen mukaan...
Lue kommentti