
”Sain terveysleivän ohjeen vuosia sitten miniäni äidiltä. Aina kun leivon sitä, muistelen nyt jo edesmennyttä Ritvaa. Neljän vuokaleivän valmistamiseen vierähtää tovi, mutta hitaasti kohotetuissa leivissä on maku kohdallaan. Ruokaisa leipä säilyy lisäksi jääkaapissa viikkoja. Taikinajuuret tuppaavat välillä katoamaan, joten olen etsinyt tähän leipään sopivan, yhdessä yössä valmistuvan juuren. Leivän voi toki laittaa alulle myös oman taikinajuuren avulla. Sipaisu margariinia, muita päällisiä leipä ei kaipaa.”
Soili Kivelä, Valkeakoski
(4 leipää)
Taikinajuuri, 1. päivä
3 dl haaleaa vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
Taikina, 2. päivä
2 ½ dl taikinajuurta
1 ½ l kylmää vettä
2 rkl suolaa
4 dl pellavansiemeniä
5 dl auringonkukansiemeniä
6 dl ruisjauhoja
12 ½ dl vehnäjauhoja
Leipominen, 3. päivä
½ l haaleaa vettä
n. 12 dl ruisjauhoja
2 rkl öljyä
Huom! Jos sinulla on taikinajuuri omasta takaa, voit siirtyä suoraan 2. päivän kohdalle.
1. päivä
- Liuota hiiva haaleaan veteen. Sekoita joukkoon suola ja ruisjauhot.
- Anna taikinajuuren seistä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä ½–1 vuorokautta.
- Juuri riittää kahteen taikinaan.
2. päivä
- Mittaa 2 ½ dl taikinajuurta suureen kulhoon.
- Loppu taikinajuuri säilyy jääkaapissa noin 2 kuukautta, pakastimessa vuosia.
- Sekoita juuren joukkoon vesi ja suola. Lisää siemenet ja ruis- ja vehnäjauhot.
- Vaivaa taikinaan hyvä sitko, vähintään 15 minuuttia.
- Anna taikinan seistä huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä ½–1vuorokautta.
3. päivä
- Vaivaa vesi ja ruisjauhot taikinaan. Ota tarvittaessa 2 ½ dl taikinaa juureksi seuraavaa kertaa varten.
- Voitele neljä noin 1 ½ litran leipävuokaa öljyllä. Jaa taikina vuokiin. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Anna leipien kohota leivinliinoilla peitettyinä huoneenlämmössä noin ½ vuorokautta.
- Paista leipiä 150-asteisessa uunissa 1 t 45 minuuttia. Nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista vielä noin 45 minuuttia.
- Kääri kypsät leivät leivinliinojen sisään jäähtymään.
- Säilytä jäähtyneitä leipiä leivinliinaan ja muovipussiin käärittynä, näin leivät pysyvät mehevinä.