Vihta pitää tehdä ennen juhannusta, senhän tietävät kaikki. Katso ohjeet.

Tarvitset 30 – 40 koivunoksaa (pituus noin 60 cm) sekä 80–senttisen ohuen ja vähäoksaisen koivunvarvun sekä puukon.

1. Poista sidevarvun oksat puukolla ja kuori varpua polven päällä. Pidä puukko paikoillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kierrä varpua latvapäästä, pidä tyvipää jalan alla. Älä avaa kierrettä välillä. Jatka kiertämistä, jätä tyvipäästä  7-10 senttiä kiertämättä. Kuori varpu puukolla kokonaan ja siisti oksakohdat. Side on valmis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Lado vihdan oksat päältäpäin viuhkamaiseen muotoon siten, että lehtien nurja puoli jää päälle. Kun puolet oksista on ladottu, käännä oksakimppu ja lado toinen puoli samoin. Vihdasta tulee litteähkö. Älä jätä lehtiä tai oksia kädensijaan.

4. Ota side ja pujota sen terävä pää vihdan kädensijakohdan läpi lehväksien tieltä siten, että latvapäätä näkyy noin 15 – 20 cm. Paina latvapää varren suuntaisesti kämmenen alle.

5. Pyöritä sidevarpuun uudelleen kierteitä ja kierrä se kaksi kertaa kädensijan ympäri. Pujota terävä tyvipää sitten solmuun molempien kierroksien alta ja kiristä.

6. Käännä vihta niin, että lehväkset ovat sitojan kainaloa kohti. Varmista, että siteessä on yhä kierrettä ja vie se tyvipäätä kohti oksien suuntaisesti. Pujota terävä pää kädensijan läpi ja pyöräytä kädensijan ympäri.

7. Vie siteen pää lenkin alitse ja solmuun, kiristä.

8. Taita siteen loppupää suojaan kämmenen alle, ettei se katkea. Tasaa muut oksat puukolla.

9. Kierrä jäljellä olevaa sidettä ja pujota se oksien sekaan siteen viimeisen solmun kohdalta. Jätä siitä 6 – 8 sentin lenkki kädensijan päähän ja kieräytä kahdeksikoksi = ripustuslenkki.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Sido & säilytä

Pakasta: puserra tuoreena tiiviiksi, kierrä talouskelmua ympärille ja pistä pakastimeen. Ota pakastevihta huoneenlämpöön sulamaan pariksi tunniksi ennen käyttöä.

Kuivaa: riippukuivaa viileässä, ilmavassa ja pimeässä tilassa, esimerkiksi vintillä. Ennen käyttöä haudo kuivattua vihtaa lämpimässä vedessä pari tuntia.

Käytön jälkeen huuhdo vihta kylmällä vedellä, ravistele ja vie viileään, ilmavaan ja pimeään paikkaan odttamaan seuraavaa saunomiskertaa. Käsittele jatkossa kuten kuivattua vihtaa.
    

Kuivattaminen on hyvä tapa olen kyllä myös pakastanut joskus muutaman täytyy vain pakastimeen laittaa pohjalle siten etteivät jäätyneinä murene ja sitten antaa rauhassa sulaa niin ei lehdet varise ja murene.Mutta tuo kuivaaminen on hyvä keino niitä ei saa jättää kuivumaan auringonvaloon mieluummin joku pimeä ilmava kuten ullakkokomero tai aitta .Jotku myös suolaavat mutta esikuivaus siinnäkin tapauksessa täytyy tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla