Lukijoiden parhaat reseptit:

”Sain terveysleivän ohjeen vuosia sitten miniäni äidiltä. Aina kun leivon sitä, muistelen nyt jo edesmennyttä Ritvaa. Neljän vuokaleivän valmistamiseen vierähtää tovi, mutta hitaasti kohotetuissa leivissä on maku kohdallaan. Ruokaisa leipä säilyy lisäksi jääkaapissa viikkoja. Taikinajuuret tuppaavat välillä katoamaan, joten olen etsinyt tähän leipään sopivan, yhdessä yössä valmistuvan juuren. Leivän voi toki laittaa alulle myös oman taikinajuuren avulla. Sipaisu margariinia, muita päällisiä leipä ei kaipaa.”
Soili Kivelä, Valkeakoski

(4 leipää)
Taikinajuuri, 1. päivä
3 dl haaleaa vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja

Taikina, 2. päivä
2 ½ dl taikinajuurta
1 ½ l kylmää vettä
2 rkl suolaa
4 dl pellavansiemeniä
5 dl auringonkukansiemeniä
6 dl ruisjauhoja
12 ½ dl vehnäjauhoja

Leipominen, 3. päivä
½ l haaleaa vettä
n. 12 dl ruisjauhoja
2 rkl öljyä

Huom! Jos sinulla on taikinajuuri omasta takaa, voit siirtyä suoraan 2. päivän kohdalle.

1. päivä

  • Liuota hiiva haaleaan veteen. Sekoita joukkoon suola ja ruisjauhot.
  • Anna taikinajuuren seistä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä ½–1 vuorokautta.
  • Juuri riittää kahteen taikinaan.

2. päivä

  • Mittaa 2 ½ dl taikinajuurta suureen kulhoon.
  • Loppu taikinajuuri säilyy jääkaapissa noin 2 kuukautta, pakastimessa vuosia.
  • Sekoita juuren joukkoon vesi ja suola. Lisää siemenet ja ruis- ja vehnäjauhot.
  • Vaivaa taikinaan hyvä sitko, vähintään 15 minuuttia.
  • Anna taikinan seistä huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä ½–1vuorokautta.

3. päivä

  • Vaivaa vesi ja ruisjauhot taikinaan. Ota tarvittaessa 2 ½ dl taikinaa juureksi seuraavaa kertaa varten.
  • Voitele neljä noin 1 ½ litran leipävuokaa öljyllä. Jaa taikina vuokiin. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Anna leipien kohota leivinliinoilla peitettyinä huoneenlämmössä noin ½ vuorokautta.
  • Paista leipiä 150-asteisessa uunissa 1 t 45 minuuttia. Nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista vielä noin 45 minuuttia.
  • Kääri kypsät leivät leivinliinojen sisään jäähtymään.
  • Säilytä jäähtyneitä leipiä leivinliinaan ja muovipussiin käärittynä, näin leivät pysyvät mehevinä.
Vierailija

Lukijoiden parhaat reseptit: Ritvan terveysleipä

Lainaus: Hyvä leipä,vaikka isotöinen.Nauratti tuo aika 1t 45min,vuosia on ollut jo käytössä tunnin merkkinä h.Jokatapauksessa leipokaa ihmeessä ja kun tulee neljä leipää ei vaiva ole kohtuuton. Molemmat ovat oikein. Kansainvälisessä SI-järjestelmässä tunnin lyhenne on h (hour), mutta Suomessa on aivan sallittua käyttää lyhennettä t (tunti). Terveisin Sari Alho
Lue kommentti

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla. 

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.