Jos maitoa ei olisi, se pitäisi keksiä. Maidon sisältämien kalsiumin ja D-vitamiinin edut tunnetaan, mutta muitakin on: maito saattaa myös helpottaa painonhallintaa.

Painonhallinta: Runsas maidonjuonti helpottaa painonhallintaa, sanoo tutkimus. Maidon sisältämä kalsium saattaa suojata omenalihavuudelta ja kakkostyypin diabetekselta, koska se vaikuttaa edullisesti vyötärön rasvakudoksessa kytevään tulehdukseen. Lisäksi kalsium sitoo rasvoja suolistossa ja lisää siten rasvan erittymistä ulosteeseen.

Elimistössä voi myös olla mekanismi, joka ohjaa syömään rasvaisia ruokia, jos kalsiuminsaanti on liian vähäistä. Kanadalaistutkimuksessa seurattiin 15 viikon ajan koehenkilöiden painonpudotusta. Niukasti kalsiumia ruokavaliossaan saaneet naiset söivät rasvaisempia ruokia kuin naiset, jotka saivat riittävästi kalsiumia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Verenpaine: Rasvaton maito on täsmätuote myös verenpaineen hoitoa ajatellen. Verenpaine saattaa laskea, jos ravinnossa on tavallista enemmän kalsiumia, kaliumia, fosforia ja magnesiumia. Maito sisältää juuri näitä hivenaineita: 100 grammassa maitoa on 120 mg kalsiumia, 160 mg kaliumia, 12 mg magnesiumia ja 90 mg fosforia. Sydänliitto suosittelee verenpaineen laskuun tähtäävää ruokavaliota, jossa nautitaan runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljaa ja vähärasvaisia maitotuotteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luusto: Maito on muiden maitovalmisteiden ohella parhaita kalsiumin lähteitä. Kalsiumia tarvitaan, jotta luusto pysyy terveenä ja vahvana. Jotta kalsium imeytyy hyvin ja kiinnittyy luustoon, elimistö tarvitsee myös D-vitamiinia, ja siksi sitä on lisätty useimpiin maitotyyppeihin. Viisi lasillista rasvatonta maitoa päivässä takaa riittävän D-vitamiinin ja kalsiumin saannin.

Palautuminen: Rasvaton maito on erinomainen palautusjuoma rasituksen jälkeen. Maidossa proteiinit ja hiilihydraatit ovat sopivassa suhteessa keskenään ja imeytyvät helposti.

Syöpä: CLA eli konjugoitunut linolihappo on yksi maidon rasvahapoista.
Sen on todettu estävän rintasyöpää hiirillä, mutta ihmisistä vastaavaa tutkimustietoa ei ole. CLA:ta on vain rasvaa sisältävissä maidoissa ja kesällä hiukan enemmän kuin talvella.

Valinnanvaraa maidoissa

Kun ennen maitohyllyssä oli rasvapitoisuudeltaan pari erilaista maitoa, nykyään valikoima on todella runsas. Kaikki kaupan oleva maito on pastöroitu eli sille on tehty lämpökäsittely, jossa tuhotaan mahdolliset tauteja aiheuttavat bakteerit. Lähes kaikki maidot on myös homogenoitu eli maidon rasvapalloset on pilkottu niin pieniksi, että ne pysyvät tasaisesti maidon joukossa eivätkä nouse pintaan.

Rasvaton maito
ei rasvaa
34 kcal /100 g
Saatavilla vähälaktoosisena hyla- tai into-tuotteena
Läpikuultavan sinertävä, raikas ruokajuoma tai välipala. D-vitamiinia on lisätty ja muutkin ravintotekijät ovat tallella.

Kalsiummaito
ei rasvaa
35 kcal /100 g
100 grammaa sisältää kalsi­umia 180 mg, joka on melkein neljäsosa päivän saantisuosituksesta.

