Ensilahjakilpailumme voitti aivan uudenlainen työ: peiton ja paidan yhdistelmä. Kakkoseksi selvisi klassinen pitsimekko ja kolmanneksi kiri kirjottu nuttusetti.

Posti toi toimitukseen toinen toistaan ihanampia ensilahjoja, yhteensä yli 120 kilpailutyötä. Eniten niissä oli neuleita, vähemmän virkattuja ja huovutettuja töitä. Nuorin osallistuja oli nastolalainen Inari Kuitunen, 12, ja kokenein kotkalainen Elvi Blumén, 86.

Kilpailun raatiin kuuluivat ET:n päätoimittaja Riitta Korhonen, toimittaja Reija Ypyä,  Novita-lehden  päätoimittaja Minna Kivioja, neulekirjailija ja -blogisti Ilona Korhonen ja ahkera neuloja Eeva Lindroos Järvenpään kansalaisopiston puikkopiiristä.

Raati valitsi voittajaksi neuloton paitapeiton.

Rantasalmelaisen Marja-Riitta Kainulaisen, 54, neulottu paitapeitto oli selvä voittaja. Kahden pikkupojan mummo oli pohtinut, että joskus peitto on liian iso kantaa mukana ja villapaita liian kuuma. Ne voisi yhdistää paitapeitoksi, joka on helppo pukea vauvalle turvaistuimessa.

ET-lehdessä nro 8 on voittajatyön ohje, pipon ohjeet voit katsoa tästä.

Raati valitsi toiseksi kajaanilaisen himovirkkaajan Riitta Karppisen, 57, virkatun pitsimekon.

Katso mekon ohje tästä

Kolmannelle sijalle tuli kuopiolaisen Marja-Leena Vepsäläisen, 65, värikkäästi kirjoma nuttusetti. Sukulaisen vauvalle tehtyyn perusvaatteeseen on saatu kekseliäästi uutta ilmettä kirjotuilla kukkaniityillä, valko­pilvillä ja linnuilla.

Katso villatakin ohje tästä.

 

Kunniamaininnan saaneiden töiden ohjeet

Osa kunnianmaininnan saaneista kirjoitti oman, summittaisen ohjeen työstä.

1. Ruskea virkattu mekko

Mekon alaosan ja hihat olen neulonut puikolla no 3 Novitan Tennesee-langalla. Vvyötärön kohdalla olen vähän kaventanut ja neulonut muutaman kerroksen joustinneuletta ja päättänyt kerralla kaikki silmukat
Yläosan olen virkannut koukulla no 2, krokotiilivirkkauksella (katso krokotiilivirkkauksen ohje tästä.) käyttäen Novitan Kotiväkilankaa sekä puolitettua Tennesee lankaa (lankasäikeet jaettu kahteen osaan), koska tuo Tennesee on niin paksua. Tummanruskean väristä lankaa ei Kotiväki-langoissa ole tarjolla.

Yläosa on selästä vyötäröltä asti auki, reunoihin olen neulonut joustinneuletta molemmille puolille, toiselle puolelle neulonut napinlävet ja toiselle puolelle ommellut napit. 

Ylä- ja alaosan  olen ommellut neulelangalla yhteen. Kaula-aukon reunaan olen vielä virkannut rapuvirkkausta kerroksen ja mekon helmaan virkannut krokotiilivirkkausta muutaman kerroksen.
Maija Parkkonen

2. Huovutettu vaunukoriste

Tarvikkeet:
Vanhan retkeilyalustan paloja
Karstavillaa
Kuminauhaa
Pieniä metallirenkaita tms. kuminauhapujotusta varten
Neulahuovutukseen huovutusneula ja superlonalusta

1. Leikkaa retkeilyalustasta eläimen pään muoto. Päällystä se ensin pohjavärillä molemmin puolin neulahuovuttamalla.
2. Tee yksityiskohdat kasvoihin neulahuovutuksella.
3. Ompele  jokaisen pään takapuolelle kaksi pientä metallirengasta (halkaisija esim. n. 0,5 cm).
4. Pujota päät kuminauhaan ja tee lenkit kuminauhan päihin.

Kirsi Hakkarainen

3. Pieni talo preerialla -tyyppinen lakki

Lähipiirissäni ei ole pikkuista vauvaa, otin koon suunnilleen kankaisen vauvanmyssyn kaavasta.

