Selvitimme, millaista ruokaa voi verkkokaupoista ostaa ja minne päin Suomea kauppakassit toimitetaan. Lue myös, miten ET:n lukijat ruokaostoksensa tekevät ja paljonko niihin kuluu rahaa.

Säästä aikaa, mutta suunnittele ostokset.

Nettiruokakaupassa säästyy aikaa, mutta ensin pitää opiskella nettikaupan toimintamalli ja kehittää itselleen uudenlainen tapa tehdä ruokaostoksia.
Aloitussivuja ei ole tehty järin selkeiksi tai houkutteleviksi.

Kauppahalli24.fi madaltaa ensikertalaisen kynnystä sen verran, että yli 50 euron ostoksen saa toimitusmaksutta.

Nettiruokakaupassa pätevät samat säännöt kuin tavallisessakin kaupassa. Nopeimmin selviää, jos suunnittelee ostokset etukäteen ja tietää, mistä mikin tuote löytyy.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nettiruokakaupoilla on onneksi hyvä muisti. Kun palveluun rekiste­röityy, antaa tietojaan ja tekee ostoksia, ruokakauppa oppii asiakkaan tavoille ja nostaa suosikkituotteet esiin. Osaa käyttäjistä tämä ilahduttaa, osaa ärsyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ostokset voi suunnitella esimerkiksi siten, että hankkii painavat ja
hankalasti kuljetettavat tuotteet nettikaupasta kerran viikossa ja kevyem­mät päivittäis- ja tuoretavarat lähikauppiaalta. 

Lue toimitusehdot huolella.

Harjoittelu kannattaa aloittaa selailemalla ja vertaamalla netin ruokakauppoja. Jos listaa vakiintuneet perusostoksensa ja tutkii niiden saatavuuden, saa käsityksen nettiruokakauppojen valikoimasta ja hintatasosta.

On hyvä lukea heti alkuun myös toimitusehdot, sillä ne kertovat oleel-
lisen maksamisesta, toimituskäytännöistä ja mahdollisesta reklamoinnista. Rekisteröitymis- ja maksamiskäytännöt vaihtelevat kauppiaasta toiseen.

S- ja K-ryhmän perusperiaate on, että tuotteet maksavat saman netissä ja kivijalkakaupoissa. Myös plussat ja bonukset kertyvät nettiostoksista normaaliin tapaan.

Ruoka.netin taustalla on Wihuri-yhtymän Metro-tukku. Kauppahalli24:n juuret ovat pientuottajien tuotteiden jakelussa, ja pientuottajat ovat edelleen hyvin edustettuina.

Maksaa, muttei mahdottomia.

Hinta ei ole suuri este nettiruokakaupan kokeilulle, sillä halvimmillaan nettiruokakauppias kantaa ostokset kotiin parin bussi­lipun hinnalla.

Jos omistaa S-etukortin ja tava­rat tilaa viimeistään edellispäivänä,
Foodie.fi:n kotiinkuljetus mak­saa 6,90 euroa. Muutoin kuljetuksesta
peritään 9,90 euroa. K-ryhmän, Kaup­pahalli24.fi:n ja Ruoka.netin asiakkaat pulittavat kuljetuksesta vajaan kympin.

Syöhyvin-palvelun viiden päivällisen ruokakassi kahdelle henkilölle maksaa 69 euroa. Keittiömestari Tomi Ahon suunnittelemat reseptit raaka-aineineen kuljetetaan tilaajille maanantaisin.

Kauppahalli24.fi on houkutellut uusia asiakkaita alentamalla päiväksi, pariksi toimitushintojaan.

Toimitusaika päivän tai kaksi

Nettiruokakaupan normaali toimitusaika vaihtelee päivästä kahteen, ja toimitusajan saa toivoa parin tunnin tarkkuudella. Kauppahalli24.fi vuokraa myös vastaanottokaappeja, joten paikalla ei tarvitse välttämättä olla, kun lähetys saapuu.

Suomalaiset verkkoruokakaupat

Ruoka.net :llä on laajin alue. Palvelu mainostaa itseään kauppa-auton paluuksi ja lupaa toimittaa ruuat suureen osaan suomalaisista kotitalouksista.

S-ryhmän Foodie.fi. Kauppa­kas­sin saa kotiin kuljetettuna Hel­sin­gissä, Espoossa, Vantaalla, Kau­niai­sissa, Kuopiossa ja Oulussa.

Kauppahalli24.fi toimii Uudellamaalla.

Vantaalaiset ja helsinkiläiset K-ryhmän asiakkaat voivat tehdä nettiruokaostoksia osoitteessa Citymarket.fi.

Syohyvin.fi myy kokonaisia ruokakasseja eli reseptit ja raaka-aineet viiteen ateriaan – myös kestotilauksena. Ruokakassipalvelu toimii pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa.

ET:n lukijat ruokaostoksilla

Kysyimme lukijoilta, miten ja mistä he ostavat päivittäisen ruokansa.

Vaikka ET:n lukijat asuvat yksin (27 % ) tai avo/aviopuolison kanssa kahden (55 %), kaupassa käydään usein. Jopa kolme neljästä kertoo käyvänsä ruokakaupassa enemmän kuin kolme kertaa viikossa.

Ani harva käy kaupassa aamuisin ennen klo yhdeksää (2 %), eikä illalla klo 18 jälkeenkään käy kuin joka kymmenes. Suosituin aika on klo 15-18, tosin lähes yhtä suosittua on käydä keskipäivällä.

Jos kauppaan on alle puoli kilometriä, kuten kolmannes lukijoista kertoi, sinne kuljetaan kävellen (35 %). Omalla autolla kauppaan menee noin puolet, julkisilla välineillä tuskin kukaan. Vielä kaupat ovat melko lähellä, sillä yli 5 kilometrin matkan lähimpään kauppaan joutuu kulkemaan vain joka kymmenes.

Vuorokausi kuukaudessa

Kauppamatka kestää yllättävän kauan. Matkoineen aikaa kuluu tunti tai enemmän kolmanneksella vastaajista. Jos kaupassa siis käydään keskimäärin neljä kertaa viikossa, kauppamatkoihin kuluu kuukaudessa lähes vuorokausi!

Laatu ratkaisee

Ruuan laatu ja tuoreus ovat tärkein kriteeri ruokakaupan valinnassa, näin ainakin lukijat vakuuttivat. Edullisten hintojen ja tarjousten perässä juostaan: se oli lähes yhtä tärkeää kuin laatu. Monipuolinen valikoima on tärkeämpää kuin kanta-asiakkuus.

Yllättäen kaupan sijainti oli vähiten tärkeää. Ovatko ihmiset siis valmiita matkustamaan kauemmas kauppaan toisaalta laadun ja toisaalta hintojen perässä? Luomutuotteiden perässä kukaan ei juokse: vain joka kymmenes kaipasi niitä valikoimaan.

Verkosta ostetaan vaatteita ja lippuja

Noin puolet kyselyyn vastanneista kertoi ostaneensa verkkokaupoista vaatteita, kenkiä ja matka-, konsertti- ym lippuja.

Pientavaroita, esimerkiksi elektroniikkaa, on ostanut kolmannes. Hygieniatuoteita ja kosmetiikkaa hankitaan paljon verkosta, samoin kirjoja ja musiikkia.

Ruokaa verkkokaupasta on tilannut vain kuusi prosenttia. Ja silloinkin yleensä on ostettu makeisia ja mausteita, joista ei kummoisia aterioita valmisteta.

Rahaa kuluu 100 euroa viikossa

Ruokaan kuluu keskimäärin 100 euroa viikossa. Alle 50 eurolla pärjää vain viidennes vastanneista. Talouden koolla on tietysti merkitystä, mutta yllättävän moni yksinelävä kulutti enemmän rahaa kuin pariskunta.

Helmikuussa 2014 tehtyyn verkkokyselyymme vastasi 1600 lukijaa.

Eikö otsikkoa jo korjattu edellä, pitäisi olla 100 euroa viikossa? Tästä seuraa että hyvin pärjää sillä rahalla viikossa, yksi ja kaksi ihmistä hyvin! Sehän on totta että melkein samalla rahalla saa ruoan kahdelle kuin yhdellekin!

Lainaus:

Mietin vaan, että kuka pystyy kuluttamaan ruokaan vain 100 euroa kuussa, eihän sillä saa kuin viikon eineet yhdelle.

Jos pyrkii selviämään 100 eurolla kuukaudessa, ei kaupasta selviä ikinä ulos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla