Lukijoiden parhaat reseptit:

Tyrnimehusta voi tehdä upean jälkiruuan.

”Ensimmäisen kerran maistoin tyrnivaahtoa 30 vuotta sitten opettajaystävieni luona. Sen pehmeä maku vei heti mukanaan. Vuosien varrella olen hieman kehitellyt ohjetta, ja nykyisin jälkiruoka kuuluu sunnuntain perhepäivällisten tai hieman juhlallisempienkin aterioiden suosikkeihin. Tyrnit ovat viime vuosina olleet erityisen muhkeita ja maukkaita. Käyn poimimassa tyrnit itse ja puristan osan niistä mehuksi tyrnivaahtoa varten.”
Helena Hinnerichsen, Merimasku

Annos on kuudelle

2 liivatelehteä
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 dl vispikermaa
1 dl tyrnimehua

  • Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
  • Sekoita kananmunat ja sokeri kovaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
  • Vatkaa toisessa kulhossa kerma pehmeäksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
  • Kiehauta puolet tyrnimehusta. Purista liivatteista vesi. Liuota liivatteet kuumaan mehuun huolellisesti. Kaada kuuma liivateseos muna-sokerivaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon loppu tyrnimehu ja kermavaahto.
  • Jaa tyrnivaahto annoskulhoihin. Peitä kulhot tuorekelmulla ja pane jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi.
  • Koristele tyrnimarjoilla.
Vierailija

Lukijoiden parhaat reseptit: Tyrnivaahto

Tein ko. jälkiruokaa vieraille helatorstaina, sain paljon kehuja. Kiitos hyvästä vinkistä, tyrni on hieman vieras marja vielä molelle, ja siitä ei ole kovin paljon reseptejä. Olen joskus tehnyt hyytelökakun tyrnimehusta ja sekin oli kaunis ja maistui myös vieraille. Tulen säilyttämään tämän reseptin ja aion tehdä uudelleen. Hieno juttu, että HH Merimaskusta halusi jakaa tämän reseptin meille muille! terv. Hellapoliisi
Lue kommentti
Vierailija

Lukijoiden parhaat reseptit: Tyrnivaahto

Hei Hellapoliisi, olen utelias ja kysyn miltä sivustolta löysit tuon kyseisen reseptin? Syksyllä ostin torilta tyrnimarja jauhetta, paikallisen viljelijän tuottamaa. Käytimme sen aamuisin puuron päällä ,sekä jotain mehua siihen vähän makeudeksi.Tyrni ei tosiaan ole mikään makea marja, mutta haluaisin käyttää enemmän. Nytkin minulla on marjoja pakastimessa, ja moni on sanonut että he ottavat jäisiä marjoja muutaman puuron päälle.Mutta, mutta kun niistä ei saa "suuta makeaksi". Ajattelin, jos...
Lue kommentti

Pääsiäisen pääherkkua, mämmiä, voi käyttää leipätaikinassakin.

Mämmileipäset

12 kpl

150 g mämmiä
1 ½–2 dl vehnäjauhoja
½ t leivinjauhetta
2 rkl rypsiöljyä
½ tl suolaa

  1. Sekoita mämmiin jauhot, joihin on lisätty leivinjauhe. Lisää joukkoon öljy ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.
  3. Jaa taikina 12:een osaan ja leivo palat noin 20 sentin pituisiksi tikuiksi.
  4. Paista leipäsiä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Katso yli 20 pääsiäisen reseptiä tästä.

Runebergin tortun tuntevat kaikki, mutta tiesitkö, että myös Mikael Agricolalla on oma nimikkoleivos? Puolukkainen leivos on herkullinen – näin teet sen itse.

Mikael Agricolan päivänä juhlitaan suomen kieltä. Päivää vietetään 9. huhtikuuta., Mikael Agricolan kuolinpäivänä. Agricolan päivää on juhlittu vuodesta 1960 ja vuodesta 1980 lähtien se on ollut myös liputuspäivä.

Suomen Pipliaseura on perinteisesti järjestänyt Agricolan päivän aikaan lukutaito-kampanjan, jonka tarkoitus on muistuttaa suomalaisia lukutaitotyön merkityksestä. Vuonna 2014 järjestetyssä kilpailussa bloggaaja Heidi Harjulan suunnittelema leivos valittiin Agricola-leivokseksi. Leivos muokattiin vuonna 2016 nykyiseen malliinsa Kakkugallerian Sami Granrothin kanssa. Leivoksen kauraisessa pohjassa ja puolukkaisessa täytteessä yhdistyvät perinteikkyys sekä nykyaikaisuus. 

Agricola-leivos muistuttaa niin lukutaitotyön merkityksestä kuin Mikael Agricolan Suomen kirjakielen hyväksi tekemästä työstä.  Agricola-leivoksia tarjoavat kahvilat julkaistaan vuosittain kampanjan sivuilla,  mutta leivoksen voi mainiosti tehdä myös itse!

Tänä vuonna Suomen Pipliaseuran kampanjassa kerätään varoja Itä-Afrikan lukutaito-ohjelmaan, jossa tulevien vuosien aikana 20 000 afrikkalaista naista saa lukutaidon. 

Agricola-leivos

10 kpl

Pohja

  • 200 g kaurakeksejä
  • 90 g voita

Puolukkamousse

  • 1 dl maitoa
  • 1 dl kermaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 3 kpl keltuaisia
  • 3 kpl liivatetta
  • 2,5 dl puolukkasurvosta
  • 2 dl kermavaahtoa

Puolukkakiille

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
  • 2,5 dl puolukkasurvosta
  • 2 kpl liivatetta

Tee näin

Pohja:

  1. Sulata voi.
  2. Jauha keksit muruksi esimerkiksi kauhalla tai tehosekoittimessa. Lisää sekaan voi. Painele muru kakkumuotin pohjalle.

Mousse:

  1. Laita liivate likoamaan kylmään veteen.
  2. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuumaa seosta vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada keltuaisseos takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti 82-asteiseksi, kunnes on vähän saostunut. Vältä seoksen keittämistä, muuten tulee siitä rakeinen.
  3. Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. Anna seoksen jäähtyä.
  4. Lisää seokseen puolukkasurvos.
  5. Vatkaa kerma pehmeäksi. Kääntele nuolijalla varovasti kermavaahto moussen joukkoon.
  6. Kaada mousse kakkuvuokaan ja anna asettua jääkaapissa muutama tunti.

Kiille:

  1. Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 20 minuutin ajan.
  2. Keitä vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä noin 50-asteiseksi.
  3. Lisää valutettu liivate ja varmista, että se liukenee lämpimään nesteeseen.
  4. Lisää puolukkasurvos. Kaada kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.
  5. Koristele punaherukoilla tai puolukoilla.