Ensin neuloin muutaman sentin joustinta ja jatkoin sileää. Silmukkalukuja en muista, mutta ehkä lisäsin sileän alussa silmukoita. Kun sileää oli kertynyt jonkin matkaa, aloin neuloa keskikohtaa pitemmäksi kääntymällä takaisin, kun reunaan oli matkaa 40 s. Joka kerroksella neuloin 5 s. pitemmälle, kunnes pääsin reunaan. Keskikohtaa siin neuloin joka kerroksella, mutta reunaa vain n. joka 9. kerros. Kun myssy oli lähes valmiin kokoinen, kavensin keskeltä muutamasta kohdasta kaksi silmukkaa vierekkäin oikeilla kerroksilla. Toinen kavennut yliveto-, toinen 2 yhteen-kavennus, että silmukat "nojaavat" vastakkain.

Vaihdoin väriä ja virkkasin kiinteillä silmukoilla "lipan", joka kaartui vähän reunoista.

Nauhat virkkasin pylväillä tai pitkillä pylväillä.

Kukat ompelin riisiryynipistoilla muistuttamaan ruusua ja varret ketjuvirkkasin.
Leena Männikkö

4. Sammakko-laukku

Lanka: Novita Siiri (100% akryyli, 100g=145m), Novita Seitsemän Veljestä valkoista ja mustaa jämiä, sisäpuolelle Novita Jambo
Puikot: 80cm pyöröpuikko koko 6, puikot koko 6, koukkuamiskoukku koko 5,5 ja 4, virkkuukoukut 5 ja 3,5

Laukku: luo pyöröpuikoille 140s ja neulo suljettuna sileänä neuleena kunnes työn korkeus on 30cm. Päätä sitten seuraavat 80s. Vaihda työhön tavalliset suorat puikot ja jatka sileää neuletta, kunnes läpän korkeus on 15cm. Aloita sitten kavennukset: Kavenna molemmissa reunoissa 1s, neulo kolme kerrosta, kavenna molemmissa reunoissa 1s, neulo 2 kerrosta, kavenna 1s, neulo 2 krs, kavenna 1s, neulo 1 krs, kavenna 1s, neulo 1 krs., kavenna sitten molemmissa reunoissa joka kerroksella 1s seitsemän kertaa. Kavenna sitten 2s molemmissa reunoissa kahdella seuraavalla kerroksella, kavenna vielä seuraavalla kerroksella molemmissa reunoissa 3s. Päätä loput 22 silmukkaa.

Pohja: Virkkaa 5,5 koukkuamiskoukulla 13 ketjusilmukkaa. Aloita silmukoiden poimiminen koukusta laskien toisesta silmukasta. Koukkua, kunnes kappaleen korkeus on 42 cm. Vedä lanka viimeisen silmukan läpi.

Hihna: Virkkaa koukkuamiskoukulla 15 kjs. Aloita koukkuaminen koukusta laskien toisesta silmukasta. Koukkua, kunnes hihnan pituus on 145cm. Ompele hihna kiinni laukun sivuihin, sisäpuolelle niin että hihnan pää on kiinni pohjassa. Hihnan ja laukun sivun väliin muodostuu ylhäältä auki oleva tasku.

Silmät: Tee mustalla langalla sormen ympärille lankalenkki ja virkkaa lenkkiin 6 ks. Siirry suoraan seuraavalle kerrokselle spiraalimaisesti. 2. krs 2 ks jokaiseen silmukkaan. Vaihda työhön valkoinen lanka. 3. krs: *1ks, 2ks seuraavaan s* toista *-* kerroksen loppuun. 4. krs: *2ks, 2ks seuraavaan s* toista *-* kerroksen loppuun. Jatka seuraavilla kerroksilla lisäten joka kerroksella 6s, kunnes työssä on 48s. Vaihda työhön vihreä Siiri-lanka. Virkkaa ks, mutta jätä joka kolmas silmukka väliin. Seuraava kerros: *3 ks, 2s yhteen* toista *-*. Vähennä silmukoita ensikerralla niin, että teet *2 ks, 2 yhteen*, sitten *1ks, 2 yhteen* ja lopuksi 2s yhteen, kunnes jäljellä on5s. katkaise lanka. Tee toinen silmä samoin. Kiinnitä silmät laukun läppään.

Sormet: aloita tekemällä lankalenkki sormesi ympäri. 1. krs: 6ks lenkkiin. 2. krs: 2ks jokaiseen s. 3. krs: 12 ks. 4. krs: 2 silmukkaa yhteen koko kerroksen. Jatka näillä kuudella silmukalla 4 kerrosta, katkaise lanka. Tee keskisormiin yksi kerros enemmän. Tarvitset siis 4 pidempää sormea ja 8 lyhyempää. Aloita sormien yhdistäminen keskisormesta: 3ks, seuraavaksi kaikki 6 s lyhyestä somesta, 3ks keskisormesta ja 6 silmukkaa toisesta lyhyestä sormesta. Jatka näillä silmukoilla kiinteitä silmukoita vielä 3 kerrosta. Tee muut kädet samoin. Kiinnitä kädet laukun sivuihin ja pohjaan.

Tee läpän sisäpuolelle punaisesta Jambo-langasta hieman läppää pienempi kappale. Ompele kiinni läpän sisäpuolelle.

Outi Piiparinen

5. Virkattu pinnasängyn/äitiyspakkauksen pehmuste

Ensisängyn reunat

Neliön koko 12 x 12 cm
Lanka esim.  Nalle
Virkkuukoukku 2,5-3,5 käsialan mukaan, jotta saadaan oikean kokoinen neliö

1.    krs
Tehdään lenkkialoitus: Otetaan langanpää käteen ja pyöräytetään se kahdesti etusormen ympäri myötäpäivään. Koukku viedään lankalenkin ja sormen välistä taakse, juokseva lanka otetaan koukulle ja vedetään eteen, otetaan lanka koukulle ja vedetään se koukulla olevan lenkin läpi (= 1 kjs), virkataan vielä 2 kjs (yht 3 kjs). Nämä vastaavat ensimmäistä pylvästä. Lanka lenkkiin virkataan kaikkiaan 16 pylvästä. I kerros suljetaan piilosilmukalla ja kiristämällä lujasti langan päästä.

2.    krs
3 kjs, 2 p seur. silmukkaan, 2 kjs, 2 p samaan silmukkaan kuin edelliset,
1p. kaikki neliössä olevat välipylväät virkataan ottaen koukulle silmukan molemmat reunat. Kohornita: (= langankierto koukulle ja otetaan koukulle ja vedetään eteen, otetaan lanka koukulle koko sem. pylväs, langankierto koukulle ja vedetään silmukka pylvään alta, venytetään sopivan pituiseksi, langankierto koukulle ja toistetaan sama kuin edellä. Koukulla on nyt 5 silmukkaa ne vähennetään vetämällä ensin 4 silmukan läpi, sitten kahden silmukan läpi.) 1p, kulma (= 2p seuraavaan silmukkaan, 2kjs, 2 seuraavaan silmukkaan kuin edelliset), 1p, kokoraita, 1p, kulma 1p, jne.

3.    Värin vaihto. Kaikki kerrokset aloitetaan 3kjs:lla ja sitten seuraa pylväät, 2p, kulma, 3p, kohornita (otetaan koukulle koko edellisen kerroksen kohoraita), 3p, kulma , jne. Kaikissa kerroksissa kohoraita viimeisenä.

4.    3kjs, 4p, kulma, 5p, kohoraita 5p, kohoraita, 3p, kohoraita, 3p, kohoraita jne.

5.    Värin vaihto 3kjs, 2p, kohoraita (kuten ensimmäisellä kerroksella), 3p, kulma, 3p, kohornita jne.

6.    3 kjs, 2p, kohornita 5p, kulma 5p, kohoraita, 3p, kohoraita, 3p, kohornita jne.

7.    Värin vaihto. Kerrokset muuten samanlaisia kuin edelliset kerrokset, mutta ennen kulmaa pylväitä 2 enemmän samoin kulman jälkeen.

Viimeistely:

Langat päätellään. Neliöt yhdistetään ensin pareittain, ompelemalla käsin tikkipistoin viimeisen pylväskerroksen reunasta siten, että nurjat puolet ovat vastakkain ja näin ollen yhdistyvä saumakin on ikään kuin kohosauma.

Seuraavaksi yhdistetään samalla tavalla renkaana (koko kaavottaa taikisten!)

Lopuksi kerros pylväitä ylä- ja alareunan ympäri.

Ompelin vielä yläreunaan sisäpuolelle pel. kankaan, joka meni patjan alle. Pehmustin reunan sisä- ja ulkoreunat n. 1cm:n paksuisella vaahtiomuovilla.

Lukijoiden suosikit

Lähes 500 lukijaamme äänesti verkkosivullamme omaa
suosikkiaan. Katso kaikki työt: http://galleria.nettiet.fi/ensilahja

Lukijoiden mielestä paras työ oli huovutettu vaunun- tai sängynkoriste.

 

Suunnittelin mallin toisesta mallista mukaillen. Tätä on vauvan mukava katsella sängystä.
Virve Huttunen

Toiseksi lukijat äänestivät palmikkoneuleen.

”Näin tämän mallin jossain lehdessä 40 vuotta sitten ja lisäsin siihen palmikkokoristeen. Muutin ohjetta niin, että kaikki saumat on poistettu.
Lapasissa on peukalo, vaikka ei vauva sitä tarvitsekaan, mutta sama lapanen mahtuu vielä kaksivuotiaalle. Sukassakin on kasvunvaraa, mahtuu ensimmäisiin kumisaappaisiinkin. Neulon tai virkkaan tv:tä tuijottaessani. Myös ompelen ja uusin harrastukseni on nypläys. ”
Maija Tähtisalo

Kolmanneksi paras työ lukijoiden mielestä oli vaaleanpunainen unelma.

”Olen vanhan kansan käsityöläinen eli kaikki on aina tehty kotona. Nykyisin sairaudet ovat jo koetelleet minua eikä kaikki käsityö enää onnistu. Neulominen kuuluu kuitenkin joka päivään, vaikka toinen silmäni sokeutui reilut kymmenen vuotta sitten. Lapset ja lapsenlapset, tuttavat ja omaiset saavat käsitöitä lahjaksi. Tämä suloinen neulesetti menee serkkuni pojantytölle. Käsityöt kantavat ihmistä eteenpäin, vaikka elämä kolhisikin!
Aune Hirvonen

Tässä jutussa saat vinkkejä, kuinka koristelet oven kransseilla – jotka ovat kauniita vielä joulun jälkeenkin.

 

Pue kotiovi talvikuntoon persoonallisilla ovikoristeilla. Herkkiä värisävyjä jaksaa katsella joulun jälkeenkin.

Paperikranssi

Tarvikkeet:
sanomalehteä
valkoista kopio- tai silkkipaperia
puolalankaa eli ohutta metallilankaa
ohut metallihenkari eli ns. pesulahenkari
sivuleikkurit ja pihdit.

Tee näin
1. Valmista ensin kranssipohja. Avaa henkari pihtien avulla ja muotoile siitä
ympyrä. Kieputa päät napakasti yhteen pihtien avulla.
2. Revi sanomalehdestä ja kopiopaperista noin 10 x 10 cm kokoisia palasia.
Tarvitset niitä kymmenittäin käsialasta ja kranssipohjan koosta riippuen.
3. Katko puolalangasta 20 cm:n pituisia pätkiä. Rutista paperipalat keskeltä
suppuun kuin kukat. Kieputa metallilankaa muutama kerta (noin 5 cm) kukan kannan ympärille. Loput 15 cm jää kranssipohjaan sitomista varten.
4. Kiinnitä jokainen paperikukkanen erikseen metallilangan pätkällä kranssipohjaan. Laita kukat kiinni vuorotellen kranssin ulko- ja sisäsivuille sekä
päälle. Näin saat kauniin, puolipyöreän muodon. Uusi kukka peittää aina edellisen sidonnan. Viimeiset kiinnitykset tulevat ensimmäisten kukkien alle.
Näin kranssi sulkeutuu kauniisti.
5. Tee metallilangasta ripustuslenkki ja kiinnitä se kranssipohjaan.

Metallilankakranssi

Tarvikkeet:
puolalankaa eli ohutta metallilankaa
helmiä
muotiksi ämpäri tai kattila
sivuleikkurit ja pihdit

Tee näin
1. Kiedo puolalankaa noin 25 kierrosta ämpärin ympärille. Ota lankanippu pois ämpärin ympäriltä ja pidä siitä kiinni. Teippaa nippu muutamasta kohdasta maalarinteipillä. Näin se pysyy kasassa eikä leviä.
2. Kieputa nyt puolalankaa metallilankanipun ympäri noin 20 kertaa.
3. Tee samanlaisia kiinnityksiä tasaisin välein kuuteen kohtaan nippua. Vie lanka aina katkaisematta seuraavaan kohtaan.
4. Taivuta metallilankanippua kaarevaksi sidontojen väliltä. Ala sitten erotella lankoja pallomaiseen muotoon. Jatka kaikkien sidontojen väliltä koko kranssin matkalta.
5. Ota metrin pituinen pätkä metallilankaa kranssin helmikoristeluun.
6. Pujota metallilankaan haluamasi määrä helmiä. Taivuta lankaa pihdeillä
mutkille helmien väleissä ja kieputtele se kranssin ympärille.
7. Tee lopuksi ripustuslenkki.

Metallilankakranssi

Tarvikkeet:
puolalankaa eli ohutta metallilankaa
helmiä
muotiksi ämpäri tai kattila
sivuleikkurit ja pihdit

Tee näin

1. Kiedo puolalankaa noin 25 kierrosta ämpärin ympärille. Ota lankanippu pois ämpärin ympäriltä ja pidä siitä kiinni. Teippaa nippu muutamasta kohdasta maalarinteipillä. Näin se pysyy kasassa eikä leviä.
2. Kieputa nyt puolalankaa metallilankanipun ympäri noin 20 kertaa.
3. Tee samanlaisia kiinnityksiä tasaisin välein kuuteen kohtaan nippua. Vie lanka aina katkaisematta seuraavaan kohtaan.
4. Taivuta metallilankanippua kaarevaksi sidontojen väliltä. Ala sitten erotella lankoja pallomaiseen muotoon. Jatka kaikkien sidontojen väliltä koko kranssin matkalta.
5. Ota metrin pituinen pätkä metallilankaa kranssin helmikoristeluun.
6. Pujota metallilankaan haluamasi määrä helmiä. Taivuta lankaa pihdeillä
mutkille helmien väleissä ja kieputtele se kranssin ympärille.
7. Tee lopuksi ripustuslenkki.

Rovaniemeläiset Lembergit rakensivat vanhasta kaapista Otto-pojalleen söpön hellan.

Henna Lemberg, 32, on aina tykännyt tehdä käsillä kaikkea virkkaamisesta keramiikkatöihin.

– Nikkarointi on perheemme yhteisharrastus: suunnittelemme yhdessä ja mies usein työn. Halusimme tehdä pojalle leikkimökkiin hellan, joka syntyi lähes kokonaan jämämateriaaleista keltaista maalia ja paria saranaa lukuunottamatta.

Paras palaute hellasta on Hennan mukaan se, että Otto leikkii sillä mielellään. Hän keittelee vanhemmilleen usein leikkipuuroa, jota maistellaan yhdessä.

– Rohkeasti vain kokeilemaan hellan tekoa!

Tästä alla olevasta ohjeesta saat hyvän pohjan aloittaa.

Näin teet leikkilieden

Tarvitset:

 • vanha kaappi
 • vetimet, saranat ja magneetit luukkuihin
 • säätönupit (vaikka pilttipurkkien kannet löysästi kiinnitettynä)
 • kangasta säilytystilan verhoa varten
 • paksua kuminauhaa verhotangoksi
 • listaa säilytystilan reunojen viimeistelyyn
 • kulmarautoja, ruuveja, muttereita ja nauloja
 • maalia tai spraymaalia
 • dc-fix-sisustustarraa viimeistelyyn
 1. Lähtökohtana on 80-luvun keittiökaappi, jonka syvyys on 58 cm, leveys 40 cm ja korkeus 59cm. Sahaa kaapin ovi kolmeen osaan, uuniin, mikroon ja säätönuppien taustaksi. Päätä jokaisen osan koko itse. Hio halutessasi reunoja vähän.
 2. Kiinnitä uunin ovi saranoilla niin, että ovi aukeaa alaspäin. Kiinnitä leikkimikron ovi kulmaraudoilla sen yläpuolelle niin, että ovi aukeaa vaakasuoraan. Kiinnitä vanhan kaapin magneetit niin, että luukut pysyvät kiinni.
 3. Kiinnitä pienin pala säätönuppien taustaksi. Kiinnitä säätönupit löyhästi pitkillä ruuveilla ja nylock -muttereilla, jotta niitä pystyy pyörittämään.
 4. Sahaa alkuperäisen kaapin hylly niin, että se mahtuu pystyasentoon leikkikeittiön sisälle. Näin saadaan uunin ja säilytystilan jako. Kiinnitä väliseinä kulmaraudoilla.
 5. Sahaa kaapin toiseen pitkään seinään aukko, josta muodostuu säilytystila. Laita sen sisälle hylly. Viimeistele säilytystila kulmalistoilla.
 6. Kiinnitä säilytystilan eteen laitettiin verho paksulla kuminauhalla ja nauloilla.
 7. Maalaa leikkikeittö keltaiseksi. Tee mustalla Dc-fix-sisustustarralla viimeistelyjä, esimerkiksi hellan levyt, luukkujen ”lasit” sekä säätönuppien koristelu.
 8. Lisää hellan reunaan pieni naulakko.

Tästä kaapista lähdettiin liikkeelle!