
Tunnetko eri sipulit? Entä tiedätkö, miten voi estää kyyneleiden valumisen sipulia leikatessa?
Iso suku
- Tavallinen kelta- eli kepa-, valko- ja punasipuli, ruoho- ja hillosipuli sekä purjo ovat tuttuja. Kotipihalla voi kasvattaa myös ryväs- ja ilmasipuleita.
- Kaupoissa on monia muitakin sipuleita. Pienet salottisipulit sopivat pataruokiin ja kastikkeisiin, isot banaanisalotit voi paistaa tai kypsentää uunissa lisäkkeeksi. Kevät- ja kiinalaisia ruohosipuleita silputaan ruokiin kuten ruohosipulia. Hopea- ja jättisipuleita käytetään raakana salaatteihin ja kastikkeisiin.
Kyyneleitä...
- Kyyneleiden syynä ovat rikkiyhdisteitä sisältävät aromaattiset öljyt. terävä veitsi apuun!
- Raaka sipulisilppu mietonee, kun sen huuhtoo siivilässä juoksevan veden alla. Sopivaa mädinkin seuraan.
- Raakoja sipulirenkaita kannattaa marinoida puolisen tuntia viinietikassa. Lempeät renkaat käyvät salaatteihin tai sitruskypsytetyn kalan kaveriksi.
- Kipakkakin sipuli leppyy, kun sen kypsentää. Lopputulosta voi vielä korostaa ripauksella sokeria.
...ja suoja-aineita
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
- Tuttu juttu, että sipuli avaa tukkoisia hengitysteitä. Muitakin terveysvaikutuksia on: sipulien antioksidantti on mukana torjumassa virusten ja bakteerien hyökkäyksiä, ja suojaravintoaineet ja flavonoidit puolestaan vahvistavat immuunijärjestelmää.
Hyviä yhdessä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
- Sipulin umami, yksi viidestä perusmausta, korostaa ja tuo esiin ruoan muita makuja.
- Timjami on ykkönen sipulien, persilja valkosipulien seuraan.
- Mainioita makupareja ovat myös tomaatti ja sipuli, sienet ja sipuli,
- vihreät pavut ja valkosipuli, peruna ja sipuli, appelsiini ja punasipuli.
Katso reseptiarkistosta sipuliohjeita! (hakusana: sipuli)
Seuraa meitä Facebookissa