Lukijoiden parhaat reseptit:

Tyrnimehusta voi tehdä upean jälkiruuan.

”Ensimmäisen kerran maistoin tyrnivaahtoa 30 vuotta sitten opettajaystävieni luona. Sen pehmeä maku vei heti mukanaan. Vuosien varrella olen hieman kehitellyt ohjetta, ja nykyisin jälkiruoka kuuluu sunnuntain perhepäivällisten tai hieman juhlallisempienkin aterioiden suosikkeihin. Tyrnit ovat viime vuosina olleet erityisen muhkeita ja maukkaita. Käyn poimimassa tyrnit itse ja puristan osan niistä mehuksi tyrnivaahtoa varten.”
Helena Hinnerichsen, Merimasku

Annos on kuudelle

2 liivatelehteä
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 dl vispikermaa
1 dl tyrnimehua

  • Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
  • Sekoita kananmunat ja sokeri kovaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
  • Vatkaa toisessa kulhossa kerma pehmeäksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
  • Kiehauta puolet tyrnimehusta. Purista liivatteista vesi. Liuota liivatteet kuumaan mehuun huolellisesti. Kaada kuuma liivateseos muna-sokerivaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon loppu tyrnimehu ja kermavaahto.
  • Jaa tyrnivaahto annoskulhoihin. Peitä kulhot tuorekelmulla ja pane jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi.
  • Koristele tyrnimarjoilla.
Vierailija

Lukijoiden parhaat reseptit: Tyrnivaahto

Tein ko. jälkiruokaa vieraille helatorstaina, sain paljon kehuja. Kiitos hyvästä vinkistä, tyrni on hieman vieras marja vielä molelle, ja siitä ei ole kovin paljon reseptejä. Olen joskus tehnyt hyytelökakun tyrnimehusta ja sekin oli kaunis ja maistui myös vieraille. Tulen säilyttämään tämän reseptin ja aion tehdä uudelleen. Hieno juttu, että HH Merimaskusta halusi jakaa tämän reseptin meille muille! terv. Hellapoliisi
Lue kommentti
Vierailija

Lukijoiden parhaat reseptit: Tyrnivaahto

Hei Hellapoliisi, olen utelias ja kysyn miltä sivustolta löysit tuon kyseisen reseptin? Syksyllä ostin torilta tyrnimarja jauhetta, paikallisen viljelijän tuottamaa. Käytimme sen aamuisin puuron päällä ,sekä jotain mehua siihen vähän makeudeksi.Tyrni ei tosiaan ole mikään makea marja, mutta haluaisin käyttää enemmän. Nytkin minulla on marjoja pakastimessa, ja moni on sanonut että he ottavat jäisiä marjoja muutaman puuron päälle.Mutta, mutta kun niistä ei saa "suuta makeaksi". Ajattelin, jos...
Lue kommentti

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.