6 kg pieniä avomaankurkkuja Liemi9 l vettä 5 dl karkeaa merisuolaa 3 dl väkiviinaetikkaa Lisäksi hapanleipää, juureen leivottua mustaherukanlehtiä kruunutilliä piparjuurta valkosipulia kokonaisia valko- ja mustapippureita sinapinsiemeniä (suuri kannellinen astia)

1. Pese kurkut hyvin juuresharjalla. Liota kurkkuja ämpärissä, raikkaassa vedessä, kuutisen tuntia. Kaada vesi pois.

2. Pistele pieniä kurkkuja pari kolme kertaa ympäriinsä esimerkiksi kalan fileointiin tarkoitetulla piikillä.

3. Pese ämpäri tiskikoneessa kuumalla pesuohjelmalla.

4. Valmista liemi. Kiehauta vesi ja lisää suola. Kaada joukkoon etikka, jäähdytä.

5. Laita ämpärin pohjalle hapanleipäviipale ja kourallinen puhtaita herukanlehtiä. Peitä pohja ensin kurkkukerroksella ja lisää päälle kruunutilliä, piparjuuresta leikattuja lastuja, valkosipulin lohkoja, pippureita ja sinapin-siemeniä.

6. Jatka samaan tapaan kerros kerrokselta. Päällimmäiseksi jää tilliä ja herukanlehtiä.

7. Kaada jäähtynyt liemi kurkkujen joukkoon. Laita päälle kevyt paino, esimerkiksi lautanen, jotta kurkut pysyvät liemen peitossa.

8. Pidä astiaa huoneenlämmössä tiskipöydällä 3–4 vuorokautta. Anna kurkkujen käydä rauhassa. Liemi alkaa kuplia ja vaahdota. Älä säikähdä, vaikka liemi kuplisi vähän pöydälle. Kun kupliminen on loppunut, tarkista, että liemi peittää kurkut. Lisää lientä tarvittaessa.

9. Sulje kansi tiiviisti ja nosta ämpäri 5–7 asteen lämpöön, esimerkiksi kylmäkellariin.

Vinkki: Venäläiset kurkut tekeytyvät jouluun mennessä ja säilyvät seuraavaan satokauteen.

Vierailija

Venäläiset hapatetut kurkut

Lainaus: Sain venäläiseltä tuttavaltani kurkkujen reseptin. Siinä on liikaa suolaa, eli 10%. Laitan lasipurkin pohjalle leipäjuurta tai hiivatonta ruisleipää. Sitten tilliä varsineen ja kukintoineen sekä mustaherukan tai tammen lehtiä. Kirsikan lehtiäkin joku käyttää. Seuraavaksi ladon kurkut joko lohkoina tai kokonaisina, jos ne ovat pieniä, Valkosipulin kynsiä lisään jokaiseen kerrokseen. Piparjuurilastuja lisään hieman, ruokalusikallisen, se torjuu hometta sekä ripottelen mukaan...
Lue kommentti

Uudet perunat ja kapriksilla ryyditetty voikastike. Voi miten hyvää!

Huom! Resepti on mitoitettu yhdelle tai kahdelle ihmisille. 

Siikaa ja voikastiketta

1–2 annosta

  • 1–2 pientä siikaa
  • voita paistamiseen
  • valkopippuria myllystä
  • suolaa

Voikastike

  • 1 kananmuna
  • 50 g voita
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl sinappia
  • ½ rkl kapriksen lientä
  • 1 rkl kapriksia
  • ½ dl tilliä silputtuna
  • ½ dl ruohosipulia silputtuna
  • 1/4 tl valkopippuria myllystä
  • 1/4 tl suolaa

Lisäksi

  • uusia perunoita
  1. Suomusta kalat ja poista päät ja sisälmykset. Leikkaa terävällä veitsellä kalojen kylkiin muutama viilto. Huuhtele kalat nopeasti kylmällä vedellä.
  2. Keitä kastiketta varten kananmuna kostean kovaksi 8 minuutin ajan.
  3. Paista siiat molemmin puolin voissa kypsäksi. Kalojen koko vaikuttaa paistoaikaan. Kala on kypsää, kun liha on muuttunut läpikuultavasta valkoiseksi. Rouhi kalojen pintaan valkopippuria ja suolaa.
  4. Valmista kastike. Kuori ja lohko tai paloittele muna. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon vesi, sinappi ja kapriksen liemi. Silppua tilli ja ruohosipuli. Lisää yrtit, valkopippuri ja suola kastikkeeseen. Jos kuutioit munan, lisää se kastikkeeseen tai tarjoa lohkot erikseen lautasella.
  5. Tarjoa siika ja voikastike keitettyjen uusien perunoiden kanssa.

Grillatun maissin päälle ripotellaan maistuvia lisukkeita. Valitsetkot jalapenon, paprikan vai sitruunan makuisen ripotteen?

Grillattu maissi ripotteilla

ripoteannokset 4 maissille

  1. Kuori maisseista lehdet. Grillaa 10 minuuttia ja lisää ripotteet.

Jalapenoripote

  • 2 tuoretta japenoa
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1 dl cheddarjuustoa raasteena
  • 2 dl maissilastuja
  1. Leikkaa jalapenot renkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna persilja. Raasta juusto ja murskaa maissilastut. Yhdistä ainekset.
  2. Levitä ripote grillattujen maissien päälle.
  3. Grillaa maisseja vielä 5 minuuttia folioon kiedottuna.

Paprika-pekoniripote

  • 100 g pekonikuutioita
  • 1 punainen paprika
  • 1 dl kivettömiä oliiveja
  • 100 g maustamatonta
  • tuorejuustoa
  • 1 tl savustettua paprikajauhetta
  1. Ruskista pekonit paistinpannussa. Halkaise paprika, poista kota ja kuutioi hedelmä. Hienonna oliivit.
  2. Levitä grillattujen maissien pinnalle tuorejuustoa, pekonitäytettä ja ripaus savustettua paprikajauhetta.
  3. Grillaa maisseja vielä 5 minuuttia folioon kiedottuna.

Sitruunaripote

  • 1 luomusitruuna
  • 0,75 dl ruohosipulia hienonnettuna
  • 75 g notkeaa voita
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 4 rkl sipulirouhetta
  1. Pese sitruuna ja raasta kuori. Hienonna ruohosipuli.
  2. Sekoita ainekset pehmeän voin joukkoon. Mausta seos mustapippurilla.
  3. Levitä maustevoita grillattujen maissien päälle. Ripottele pintaan sipulirouhetta.