6 kpl

2 ½ dl vettä
¼ (12,5 g) hiivapalasta
1 tl suolaa
1 rkl kokonaisia kuminoita
3 dl karkeita ruisjauhoja
n. 3 ½ dl täysjyvävehnäjauhoja

Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita. Lisää suola sekä kuminat.

Lisää jauhot kolmessa erässä ja vaivaa taikina tasaiseksi. Taikina saa olla melko jämäkkää, mutta ei murenevan kovaa.

Peitä kulho ja anna taikinan kohota 30 minuuttia. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Leivo taikina tasaiseksi tangoksi jauhotetulla alustalla ja jaa kuuteen osaan. Kauli palat pyöreiksi, ohuiksi näkkileiviksi ja nosta yksi kerrallaan leivinpaperille pellille. Tee pintaan kuvioita esim. haarukalla.

Paista yksi kerrallaan noin 15 minuuttia. Tarkkaile paistumista, etteivät ohuet näkkileivät pääse palamaan. Pidä taikinapaloja liinan alla, etteivät ne kuivu ennen kaulimista.

Säilytä leivät kuivassa paikassa. Tarjoa silakkaruokien kanssa.

Samettisessa jäädykkeessä on rapsakka lakan puraisu. Tämä herkku sopii makean ystäville.

Tämä ihana lakkajäädyke pärjäsi viime vuonna parhaimmiston joukkoon ET:n suuressa jälkiruokakilpailussa. Ohjeen lähetti Hilkka Suomalainen Kittilästä.

Katso myös muut jälkiruokakisassa menestyneet reseptit.

Vinkki! Hapokkaampien makujen ystävä voi kokeilla tuoreita lakkoja lakkahillon sijaan.

Lakkajäädyke

12 annosta

  • 100 g Omar-karamelleja
  • 2 kananmunaa
  • ½ dl sokeria
  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 400 g lakkahilloa
  1. Leikkaa Omarit pieniksi paloiksi.
  2. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa ja mausta se vaniljasokerilla. Yhdistä vaahdot. Lisää vaahtoon lakkahillo ja Omar-palat.
  3. Huuhdo noin 1½ litran rengasvuoka kylmällä vedellä. Kaada seos vuokaan, peitä vuoka foliolla ja nosta pakastimeen. Jäädytä vähintään 5 tuntia.
  4. Ota jäädyke sulamaan jääkaappiin 30 minuuttia ennen tarjoilua. Kumoa jäädyke tarjolle.

Tämä täyteläinen ja tuhti kakku yllättää. Aineksia ei välttämättä maistamalla heti arvaisi.

ET-lehti järjesti viime vuonna lukijoilleen Suuren jälkiruokakilpailun viime vuonna. Kilpailun voitti tämä ihana tyrnijäätelö. Toisen sijan nappasi hurmaava piimähyytelö. Muita kisassa menestyneitä reseptejä löydät täältä.

Kisan todellinen yllättäjä oli kuitenkin kolmannelle sijalle yltänyt, varkautelaisen Henna Pölläsen laatima kukkakaali-suklaakakku. Kokeile ja ihastu!

Kukkakaali-suklaakakku

12–20 palaa

  • 500 g pakastekukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 75 g voita
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 200 g tummaa suklaata
  • 3 ½ dl kaurajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 1 ½ dl ruoko- tai intiaani-sokeria

Kuorrutus

  • ½ dl maapähkinävoita, 100 %
  • 1–2 rkl hunajaa
  • 2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 2 ½ rkl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  1. Soseuta täysin sulanut kukkakaali sauvasekoittimella niin, että seos on aivan sileää. Lisää joukkoon munat, sulatettu voi ja kerma.
  2. Rouhi suklaa veitsellä.
  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne suklaarouheen kanssa kukka-kaalitaikinaan. Vältä ylimääräistä sekoittamista.
  4. Kaada seos voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kakun tulee olla keskeltä hieman kosteaa. Jäähdytä kakku.
  5. Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella. Levitä kuorrutus ja koristele suklaarouheella.