Rasvaton maito­juoma Profeel kalsium ja kuitu
ei rasvaa
laktoositon
markkinoiden kevyin, 20 kcal /100 g
Ohut, raikkaan makuinen. Kalsiumia 180 mg, kun muissa rasvattomissa maidoissa 120 mg. Maidon kuitu on gluteenitonta maissikuitua ja sillä on veren­sokeria tasoittavaa vaikutusta.

Ykkösmaito
rasvaa 1 %
41 kcal /100 g
Kevyt. Sopii juomaksi, jos rasvaton maito tuntuu liian ohuelta.

Kevytmaito
rasvaa 1,5 %
46 kcal /100 g
Saatavilla vähälaktoosisena hyla- tai into-tuotteena.
Keskitäyteläinen, vahvanmakuinen maito. Sopii leivontaan ja ruoanlaittoon, kahviin tai teehen.

Täysmaito
rasvaa 3,5 %
l63 kcal /100 g
Täyteläinen, syvänvalkoinen, kermamainen maito, joka korvaa kermaa ruoanlaitossa. Juomaksi aika tuhti. Perinteinen puuromaito.

Luomumaito
rasvaton tai kevytmaito, jossa 1,5 % rasvaa
rasvaton 34 kcal /100 g, kevyt­luomumaito 46 kcal/100 g
Luomumaitoa tuottavat lehmät ovat saaneet ravinnokseen luomuheinää ja -rehua. Maitoon ei ole lisätty D-vitamiinia eikä sitä ole homogenisoitu. Siksi kerma nousee purkissa pintaan. Ravistettava.

Gefilus-maito
rasvaa 1 %
41 kcal /100 g
Kevyt. Maitoon on lisätty LGG-maitohappobakteeria, jonka on tutkimuksissa todettu tasapainottavan suoliston bakteeristoa ja sitä kautta tehostavan vastustuskykyä.

Iskukuumennettu maito
rasvaton tai kevytmaito, jossa 1,5 % rasvaa
rasvaton 34 kcal /100g, kevytmaito 46 kcal /100 g
Kevyt tai keskitäyteläinen, ”mökkimaito”. UHT-iskukuumennettu maito säilyy avaamattomana huoneenlämmössä pakkauspäivästä ainakin kolme kuukautta. UHT tarkoittaa käsittelyä, joka hävittää maidosta pilaantumisen aiheuttajat. Saatavana myös vähä­laktoosisena. Sopii makeutensa vuoksi hyvin kahvimaidoksi.

Yömaito
rasvaton tai kevytmaito, jossa 1,5 % rasvaa
rasvaton maito 34 kcal /100 g, kevytmaito 46 kcal /100 g
Kevyt tai keskitäyteläinen. Yömaito lypsetään lehmistä yöllä, jolloin maitoon erittyy pieniä pitoisuuksia ”unihormoni” melatoniinia. Suositellaan nautittavaksi illalla, jolloin se saattaa helpottaa unen saantia.

Ternimaito
rasvaa 3,4 %
66 kcal /100 g
Erittäin täyteläinen. Ternimaito on lypsetty ensimmäisinä päivinä lehmän poikimisen jälkeen. Se on keltaista ja paksua vasikan ruokaa, jossa on runsaasti proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Ternimaidosta voi tehdä vaikkapa uunijuustoa. Sitä saa kaupan pakastealtaista tai suoraan tiloilta.

Rasvaton maitojauhe
valmis juoma on rasvaton
34 kcal /100 g valmista juomaa
Lisää vain vesi ja maito on valmista. Maitojauhe pelastaa, kun jääkaappia ei ole. Kuivatussa maidossa on tallella kaikki ravintotekijät. Desistä jauhetta saa litran maitoa, joka sopii parhaiten ruoanlaittoon.

Laktoosittomat vaihtoehdot :
Rasvaton maitojuoma:
ei rasvaa, 26 kcal /100 g.
Kevytmaito­juoma:
rasvaa 1,5 %, 39 kcal /100 g.

<ET keskustelu "ruoka" />

Sisältö jatkuu mainoksen alla