Lukijoiden parhaat reseptit:

”Sain terveysleivän ohjeen vuosia sitten miniäni äidiltä. Aina kun leivon sitä, muistelen nyt jo edesmennyttä Ritvaa. Neljän vuokaleivän valmistamiseen vierähtää tovi, mutta hitaasti kohotetuissa leivissä on maku kohdallaan. Ruokaisa leipä säilyy lisäksi jääkaapissa viikkoja. Taikinajuuret tuppaavat välillä katoamaan, joten olen etsinyt tähän leipään sopivan, yhdessä yössä valmistuvan juuren. Leivän voi toki laittaa alulle myös oman taikinajuuren avulla. Sipaisu margariinia, muita päällisiä leipä ei kaipaa.”
Soili Kivelä, Valkeakoski

(4 leipää)
Taikinajuuri, 1. päivä
3 dl haaleaa vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja

Taikina, 2. päivä
2 ½ dl taikinajuurta
1 ½ l kylmää vettä
2 rkl suolaa
4 dl pellavansiemeniä
5 dl auringonkukansiemeniä
6 dl ruisjauhoja
12 ½ dl vehnäjauhoja

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leipominen, 3. päivä
½ l haaleaa vettä
n. 12 dl ruisjauhoja
2 rkl öljyä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huom! Jos sinulla on taikinajuuri omasta takaa, voit siirtyä suoraan 2. päivän kohdalle.

1. päivä

  • Liuota hiiva haaleaan veteen. Sekoita joukkoon suola ja ruisjauhot.
  • Anna taikinajuuren seistä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä ½–1 vuorokautta.
  • Juuri riittää kahteen taikinaan.

2. päivä

  • Mittaa 2 ½ dl taikinajuurta suureen kulhoon.
  • Loppu taikinajuuri säilyy jääkaapissa noin 2 kuukautta, pakastimessa vuosia.
  • Sekoita juuren joukkoon vesi ja suola. Lisää siemenet ja ruis- ja vehnäjauhot.
  • Vaivaa taikinaan hyvä sitko, vähintään 15 minuuttia.
  • Anna taikinan seistä huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä ½–1vuorokautta.

3. päivä

  • Vaivaa vesi ja ruisjauhot taikinaan. Ota tarvittaessa 2 ½ dl taikinaa juureksi seuraavaa kertaa varten.
  • Voitele neljä noin 1 ½ litran leipävuokaa öljyllä. Jaa taikina vuokiin. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Anna leipien kohota leivinliinoilla peitettyinä huoneenlämmössä noin ½ vuorokautta.
  • Paista leipiä 150-asteisessa uunissa 1 t 45 minuuttia. Nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista vielä noin 45 minuuttia.
  • Kääri kypsät leivät leivinliinojen sisään jäähtymään.
  • Säilytä jäähtyneitä leipiä leivinliinaan ja muovipussiin käärittynä, näin leivät pysyvät mehevinä.

Lainaus:

Hyvä leipä,vaikka isotöinen.Nauratti tuo aika 1t 45min,vuosia on ollut jo käytössä tunnin merkkinä h.Jokatapauksessa leipokaa ihmeessä ja kun tulee neljä leipää ei vaiva ole kohtuuton.

Molemmat ovat oikein. Kansainvälisessä SI-järjestelmässä tunnin lyhenne on h (hour), mutta Suomessa on aivan sallittua käyttää lyhennettä t (tunti).

Terveisin
Sari Alho

Älä nyt siekään pilkunviilaja takerru moiseen asiaan, kun aurinko
paistaa ja on kaunis kevätpäivä. Eikös myö leipäohjeesta puhuttu? :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla