Tunnetko eri sipulit? Entä tiedätkö, miten voi estää kyyneleiden valumisen sipulia leikatessa?

Iso suku

  • Tavallinen kelta- eli kepa-, valko- ja punasipuli, ruoho- ja hillosipuli sekä purjo ovat tuttuja. Kotipihalla voi kasvattaa myös ryväs- ja ilmasipuleita.
  • Kaupoissa on monia muitakin sipuleita. Pienet salottisipulit sopivat pataruokiin ja kastikkeisiin, isot banaanisalotit voi paistaa tai kypsentää uunissa lisäkkeeksi. Kevät- ja kiinalaisia ruohosipuleita silputaan ruokiin kuten ruohosipulia. Hopea- ja jättisipuleita käytetään raakana salaatteihin ja kastikkeisiin.

Kyyneleitä...

  • Kyyneleiden syynä ovat rikkiyhdisteitä sisältävät aromaattiset öljyt. terävä veitsi apuun!
  • Raaka sipulisilppu mietonee, kun sen huuhtoo siivilässä juoksevan veden alla. Sopivaa mädinkin seuraan.
  • Raakoja sipulirenkaita kannattaa marinoida puolisen tuntia viinietikassa. Lempeät renkaat käyvät salaatteihin tai sitruskypsytetyn kalan kaveriksi.
  • Kipakkakin sipuli leppyy, kun sen kypsentää. Lopputulosta voi vielä korostaa ripauksella sokeria.

...ja suoja-aineita

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • Tuttu juttu, että sipuli avaa tukkoisia hengitysteitä. Muitakin terveys­vaikutuksia on: sipulien antioksidantti on mukana torjumassa virusten ja bakteerien hyökkäyksiä, ja suoja­ravintoaineet ja flavonoidit puolestaan vahvistavat immuuni­järjestelmää.

Hyviä yhdessä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  • Sipulin umami, yksi viidestä perusmausta, korostaa ja tuo esiin ruoan muita makuja.
  • Timjami on ykkönen sipulien, persilja valkosipulien seuraan.
  • Mainioita makupareja ovat myös tomaatti ja sipuli, sienet ja sipuli,
  • vihreät pavut ja valkosipuli, peruna ja sipuli, appelsiini ja punasipuli.

Katso reseptiarkistosta sipuliohjeita! (hakusana: sipuli)

Sisältö jatkuu mainoksen alla